Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Svenska fastighetsföretag får miljöpris

https://www.klimatsmart.se/images/news/green_building_logo.gif

Vid en ceremoni i Frankfurt kommer de svenska företagen Fastighets AB Brostaden och Bengt Dahlgren AB i dag att belönas med utmärkelsen European GreenBuilding Award 2010. Det europeiska GreenBuildingprogrammet initierades av EU-kommissionen 2005 för att uppmuntra energieffektivisering inom fastighetssektorn, som beräknas svara för hela 40 procent av energianvändningen i Europa. GreenBuildingprogrammet omfattar fastigheter som inte innehåller bostäder. I år tilldelas 13 företag utmärkelsen fördelade på fem kategorier. Fastighets AB Brostaden får utmärkelsen som bästa GreenBuilding Partner på företagsnivå, medan Bengt Dahlgren AB tilldelas priset som bästa GreenBuilding-stödjande företag – Att vår satsning på miljö och energibesparande åtgärder fortsätter att ge uppmärksamhet både här hemma och utomlands är förstås mycket glädjande och ett kvitto på att vi har jobbat rätt långsiktigt. Extra kul är det att se att så många andra i branschen nu på allvar fokuserar på dessa frågor, säger Anders Nilsson, VD Brostaden. – Många fastighetsägare har redan GreenBuilding-märkt sina hus och ännu fler är på gång. Priset vi tilldelas bekräftar hur värdefull vår vägledning är för både små och stora fastighetsägare som vill energieffektivisera och miljömärka sina byggnader, säger Catarina Warfvinge, Energi- och miljöchef på Bengt Dahlgren AB. – Sverige är främst i Europa inom GreenBuildingprogrammet. Vi har flest GreenBuilding Partners, flest godkända byggnader och flest GreenBuilding-stödjande företag, säger Bengt Wånggren, utvecklingschef hos Fastighetsägarna Sverige. Det är bra för Sverige att det uppmärksammas internationellt att svenska fastigheter är energieffektiva. GreenBuilding är ett EU-projekt som pågår sedan 2005 och som uppmuntrar till energieffektivisering i lokalfastigheter. För att bli godkänd GreenBuilding Partner på fastighetsnivå krävs att befintliga byggnader ska minska sin energianvändning med 25 % eller ligga 25 % lägre än vad Boverkets byggregler kräver. För nya byggnader måste energianvändningen vara 25 % lägre än vad Boverkets byggregler föreskriver. För att bli godkänd på företagsnivå måste en fastighetsägare äga minst tio byggnader och mer än 30 % av befintliga eller 75 % av nyproducerade byggnader måste leva upp till GreenBuildingkraven. Företag som hjälper fastighetsägaren i energieffektiviseringsarbetet kan ansöka om att bli GreenBuilding-stödjande företag. Den svenska delen av Green Buildingprogrammet administreras av Fastighetsägarna Sverige. För ytterligare information, vänligen kontakta Bengt Wånggren, utvecklingschef Fastighetsägarna Sverige, 0708-63 49 96.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Svenska fastighetsföretag får miljöpris

2010-04-14
Vid en ceremoni i Frankfurt kommer de svenska företagen Fastighets AB Brostaden och Bengt Dahlgren AB i dag att belönas med utmärkelsen European GreenBuilding Award 2010.

Det europeiska GreenBuildingprogrammet initierades av EU-kommissionen 2005 för att uppmuntra energieffektivisering inom fastighetssektorn, som beräknas svara för hela 40 procent av energianvändningen i Europa. GreenBuildingprogrammet omfattar fastigheter som inte innehåller bostäder.

I år tilldelas 13 företag utmärkelsen fördelade på fem kategorier. Fastighets AB Brostaden får utmärkelsen som bästa GreenBuilding Partner på företagsnivå, medan Bengt Dahlgren AB tilldelas priset som bästa GreenBuilding-stödjande företag

– Att vår satsning på miljö och energibesparande åtgärder fortsätter att ge uppmärksamhet både här hemma och utomlands är förstås mycket glädjande och ett kvitto på att vi har jobbat rätt långsiktigt. Extra kul är det att se att så många andra i branschen nu på allvar fokuserar på dessa frågor, säger Anders Nilsson, VD Brostaden.

– Många fastighetsägare har redan GreenBuilding-märkt sina hus och ännu fler är på gång. Priset vi tilldelas bekräftar hur värdefull vår vägledning är för både små och stora fastighetsägare som vill energieffektivisera och miljömärka sina byggnader, säger Catarina Warfvinge, Energi- och miljöchef på Bengt Dahlgren AB.

– Sverige är främst i Europa inom GreenBuildingprogrammet. Vi har flest GreenBuilding Partners, flest godkända byggnader och flest GreenBuilding-stödjande företag, säger Bengt Wånggren, utvecklingschef hos Fastighetsägarna Sverige. Det är bra för Sverige att det uppmärksammas internationellt att svenska fastigheter är energieffektiva.

GreenBuilding är ett EU-projekt som pågår sedan 2005 och som uppmuntrar till energieffektivisering i lokalfastigheter. För att bli godkänd GreenBuilding Partner på fastighetsnivå krävs att befintliga byggnader ska minska sin energianvändning med 25 % eller ligga 25 % lägre än vad Boverkets byggregler kräver. För nya byggnader måste energianvändningen vara 25 % lägre än vad Boverkets byggregler föreskriver.

För att bli godkänd på företagsnivå måste en fastighetsägare äga minst tio byggnader och mer än 30 % av befintliga eller 75 % av nyproducerade byggnader måste leva upp till GreenBuildingkraven.

Företag som hjälper fastighetsägaren i energieffektiviseringsarbetet kan ansöka om att bli GreenBuilding-stödjande företag. Den svenska delen av Green Buildingprogrammet administreras av Fastighetsägarna Sverige.


För ytterligare information, vänligen kontakta
Bengt Wånggren, utvecklingschef Fastighetsägarna Sverige, 0708-63 49 96.

Läs mer om GreenBuildingprogrammet på Fastighetsägarnas hemsida: www.fastighetsagarna.se/web/GreenBuilding.aspx.

Senaste nyheter