Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Stort intresse för att bli grön frisör

https://www.klimatsmart.se/images/news/frisor250x215.jpg

Varje år slänger landets frisörsalonger cirka 600 ton kemikalier, aluminium mm i soporna. 150 frisörer i Norden har dock infört Stena Recyclings koncept Grön Salong, en lösning för allt avfall på salongerna. Det ger konkurrensfördelar när de ska nå miljömedvetna frisörkunder. Nu har även hårvårdsföretaget Björn Axén infört Grön Salong på både frisörskola och salonger. Frisörer arbetar i en miljöpåverkande bransch med farligt avfall såsom sprayburkar, blekningsmedel, färgrester och permanentvätskor. Möjligheten att lösa avfallshanteringen på bästa sätt har tidigare varit begränsad men behovet har nu lösts med en komplett branschlösning. Frisörer lägger sitt avfall i en miljöbox som därefter hämtas av Stena för återvinning eller destruktion. Konceptet Grön Salong visar på snabb utbredning över både Sverige, Norge och Finland och över 150 frisörer har infört lösningen. Hårvårdsföretaget Björn Axéns verksamhetspolicy erbjuder aktivt tjänster och produkter som skapar förutsättningar för en hållbar utveckling och god ekonomi, och är sedan ett år tillbaka anslutet till Grön Salong. – Vi får mycket frågor om miljön från våra kunder. Björn Axén har nu en starkare och tydligare miljöprofil som visar sig både internt och externt. Alla våra salonger och vår frisörutbildning är anslutna till Grön Salong och vi satsar helhjärtat på att arbeta så miljöriktigt som möjligt, säger Kristina Lindman, HR-ansvarig på Björn Axén. Grön Salong ger frisören en starkare miljöprofil, såväl internt som mot kunder. Intresset för lösningen på landets frisörskolor är stort och hittills har fem gymnasieskolor tagit sig an konceptet. – Det är väldigt kul att morgondagens frisörer är så engagerade i hanteringen av farligt avfall. Det är viktigt att få med sig miljötänket redan från start och därför erbjuds klasserna dessutom en miljöutbildning. Vi besöker då skolorna för att berätta om miljöhoten och hur deras avfall skall hanteras. Att öka medvetenheten är viktigt, säger Thomas Söderberg, affärsutvecklare på Stena Recycling. Stena tillhandahåller frisören med emballage att slänga farligt avfall i. Frisörerna erbjuds även instruktioner och utbildning i hälsovådliga och miljöfarliga ämnen. Frisören slänger sitt osorterade avfall i de säkra emballagen, miljöboxarna, som sedan transporteras, sorteras, återvinns eller destrueras beroende på vilket avfall det handlar om.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Stort intresse för att bli grön frisör

2011-10-05
Varje år slänger landets frisörsalonger cirka 600 ton kemikalier, aluminium mm i soporna. 150 frisörer i Norden har dock infört Stena Recyclings koncept Grön Salong, en lösning för allt avfall på salongerna. Det ger konkurrensfördelar när de ska nå miljömedvetna frisörkunder. Nu har även hårvårdsföretaget Björn Axén infört Grön Salong på både frisörskola och salonger.

Frisörer arbetar i en miljöpåverkande bransch med farligt avfall såsom sprayburkar, blekningsmedel, färgrester och permanentvätskor. Möjligheten att lösa avfallshanteringen på bästa sätt har tidigare varit begränsad men behovet har nu lösts med en komplett branschlösning. Frisörer lägger sitt avfall i en miljöbox som därefter hämtas av Stena för återvinning eller destruktion. Konceptet Grön Salong visar på snabb utbredning över både Sverige, Norge och Finland och över 150 frisörer har infört lösningen.

Hårvårdsföretaget Björn Axéns verksamhetspolicy erbjuder aktivt tjänster och produkter som skapar förutsättningar för en hållbar utveckling och god ekonomi, och är sedan ett år tillbaka anslutet till Grön Salong.

– Vi får mycket frågor om miljön från våra kunder. Björn Axén har nu en starkare och tydligare miljöprofil som visar sig både internt och externt. Alla våra salonger och vår frisörutbildning är anslutna till Grön Salong och vi satsar helhjärtat på att arbeta så miljöriktigt som möjligt, säger Kristina Lindman, HR-ansvarig på Björn Axén.

Grön Salong ger frisören en starkare miljöprofil, såväl internt som mot kunder. Intresset för lösningen på landets frisörskolor är stort och hittills har fem gymnasieskolor tagit sig an konceptet.

– Det är väldigt kul att morgondagens frisörer är så engagerade i hanteringen av farligt avfall. Det är viktigt att få med sig miljötänket redan från start och därför erbjuds klasserna dessutom en miljöutbildning. Vi besöker då skolorna för att berätta om miljöhoten och hur deras avfall skall hanteras. Att öka medvetenheten är viktigt, säger Thomas Söderberg, affärsutvecklare på Stena Recycling.

Stena tillhandahåller frisören med emballage att slänga farligt avfall i. Frisörerna erbjuds även instruktioner och utbildning i hälsovådliga och miljöfarliga ämnen.
Frisören slänger sitt osorterade avfall i de säkra emballagen, miljöboxarna, som sedan transporteras, sorteras, återvinns eller destrueras beroende på vilket avfall det handlar om.

Senaste nyheter