Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Stor förbättringspotential hos apotekens hållbarhetsarbete

https://www.klimatsmart.se/images/news/temfunderingar250x53.jpg

2010 skedde privatiseringen av apoteksverksamheten i Sverige. Med flera aktörer på marknaden skulle man kunna tänka sig att den ökade konkurrensen skulle driva fram ett bättre hållbarhetsarbete. Så har det dock inte blivit. Apoteken ska bidra till god hälsa men detta uppdrag blir i sig motsägelsefullt om man säljer varor som innebär en mängd risker och bidrar till sämre hälsa på andra ställen i världen. Vi har tidigare skrivit ett antal inlägg här på bloggen om problem med läkemedel i miljön i Sverige, men kanske framförallt på de platser där läkemedlen tillverkas, vilket mestadels är i utvecklingsländer. Läkemedel som kosumeras här bidrar till utsläpp av aktiva substanser som allvarligt skadar människor och miljön vid tillverkningen i t.ex. Indien och Pakistan samt vid användningen här i Sverige. Med denna problematik i åtanke skulle man kanske tro att apoteken skulle jobba hårt med att förbättra situationen och öppet vilja redovisa hur man på ett konstruktivt sätt arbetar med frågorna. Men så är det inte idag. Endast tre av åtta apotekskedjor redovisar sin uppförandekod offentligt och endast de två statliga aktörerna publicerar en hållbarhetsredovisning. Fair Trade Center (FTC) har gjort en ingående granskning av apotekens hållbarhetsarbete som alltså lämnar en del övrigt att önska. Att i denna bransch ha en god kontroll på, och dialog med sina leverantörer är ju av yttersta vikt och här är det flera av de kontrollerade företagen som inte vill berätta om hur man jobbar med dessa frågor. Fair Trade Centre kommer med följande rekommendationer till apotekskedjorna: - Offentligt redovisa sitt hållbarhetsarbete - Öka transparensen och ägarskapet av sitt eget hållbarhetsarbete - Intensifiera arbetet inom Sveriges Apoteksförening för att sätta press på Läkemedelsverket och läkemedelstillverkarna att föra in miljökrav i produktionen av läkemedel. Förhoppningsvis kan den här uppmärksamheten bli startskottet för ett mer ambitiöst hållbarhetsarbete. Att kanske göra nyanställningar på miljö- och hållbarhetsavdelningarna istället för att som Apoteket AB tidigare i år rationalisera bort alla miljöspecialister… Skrivet av Marie Pettersson på bloggen TEM-funderingar.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Stor förbättringspotential hos apotekens hållbarhetsarbete

2013-06-03
2010 skedde privatiseringen av apoteksverksamheten i Sverige. Med flera aktörer på marknaden skulle man kunna tänka sig att den ökade konkurrensen skulle driva fram ett bättre hållbarhetsarbete. Så har det dock inte blivit. Apoteken ska bidra till god hälsa men detta uppdrag blir i sig motsägelsefullt om man säljer varor som innebär en mängd risker och bidrar till sämre hälsa på andra ställen i världen.

Vi har tidigare skrivit ett antal inlägg här på bloggen om problem med läkemedel i miljön i Sverige, men kanske framförallt på de platser där läkemedlen tillverkas, vilket mestadels är i utvecklingsländer. Läkemedel som kosumeras här bidrar till utsläpp av aktiva substanser som allvarligt skadar människor och miljön vid tillverkningen i t.ex. Indien och Pakistan samt vid användningen här i Sverige.

Med denna problematik i åtanke skulle man kanske tro att apoteken skulle jobba hårt med att förbättra situationen och öppet vilja redovisa hur man på ett konstruktivt sätt arbetar med frågorna. Men så är det inte idag. Endast tre av åtta apotekskedjor redovisar sin uppförandekod offentligt och endast de två statliga aktörerna publicerar en hållbarhetsredovisning.

Fair Trade Center (FTC) har gjort en ingående granskning av apotekens hållbarhetsarbete som alltså lämnar en del övrigt att önska. Att i denna bransch ha en god kontroll på, och dialog med sina leverantörer är ju av yttersta vikt och här är det flera av de kontrollerade företagen som inte vill berätta om hur man jobbar med dessa frågor.

Fair Trade Centre kommer med följande rekommendationer till apotekskedjorna:
- Offentligt redovisa sitt hållbarhetsarbete
- Öka transparensen och ägarskapet av sitt eget hållbarhetsarbete
- Intensifiera arbetet inom Sveriges Apoteksförening för att sätta press på Läkemedelsverket och läkemedelstillverkarna att föra in miljökrav i produktionen av läkemedel.

Förhoppningsvis kan den här uppmärksamheten bli startskottet för ett mer ambitiöst hållbarhetsarbete. Att kanske göra nyanställningar på miljö- och hållbarhetsavdelningarna istället för att som Apoteket AB tidigare i år rationalisera bort alla miljöspecialister…

Skrivet av Marie Pettersson på bloggen TEM-funderingar.

Senaste nyheter