Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Stora klimatvinster med återvinning av gamla plastgolv

https://www.klimatsmart.se/images/news/tarkett-plastgolv250x158.jpg

Gamla plastgolv utgör en enorm potentiell råvaruresurs. Varje år säljs 6 miljoner kvadratmeter i Sverige. Om dessa golv i framtiden går till återvinning innebär det en årlig klimatbesparing på över 30 000 ton koldioxid. Hittills har denna resurs inte kunnat återvinnas på grund av bland annat svårigheterna i att separera lim och spackel från gamla golv. Den utmaningen löstes med Tarketts nya teknik som nu rullas ut för användning i industriell skala. Ny teknik som nu kan användas i industriell skala gör att material från plastgolv, som idag huvudsakligen nyttjas i offentliga miljöer, kan återanvändas som råvara till nya golv. Det innebär att exakt samma material som används i golv som läggs idag, kan utgöra råvara till golv som tillverkas och läggs nästa århundrade. Om alla plastgolv som säljs under ett år i Sverige gick till återvinning när de använts klart istället för förbränning, skulle det innebära en klimatbesparing på mer än 30 000 ton koldioxid varje år. Det motsvarar vad 12 000 bilar släpper ut under ett år. Funktionella och slitstarka plastgolv som framförallt används för lokaler i offentlig sektor såsom förskolor, skolor och sjukhus, har en utmaning i att de till övervägande del producerats från jungfruliga råvaror med stor del fossilt ursprung. Tarkett som ledande aktör har därför utvecklat en ny teknik som nu kommer kunna återvinna gamla plastgolv i industriell skala. Idag kan systemet hantera de homogena plastgolv Tarkett producerat sedan 2011, men ambitionen är att på lång sikt utveckla detta vidare. – Det nya återvinningssystemet öppnar dörren till ett helt nytt förhållningssätt till plast där återvunnet material kommer kunna vara den huvudsakliga råvaran när nya golv produceras. Men ska vi komma dit behöver vi redan idag få in de golv som tas ut vid renoveringar. Därför hoppas vi nu komma i kontakt med så många offentliga aktörer som möjligt som har golv som kan återvinnas, säger Dag Duberg, nordisk hållbarhetschef på Tarkett. För information om exakt vilka golv som omfattas och hur man använder sig av det nya systemet – läs mer på www.tarkett.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Stora klimatvinster med återvinning av gamla plastgolv

2019-06-10
Återvinning av gamla plastgolv
Gamla plastgolv utgör en enorm potentiell råvaruresurs. Varje år säljs 6 miljoner kvadratmeter i Sverige. Om dessa golv i framtiden går till återvinning innebär det en årlig klimatbesparing på över 30 000 ton koldioxid.

Hittills har denna resurs inte kunnat återvinnas på grund av bland annat svårigheterna i att separera lim och spackel från gamla golv. Den utmaningen löstes med Tarketts nya teknik som nu rullas ut för användning i industriell skala.

Ny teknik som nu kan användas i industriell skala gör att material från plastgolv, som idag huvudsakligen nyttjas i offentliga miljöer, kan återanvändas som råvara till nya golv. Det innebär att exakt samma material som används i golv som läggs idag, kan utgöra råvara till golv som tillverkas och läggs nästa århundrade.

Om alla plastgolv som säljs under ett år i Sverige gick till återvinning när de använts klart istället för förbränning, skulle det innebära en klimatbesparing på mer än 30 000 ton koldioxid varje år. Det motsvarar vad 12 000 bilar släpper ut under ett år.

Funktionella och slitstarka plastgolv som framförallt används för lokaler i offentlig sektor såsom förskolor, skolor och sjukhus, har en utmaning i att de till övervägande del producerats från jungfruliga råvaror med stor del fossilt ursprung.

Tarkett som ledande aktör har därför utvecklat en ny teknik som nu kommer kunna återvinna gamla plastgolv i industriell skala. Idag kan systemet hantera de homogena plastgolv Tarkett producerat sedan 2011, men ambitionen är att på lång sikt utveckla detta vidare.

– Det nya återvinningssystemet öppnar dörren till ett helt nytt förhållningssätt till plast där återvunnet material kommer kunna vara den huvudsakliga råvaran när nya golv produceras. Men ska vi komma dit behöver vi redan idag få in de golv som tas ut vid renoveringar. Därför hoppas vi nu komma i kontakt med så många offentliga aktörer som möjligt som har golv som kan återvinnas, säger Dag Duberg, nordisk hållbarhetschef på Tarkett.

För information om exakt vilka golv som omfattas och hur man använder sig av det nya systemet – läs mer på www.tarkett.se
Källa: Tarkett

Senaste nyheter