Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Stora fjärrvärmeinvesteringar för en hållbar framtid

https://www.klimatsmart.se/images/news/fjarrvarme250x148.jpg

Fjärrvärmebranschen har antagit visionen "Vi värmer varandra med återvunnen energi" och det märks bland annat på de enorma investeringar som nu görs i nya, moderna värmeverk. Fredagen den 29 november invigdes två nya verk, i Varberg och i Märsta. Och ett första symboliskt spadtag togs för ytterligare ett i Linköping. I Varberg invigdes Varberg Energis nya värmeverk av ingen mindre än kronprinsessan Victoria. Det är en fliseldad anläggning som även är utrustad med en solcellsanläggning för elkraftproduktion. Askan som uppstår vid förbränningen av flis återförs till skogen så att näringsämnena återgår till det naturliga kretsloppet. Det nya verket ska täcka kundernas värmebehov under vinterhalvåret, då spillvärmen från Södra Cell inte räcker till. Det kommer även att i stort sett ersätta den naturgas som används vid särskilda behov. Vid Fortum Värmes och Sollentuna Energis nya avfallseldade kraftvärmeverk i Brista var det också invigning idag. Miljöminister Lena Ek invigningstalade. Hon poängterade bland annat att den teknik vi har i Sverige idag när det gäller att energiåtervinna avfall, är något som Kina, Indonesien, Indien och egentligen hela världen behöver. Det nya kraftvärmeverket som kommer att producera el och värme är ytterligare ett steg på vägen för Fortum att minska användningen av fossila bränslen. I Linköping slutligen togs ett första symboliskt spadtag för Tekniska verkens nya kraftvärmeverk i Gärstad. Det var barn från Ånestadsskolan, tillsammans med Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson, som höll i spadarna. Kraftvärmeverket är Tekniska verkens satsning för att möta den framtida efterfrågan på värme och el, men det ska också fasa ut användningen av kol och olja ur produktionen. I Gärstadverket kommer man framför allt att elda avfall men Lejonpannan som den kallas, ska även klara till exempel returträ och rester från skogsindustrin. År 2016 beräknar man att den ska tas i drift.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Stora fjärrvärmeinvesteringar för en hållbar framtid

2013-12-03
Landshövding Elisabeth Nilsson, Tekniska
verkens vd Anders Jonsson och
styrelseordförande Gösta Gustavsson
tog det första spadtaget tillsammans med
tio barn från Ånestadskolan i Linköping.
Fjärrvärmebranschen har antagit visionen "Vi värmer varandra med återvunnen energi" och det märks bland annat på de enorma investeringar som nu görs i nya, moderna värmeverk. Fredagen den 29 november invigdes två nya verk, i Varberg och i Märsta. Och ett första symboliskt spadtag togs för ytterligare ett i Linköping.

I Varberg invigdes Varberg Energis nya värmeverk av ingen mindre än kronprinsessan Victoria. Det är en fliseldad anläggning som även är utrustad med en solcellsanläggning för elkraftproduktion. Askan som uppstår vid förbränningen av flis återförs till skogen så att näringsämnena återgår till det naturliga kretsloppet. Det nya verket ska täcka kundernas värmebehov under vinterhalvåret, då spillvärmen från Södra Cell inte räcker till. Det kommer även att i stort sett ersätta den naturgas som används vid särskilda behov.

Vid Fortum Värmes och Sollentuna Energis nya avfallseldade kraftvärmeverk i Brista var det också invigning idag. Miljöminister Lena Ek invigningstalade. Hon poängterade bland annat att den teknik vi har i Sverige idag när det gäller att energiåtervinna avfall, är något som Kina, Indonesien, Indien och egentligen hela världen behöver. Det nya kraftvärmeverket som kommer att producera el och värme är ytterligare ett steg på vägen för Fortum att minska användningen av fossila bränslen.

I Linköping slutligen togs ett första symboliskt spadtag för Tekniska verkens nya kraftvärmeverk i Gärstad. Det var barn från Ånestadsskolan, tillsammans med Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson, som höll i spadarna. Kraftvärmeverket är Tekniska verkens satsning för att möta den framtida efterfrågan på värme och el, men det ska också fasa ut användningen av kol och olja ur produktionen. I Gärstadverket kommer man framför allt att elda avfall men Lejonpannan som den kallas, ska även klara till exempel returträ och rester från skogsindustrin. År 2016 beräknar man att den ska tas i drift.
Foto: Tekniska verken

Senaste nyheter