Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Stoppa slöseriet med varmvatten

https://www.klimatsmart.se/images/news/

Efter Köpenhamnsmötet måste vi nu ta många steg mot en effektivare energianvändning och en minskad klimatpåverkan. Vissa beslut borde vara enkla att ta. De kommunala fastighetsbolagen i Örebro län kan minska sina och de boendes kostnader med cirka 92 miljoner kronor om året genom att ersätta tre vanliga vattenkranar med tre nya energieffektiva vattenkranar. Samtidigt minskar utsläppen av växthusgaser. Omsättningen till ett energieffektivt och klimatsmart samhälle handlar inte om att vi frysande ska vandra runt i mörka lägenheter eller hus. Det handlar i första hand om att bryta det slentrianmässiga slöseriet vi ändå inte har någon glädje av. Fastigheter står för en stor del av samhällets energiförbrukning. /.../ Fastigheters energiförbrukning handlar inte längre enbart om tilläggsisolering och uppvärmningssystem. Allt behöver effektiviseras. En doldis bland de energibesparande åtgärderna är byte av kranar. /.../ Få vet att en energieffektiv kran kan spara energi motsvarande en modern frysbox. Våra beräkningar visar att de kommunala fastighetsbolagen i Örebro län kan minska sina kostnader med cirka 92 miljoner kronor om året genom att ersätta tre vanliga vattenkranar med tre nya energieffektova vattenkranar i kök, handfat och duschar i sina 30.958 hyreslägenheter. /.../ En normal hushåll kan spara cirka 2.950 kronor genom att byta ut tre vanliga vattenkranar - vid diskbänk, handfat och dusch till nya energieffektiva kranar. Smart ny teknik gör att vattnets temperatur och flöde upplevs som oförändrat Nya effektiva kranar sparar cirka 40 procent av varmvattenanvändningen. Ett test som Luftfartsverket genomfört på Arlanda visar att man kan spara ända upp till 55 procent av varmvattnet genom att byta vattenkran på en toalett. Ove Sundqvist, Produktchef på Mora Armatur

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Stoppa slöseriet med varmvatten

2010-01-18
Efter Köpenhamnsmötet måste vi nu ta många steg mot en effektivare energianvändning och en minskad klimatpåverkan. Vissa beslut borde vara enkla att ta. De kommunala fastighetsbolagen i Örebro län kan minska sina och de boendes kostnader med cirka 92 miljoner kronor om året genom att ersätta tre vanliga vattenkranar med tre nya energieffektiva vattenkranar. Samtidigt minskar utsläppen av växthusgaser.

Omsättningen till ett energieffektivt och klimatsmart samhälle handlar inte om att vi frysande ska vandra runt i mörka lägenheter eller hus. Det handlar i första hand om att bryta det slentrianmässiga slöseriet vi ändå inte har någon glädje av.

Fastigheter står för en stor del av samhällets energiförbrukning. /.../ Fastigheters energiförbrukning handlar inte längre enbart om tilläggsisolering och uppvärmningssystem. Allt behöver effektiviseras.

En doldis bland de energibesparande åtgärderna är byte av kranar. /.../ Få vet att en energieffektiv kran kan spara energi motsvarande en modern frysbox.

Våra beräkningar visar att de kommunala fastighetsbolagen i Örebro län kan minska sina kostnader med cirka 92 miljoner kronor om året genom att ersätta tre vanliga vattenkranar med tre nya energieffektova vattenkranar i kök, handfat och duschar i sina 30.958 hyreslägenheter. /.../

En normal hushåll kan spara cirka 2.950 kronor genom att byta ut tre vanliga vattenkranar - vid diskbänk, handfat och dusch till nya energieffektiva kranar. Smart ny teknik gör att vattnets temperatur och flöde upplevs som oförändrat Nya effektiva kranar sparar cirka 40 procent av varmvattenanvändningen.

Ett test som Luftfartsverket genomfört på Arlanda visar att man kan spara ända upp till 55 procent av varmvattnet genom att byta vattenkran på en toalett.

Ove Sundqvist, Produktchef på Mora Armatur
Källa:

Senaste nyheter