Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Strålande avslutning på värmepumpåret

https://www.klimatsmart.se/images/news/skvp-varmepumpstatistik250x179.jpg

Den positiva trenden under 2015 med ökande försäljning inte bara höll i sig under fjärde kvartalet, utan förstärktes ytterligare. Totalt ökade försäljningen av värmepumpar med 29% under fjärde kvartalet jämfört med 2014. Största ökningen hade luft-vattenvärmepumpar med 48% högre försäljning. Motsvarande siffror för frånluftvärmepumpar var +28%, och för vätska-vattenvärmepumpar +23%. Värdet av försäljningen under fjärde kvartalet uppgick till 2,3 miljarder kronor, en ökning med 29% jämfört med 2014. För helåret 2015 var motsvarande siffror +18% i total försäljning, +27% för luft-vatten, +25% för frånluft samt +13% för vätska-vattenvärmepumpar. Totalt såldes 48 000 värmepumpar 2015 till ett värde av 6,5 miljarder kronor (+17%). - Avslutningen på 2015 blev verkligen strålande, säger Per Jonasson, vd på branschorganisationen Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Visserligen är det här en utveckling vi sett under hela året, därför var det väntat att vi klart skulle slå 2014 års försäljning. Men att avslutningen skulle bli så här bra var en överraskning. - Det blir nu intressant att se hur inledningen på 2016 blir. Först om någon månad kommer vi kunna skönja vilken påverkan de förändrade ROT-avdragen får för branschen. De signaler vi får från våra medlemmar är dock att orderstocken även för inledningen av 2016 är god, avslutar Per Jonasson. Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP) är branschorganisationen som samlar tillverkare, importörer, installatörer, samt serviceföretag inom frys-, kyl- och värmepumpbranschen. SKVP jobbar för medlemsföretagen gentemot omvärlden för att ta tillvara deras intressen. Vi håller kontakt med myndigheter och politiker och hjälper dem att fatta genomtänkta och kloka beslut som rör vår bransch. Vi samverkar med andra intresseorganisationer och marknadsför våra medlemmars kompetens. För att säkerställa tillgång till välutbildad personal, när företagen behöver förstärkning, har vi ett nära samarbete med skolor och utbildare.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Strålande avslutning på värmepumpåret

2016-02-10
Den positiva trenden under 2015 med ökande försäljning inte bara höll i sig under fjärde kvartalet, utan förstärktes ytterligare.

Totalt ökade försäljningen av värmepumpar med 29% under fjärde kvartalet jämfört med 2014. Största ökningen hade luft-vattenvärmepumpar med 48% högre försäljning. Motsvarande siffror för frånluftvärmepumpar var +28%, och för vätska-vattenvärmepumpar +23%. Värdet av försäljningen under fjärde kvartalet uppgick till 2,3 miljarder kronor, en ökning med 29% jämfört med 2014.

För helåret 2015 var motsvarande siffror +18% i total försäljning, +27% för luft-vatten, +25% för frånluft samt +13% för vätska-vattenvärmepumpar. Totalt såldes 48 000 värmepumpar 2015 till ett värde av 6,5 miljarder kronor (+17%).

- Avslutningen på 2015 blev verkligen strålande, säger Per Jonasson, vd på branschorganisationen Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Visserligen är det här en utveckling vi sett under hela året, därför var det väntat att vi klart skulle slå 2014 års försäljning. Men att avslutningen skulle bli så här bra var en överraskning.

- Det blir nu intressant att se hur inledningen på 2016 blir. Först om någon månad kommer vi kunna skönja vilken påverkan de förändrade ROT-avdragen får för branschen. De signaler vi får från våra medlemmar är dock att orderstocken även för inledningen av 2016 är god, avslutar Per Jonasson.

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP) är branschorganisationen som samlar tillverkare, importörer, installatörer, samt serviceföretag inom frys-, kyl- och värmepumpbranschen.

SKVP jobbar för medlemsföretagen gentemot omvärlden för att ta tillvara deras intressen. Vi håller kontakt med myndigheter och politiker och hjälper dem att fatta genomtänkta och kloka beslut som rör vår bransch. Vi samverkar med andra intresseorganisationer och marknadsför våra medlemmars kompetens. För att säkerställa tillgång till välutbildad personal, när företagen behöver förstärkning, har vi ett nära samarbete med skolor och utbildare.

Senaste nyheter