Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Stöd till energieffektiv upphandling

https://www.klimatsmart.se/images/news/miljostyrningsradet106x137ha.gif

Miljöstyrningsrådet har beviljats 5,8 miljoner kronor till att fortsätta arbeta med energieffektiva varor och tjänster vid upphandling. Nytt i arbetet är att ta fram en webbutbildning för LCC (livscykelkostnader) och ett delprojekt om strategisk energieffektivisering. Detta innebär att ge råd inför upphandlingar om vilka ställningstaganden som är viktigast. Med hjälp av stödet ska MSR även ta fram nyttokalkylatorer och webbutbildningar om energieffektivisering. ”Vi är väldigt glada att få fortsatt förtroende från Energimyndigheten att hjälpa Sveriges upphandlare att energieffektivisera. Vårt konkreta stöd handlar om att ta fram verktyg och framför allt svara på praktiska frågor om energieffektiv upphandling för ett 20-tal varor och tjänster”, säger Heini-Marja Suvilehto, projektledare och tf energiansvarig på Miljöstyrningsrådet. Nyttokalkylatorerna ger siffror på vilken besparing som kan göras i form av pengar, koldioxid, och kWh genom att ställa krav i upphandling. I dagsläget finns det kalkylatorer för fordon och vitvaror. Där kan du till exempel se att om du ska köpa 10 bilar med MSR:s avancerade krav kan den potentiella besparingen bli 52 560 kr, 6 800 kg CO2 och 131 400 kWh jämfört med en konventionell bil. Webbutbildningarna ger en bakgrund till varför det är viktigt att ställa krav inom olika områden och visar vilken besparingspotential som finns, vilka de viktigaste miljöaspekterna är och vilka krav som kan ställas. Det kommer att bli nio utbildningar totalt. I övrigt ingår helpdesk och uppdaterade energikrav på avancerad nivå. Elmotorer och luftfilter är två nya områden som det kommer att utvecklas krav inom. Pengarna, som ska användas under 2013 och 2014, kommer från Energimyndigheten och beviljades även för perioden 2010-2012. För mer information, kontakta: Heini-Marja Suvilehto, projektledare på Miljöstyrningsrådet, 08-501 055 57, hippu@msr.se Susanne Lång, Miljöstyrningsrådet, 0708-96 88 81, susanne@msr.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Stöd till energieffektiv upphandling

2013-02-20
Miljöstyrningsrådet har beviljats 5,8 miljoner kronor till att fortsätta arbeta med energieffektiva varor och tjänster vid upphandling. Nytt i arbetet är att ta fram en webbutbildning för LCC (livscykelkostnader) och ett delprojekt om strategisk energieffektivisering. Detta innebär att ge råd inför upphandlingar om vilka ställningstaganden som är viktigast.

Med hjälp av stödet ska MSR även ta fram nyttokalkylatorer och webbutbildningar om energieffektivisering.

”Vi är väldigt glada att få fortsatt förtroende från Energimyndigheten att hjälpa Sveriges upphandlare att energieffektivisera. Vårt konkreta stöd handlar om att ta fram verktyg och framför allt svara på praktiska frågor om energieffektiv upphandling för ett 20-tal varor och tjänster”, säger Heini-Marja Suvilehto, projektledare och tf energiansvarig på Miljöstyrningsrådet.

Nyttokalkylatorerna ger siffror på vilken besparing som kan göras i form av pengar, koldioxid, och kWh genom att ställa krav i upphandling. I dagsläget finns det kalkylatorer för fordon och vitvaror. Där kan du till exempel se att om du ska köpa 10 bilar med MSR:s avancerade krav kan den potentiella besparingen bli 52 560 kr, 6 800 kg CO2 och 131 400 kWh jämfört med en konventionell bil.

Webbutbildningarna ger en bakgrund till varför det är viktigt att ställa krav inom olika områden och visar vilken besparingspotential som finns, vilka de viktigaste miljöaspekterna är och vilka krav som kan ställas. Det kommer att bli nio utbildningar totalt.

I övrigt ingår helpdesk och uppdaterade energikrav på avancerad nivå. Elmotorer och luftfilter är två nya områden som det kommer att utvecklas krav inom. Pengarna, som ska användas under 2013 och 2014, kommer från Energimyndigheten och beviljades även för perioden 2010-2012.

För mer information, kontakta:
Heini-Marja Suvilehto, projektledare på Miljöstyrningsrådet, 08-501 055 57, hippu@msr.se
Susanne Lång, Miljöstyrningsrådet, 0708-96 88 81, susanne@msr.se.

Senaste nyheter