Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Svenska kriterier för EU:s medtekenergi

https://www.klimatsmart.se/images/news/msr92x120bx.png

Miljöstyrningsrådet utvecklar just nu kriterier för medicinteknisk utrustning för EU-kommissionen. Kriterierna ska kunna användas i hållbar offentlig upphandling och kommer att vara fritt tillgängliga för inköpare och upphandlare. Hållbarhetskriterierna blir de första som EU lanserar inom området. Kriterierna kommer att kunna hjälpa offentliga upphandlare att köpa in miljöanpassade produkter och ska kopieras in i förfrågningsunderlag vid upphandling. - Vi är stolta över att EU-kommissionen har valt ut Miljöstyrningsrådet som en ledande organisation inom hållbar upphandling. Vi ser fram emot att komma i kontakt med experter på området och dra nytta av vår miljökunskap, säger Eva Dalenstam, projektledare på Miljöstyrningsrådet. Miljöstyrningsrådet utvecklar upphandlingskriterier som kan användas av den offentliga, privata och frivilligsektorn i Sverige, men detta är första gången kriterierna tas fram även för resten av EU. Kriterierna omfattar utrustning såsom magnetkamera (MR), datorstyrd skiktröntgen (CT), ultraljud och röntgenutrustning, totalt upp till 20 produktgrupper. Hela livscykeln för de valda medicintekniska produkterna kommer att beaktas och kriterierna väljs på grundval av betydande miljöaspekter såväl som sociala aspekter. Energiförbrukningen har identifierats som den mest betydande miljöaspekten för medicinteknisk utrustning under dess livscykel. - Det finns en stor potential för miljöförbättringar med energibesparingar på upp till 85 procent för CT beroende på typ av undersökning, 50 procent för MR och upp till 80 procent för röntgen och genomlysning, säger Eva Dalenstam. Produktkategorierna valdes ut enligt energiförbrukning och volym, eftersom dessa är de mest betydande miljöaspekterna. Kriterierna blir klara för användning hösten 2012, och det första gruppmötet för berörda parter kommer att hållas den 20 september i Bryssel. För mer information om projektet, kontakta: Eva Dalenstam, projektledare för medicinteknisk utrustning, eva@msr.se, 08-700 66 95.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Svenska kriterier för EU:s medtekenergi

2011-05-26
Miljöstyrningsrådet utvecklar just nu kriterier för medicinteknisk utrustning för EU-kommissionen. Kriterierna ska kunna användas i hållbar offentlig upphandling och kommer att vara fritt tillgängliga för inköpare och upphandlare. Hållbarhetskriterierna blir de första som EU lanserar inom området.

Kriterierna kommer att kunna hjälpa offentliga upphandlare att köpa in miljöanpassade produkter och ska kopieras in i förfrågningsunderlag vid upphandling.

- Vi är stolta över att EU-kommissionen har valt ut Miljöstyrningsrådet som en ledande organisation inom hållbar upphandling. Vi ser fram emot att komma i kontakt med experter på området och dra nytta av vår miljökunskap, säger Eva Dalenstam, projektledare på Miljöstyrningsrådet.

Miljöstyrningsrådet utvecklar upphandlingskriterier som kan användas av den offentliga, privata och frivilligsektorn i Sverige, men detta är första gången kriterierna tas fram även för resten av EU. Kriterierna omfattar utrustning såsom magnetkamera (MR), datorstyrd skiktröntgen (CT), ultraljud och röntgenutrustning, totalt upp till 20 produktgrupper.

Hela livscykeln för de valda medicintekniska produkterna kommer att beaktas och kriterierna väljs på grundval av betydande miljöaspekter såväl som sociala aspekter. Energiförbrukningen har identifierats som den mest betydande miljöaspekten för medicinteknisk utrustning under dess livscykel.

- Det finns en stor potential för miljöförbättringar med energibesparingar på upp till 85 procent för CT beroende på typ av undersökning, 50 procent för MR och upp till 80 procent för röntgen och genomlysning, säger Eva Dalenstam.

Produktkategorierna valdes ut enligt energiförbrukning och volym, eftersom dessa är de mest betydande miljöaspekterna. Kriterierna blir klara för användning hösten 2012, och det första gruppmötet för berörda parter kommer att hållas den 20 september i Bryssel.

För mer information om projektet, kontakta:
Eva Dalenstam, projektledare för medicinteknisk utrustning, eva@msr.se, 08-700 66 95.

Senaste nyheter