Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Stoppa undantaget för dioxin i fisk

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen158x110bx.gif

Sverige har i ett decennium genom ett undantag tillåtit försäljning av fisk med giftiga dioxiner. Halterna är över de gränsvärden som satts på EU-nivå för att skydda människors hälsa. – Nu ska frågan omprövas och regeringen står inför ett viktigt vägval. Jag hoppas att regeringen slopar undantaget och skyddar hälsan hos tiotusentals kvinnor och barn, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen. Dioxiner tillhör världens giftigaste ämnen och människor som utsätts för dioxiner kan bland annat få försämrad inlärningsförmåga, minskad förmåga att få barn, samt förhöjd risk för cancer, diabetes och benskörhet. Barn är särskilt känsliga. Livsmedelsverkets egna beräkningar visar att ett barn som äter vildfångad lax en gång per månad överskrider det tolerabla intaget. Sverige fick 2001 ett undantag för EU:s gränsvärde för dioxin, vilket betyder att kontaminerad fisk fick fortsätta säljas inom Sverige. En förutsättning för undantaget var att Sverige garanterade att konsumenterna får fullständig information om de kostråd som gäller för att minska hälsoriskerna. I en rapport avslöjar dock Livsmedelsverket att endast 17 procent av de tillfrågade småbarnfamiljerna vet att verkets kostråd gäller Östersjöfisk. – Det är helt uppenbart att kostråden inte fungerar. Jag möter ständigt människor som förvånas över informationen att strömming och lax från Östersjön är så giftig att den inte ens får ges som djurfoder, men att vi svenskar får äta fisken, säger Ellen Bruno, marin sakkunnig på Naturskyddsföreningen. Undantaget för Sverige löper ut i år och inför EU:s omprövning förbereder regeringen nu en svensk ståndpunkt. Livsmedelsverkets bedömning är att en förlängning av undantaget skulle öka risken för tiotusentals kvinnor och barn att förgiftas av dioxin. Livsmedelsverket anser inte att ett slopat undantag skulle innebära försämrad folkhälsa till följd av minskad fiskkonsumtion, eftersom tillgången på fisk i affärerna inte kommer att påverkas. – Det är sällan som ett miljöpolitiskt beslut i ett slag kan ge så stora samhällsvinster. Det vore absurt att med statens goda minne fortsätta förgifta människor i deras vardag, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson. 80 procent av strömmingen landas i Danmark där den avgiftas. Av de 20 procent som äts ligger 94 procent under gränsvärdet. För lax bedömer Fiskeriverket att färre än 150 yrkesfiskare har mer än 20 procent av sin omsättning från laxfisket. – Ett slopat undantag skulle klart gynna folkhälsan utan att slå hårt mot fiskenäringen. Varken surströmmingen eller svenskarnas konsumtion av lax och annan fisk hotas. Tvärtom kan ett gränsvärde gynna trängda laxbestånd och den lokala ekonomi som kan utvecklas kring sportfiske och besöksnäring. Sverige får då även bättre möjlighet att exportera fisk, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson. För ytterligare information, kontakta: Mikael Karlsson, ordförande, 070-316 27 22 Ellen Bruno, marin sakkunnig, 0767-86 95 12

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Stoppa undantaget för dioxin i fisk

2011-03-03
Sverige har i ett decennium genom ett undantag tillåtit försäljning av fisk med giftiga dioxiner. Halterna är över de gränsvärden som satts på EU-nivå för att skydda människors hälsa.

– Nu ska frågan omprövas och regeringen står inför ett viktigt vägval. Jag hoppas att regeringen slopar undantaget och skyddar hälsan hos tiotusentals kvinnor och barn, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Dioxiner tillhör världens giftigaste ämnen och människor som utsätts för dioxiner kan bland annat få försämrad inlärningsförmåga, minskad förmåga att få barn, samt förhöjd risk för cancer, diabetes och benskörhet. Barn är särskilt känsliga. Livsmedelsverkets egna beräkningar visar att ett barn som äter vildfångad lax en gång per månad överskrider det tolerabla intaget.

Sverige fick 2001 ett undantag för EU:s gränsvärde för dioxin, vilket betyder att kontaminerad fisk fick fortsätta säljas inom Sverige. En förutsättning för undantaget var att Sverige garanterade att konsumenterna får fullständig information om de kostråd som gäller för att minska hälsoriskerna. I en rapport avslöjar dock Livsmedelsverket att endast 17 procent av de tillfrågade småbarnfamiljerna vet att verkets kostråd gäller Östersjöfisk.

– Det är helt uppenbart att kostråden inte fungerar. Jag möter ständigt människor som förvånas över informationen att strömming och lax från Östersjön är så giftig att den inte ens får ges som djurfoder, men att vi svenskar får äta fisken, säger Ellen Bruno, marin sakkunnig på Naturskyddsföreningen.

Undantaget för Sverige löper ut i år och inför EU:s omprövning förbereder regeringen nu en svensk ståndpunkt. Livsmedelsverkets bedömning är att en förlängning av undantaget skulle öka risken för tiotusentals kvinnor och barn att förgiftas av dioxin. Livsmedelsverket anser inte att ett slopat undantag skulle innebära försämrad folkhälsa till följd av minskad fiskkonsumtion, eftersom tillgången på fisk i affärerna inte kommer att påverkas.

– Det är sällan som ett miljöpolitiskt beslut i ett slag kan ge så stora samhällsvinster. Det vore absurt att med statens goda minne fortsätta förgifta människor i deras vardag, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

80 procent av strömmingen landas i Danmark där den avgiftas. Av de 20 procent som äts ligger 94 procent under gränsvärdet. För lax bedömer Fiskeriverket att färre än 150 yrkesfiskare har mer än 20 procent av sin omsättning från laxfisket.

– Ett slopat undantag skulle klart gynna folkhälsan utan att slå hårt mot fiskenäringen. Varken surströmmingen eller svenskarnas konsumtion av lax och annan fisk hotas. Tvärtom kan ett gränsvärde gynna trängda laxbestånd och den lokala ekonomi som kan utvecklas kring sportfiske och besöksnäring. Sverige får då även bättre möjlighet att exportera fisk, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

För ytterligare information, kontakta:
Mikael Karlsson, ordförande, 070-316 27 22
Ellen Bruno, marin sakkunnig, 0767-86 95 12

Senaste nyheter