Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Stororder på ny bioenergianläggning

https://www.klimatsmart.se/images/news/saxlund_logo_187x85.gif

Energi- och miljöteknikkoncernen Opcons dotterbolag Saxlund har fått en order på en avancerad bioenergianläggning till Skåpafors bruk för att ersätta tidigare användning av olja och el med biobränsle. Kund är Dunis dotterbolag Rexcell Tissue and Airlaid AB. Ordervärdet för Saxlund uppgår till ca 35 mkr. Leverans sker 2009/2010. Anläggningen som ska producera 9 MW processånga förses också med system för samförbränning vilket innebär att bruket utöver att ersätta tidigare olje- och elanvändning med biobränslen också kan destruera och utnyttja energin i sitt eget avfall. När anläggningen tas i bruk räknar Rexcell med att kunna minska sina CO2-utsläpp markant. - Det här är den första anläggningen av det här slaget Saxlund säljer. Nytt är att vi nu också integrerar möjligheter för kunden att i sin egen anläggning ta hand om sitt eget biologiska avfall. Det gör Rexcell och Duni till en föregångare och jag tror att vi kommer att få se en hel del efterföljare framöver. Det här är en lönsam investering med kort återbetalningstid. Dessutom är den bra för miljön och minskar kundens klimatbelastning avsevärt. Samtidigt slipper de som sagt en dyr och krånglig deponihantering för avfallet, säger Tomas Wendt, ansvarig för bioenergianläggningar på Saxlund. - Med förvärvet av Saxlund har vi fått en ännu starkare bas på den växande bioenergimarknaden där Opcon kombinerar erfarenhet och innovationskraft inom energi- och miljöteknik. Den här affären är ytterligare ett exempel på hur vi strategiskt adderar värdefulla applikationer för våra kunder och erbjuder kompletta systemlösningar, säger Rolf Hasselström vd och koncernchef Opcon AB. - Biobränslepannan kommer att minska vår miljöpåverkan samtidigt som vi minskar våra energikostnader, säger Patrik Söderstjerna vd Rexcell Tissue and Airlaid AB. Saxlund är en del av Opcons växande affärsområde Renewable Energy och deras satsning på Waste into Value och Bioenergi. Saxlund har idag en mycket stark ställning på inte minst den nordiska marknaden där bolaget varit verksamt i 50 år. På de snabbt växande tyska och engelska marknaderna, med höga elpriser, stor miljömedvetenhet och subventioner för förnyelsebar energiproduktion, närvarar Saxlund via dotterbolag medan representation i andra länder sker via 25 partners. Förutom verksamheten inom bioenergi, där bolaget designar och levererar kompletta anläggningar, så säljer Saxlund också utrustning till slam-, slagg-, ask- samt avfallshantering. För ytterligare information, kontakta: Niklas Johansson, vice president, Investor Relations, tel. 08-466 45 00, 070-592 54 53,

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Stororder på ny bioenergianläggning

2009-09-25
Energi- och miljöteknikkoncernen Opcons dotterbolag Saxlund har fått en order på en avancerad bioenergianläggning till Skåpafors bruk för att ersätta tidigare användning av olja och el med biobränsle. Kund är Dunis dotterbolag Rexcell Tissue and Airlaid AB. Ordervärdet för Saxlund uppgår till ca 35 mkr. Leverans sker 2009/2010.

Anläggningen som ska producera 9 MW processånga förses också med system för samförbränning vilket innebär att bruket utöver att ersätta tidigare olje- och elanvändning med biobränslen också kan destruera och utnyttja energin i sitt eget avfall. När anläggningen tas i bruk räknar Rexcell med att kunna minska sina CO2-utsläpp markant.

- Det här är den första anläggningen av det här slaget Saxlund säljer. Nytt är att vi nu också integrerar möjligheter för kunden att i sin egen anläggning ta hand om sitt eget biologiska avfall. Det gör Rexcell och Duni till en föregångare och jag tror att vi kommer att få se en hel del efterföljare framöver. Det här är en lönsam investering med kort återbetalningstid. Dessutom är den bra för miljön och minskar kundens klimatbelastning avsevärt. Samtidigt slipper de som sagt en dyr och krånglig deponihantering för avfallet, säger Tomas Wendt, ansvarig för bioenergianläggningar på Saxlund.

- Med förvärvet av Saxlund har vi fått en ännu starkare bas på den växande bioenergimarknaden där Opcon kombinerar erfarenhet och innovationskraft inom energi- och miljöteknik. Den här affären är ytterligare ett exempel på hur vi strategiskt adderar värdefulla applikationer för våra kunder och erbjuder kompletta systemlösningar, säger Rolf Hasselström vd och koncernchef Opcon AB.

- Biobränslepannan kommer att minska vår miljöpåverkan samtidigt som vi minskar våra energikostnader, säger Patrik Söderstjerna vd Rexcell Tissue and Airlaid AB.

Saxlund är en del av Opcons växande affärsområde Renewable Energy och deras satsning på Waste into Value och Bioenergi. Saxlund har idag en mycket stark ställning på inte minst den nordiska marknaden där bolaget varit verksamt i 50 år. På de snabbt växande tyska och engelska marknaderna, med höga elpriser, stor miljömedvetenhet och subventioner för förnyelsebar energiproduktion, närvarar Saxlund via dotterbolag medan representation i andra länder sker via 25 partners. Förutom verksamheten inom bioenergi, där bolaget designar och levererar kompletta anläggningar, så säljer Saxlund också utrustning till slam-, slagg-, ask- samt avfallshantering.

För ytterligare information, kontakta: Niklas Johansson, vice president, Investor Relations, tel. 08-466 45 00, 070-592 54 53,
Källa: Saxlund

Senaste nyheter