Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Svensk fjärrvärme ett hett ämne på konferensen i Bryssel

https://www.klimatsmart.se/images/news/svensk-fjarrvarme-bryssel250x163.jpg

Härom veckan hölls för första gången inom EU en högnivåkonferns om värme och kyla Heating and Cooling in theEuropean Energy Transition i Bryssel, där jag deltog både som deltagare och talare. Och det var många som var där, ca 550 st och faktiskt 37% var kvinnor fick vi veta. Både seminarier och mingel var fullbokade, vilket inte hör till vanligheterna på de här konferenserna. Mitt föredrag handlade om Prisdialogen där jag berättade om hur vi arbetat tillsammans med kunderna på värmemarknaden för att öka transparensen om hur vi sätter fjärrvärmepriset. Det vanligaste i andra länder är att man har tariffer som sätts på statlig eller regional nivå och vår metod orsakade en hel del höjda ögonbryn. Helhetsintrycket var att konferensen var väldigt lyckad och att de som var där var väldigt engagerade och ville lära sig mer. Och flera av de jag träffade beskrev att de arbetat med energi i många år men inte funderat nämnvärt på det där med värme, trots att värme utgör 45 procent av all energianvändning i Europa. De från fjärrvärmebranschen som var där var å sin sida lyckliga över att värmen äntligen hamnat på agendan. Konferensen kändes nästan som en stor fest för oss som arbetar med värme. Hela konferensen genomsyrades av positiv energi och det var uppfriskande med ett sammanhang där det inte fanns något givna svar. Istället blev det alla möjliga svar på frågan om hur EU:s kommande värme- och kylastrategi ska se ut - budskapen var både högt och lågt och innehållet något spretigt. Många från EU-kommissionen var på plats och både pratade och lyssnade. Det är självklart svårt att avgöra vad de hörde och tog till sig från de spretiga diskussionerna. Men de sitter antagligen och skriver på något nu och kommer snart med några utkast. Det kommer att bli spännande läsning. / Ulrika Jardfelts värmeblogg

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Svensk fjärrvärme ett hett ämne på konferensen i Bryssel

2015-03-09
Härom veckan hölls för första gången inom EU en högnivåkonferns om värme och kyla Heating and Cooling in theEuropean Energy Transition i Bryssel, där jag deltog både som deltagare och talare. Och det var många som var där, ca 550 st och faktiskt 37% var kvinnor fick vi veta. Både seminarier och mingel var fullbokade, vilket inte hör till vanligheterna på de här konferenserna.

Mitt föredrag handlade om Prisdialogen där jag berättade om hur vi arbetat tillsammans med kunderna på värmemarknaden för att öka transparensen om hur vi sätter fjärrvärmepriset. Det vanligaste i andra länder är att man har tariffer som sätts på statlig eller regional nivå och vår metod orsakade en hel del höjda ögonbryn.

Helhetsintrycket var att konferensen var väldigt lyckad och att de som var där var väldigt engagerade och ville lära sig mer. Och flera av de jag träffade beskrev att de arbetat med energi i många år men inte funderat nämnvärt på det där med värme, trots att värme utgör 45 procent av all energianvändning i Europa. De från fjärrvärmebranschen som var där var å sin sida lyckliga över att värmen äntligen hamnat på agendan. Konferensen kändes nästan som en stor fest för oss som arbetar med värme.

Hela konferensen genomsyrades av positiv energi och det var uppfriskande med ett sammanhang där det inte fanns något givna svar. Istället blev det alla möjliga svar på frågan om hur EU:s kommande värme- och kylastrategi ska se ut - budskapen var både högt och lågt och innehållet något spretigt.
Många från EU-kommissionen var på plats och både pratade och lyssnade. Det är självklart svårt att avgöra vad de hörde och tog till sig från de spretiga diskussionerna. Men de sitter antagligen och skriver på något nu och kommer snart med några utkast. Det kommer att bli spännande läsning.

/ Ulrika Jardfelts värmeblogg

Senaste nyheter