Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

STF Abisko först med EU-Blomman

https://www.klimatsmart.se/images/news/abisko250x176.jpg

STF Abisko har som första svenska logianläggning klarat EU-Blommans hårda miljö- och klimatkrav. Anläggningen öppnade för säsongen den 12 juni. – Vi har arbetat aktivt med vårt miljöarbete under de senaste sex åren. Vi har gjort allt från att borra för bergvärme till att köpa en varmluftskompost och i matsalen serverar vi kravmärkta frukostar och ekologiska råvaror. Att nu genom EU-Blomman får ett officiellt bevis på att vi gjort rätt betyder väldigt mycket, säger Nicky Eby, platschef STF Abisko. För att en logianläggning ska kunna EU-Blommanmärkas måste den: - Ha en begränsad energiförbrukning. - Ha en begränsad vattenanvändning. - Minska avfallsmängderna. - I så stor utsträckning som möjligt använda förnybara resurser och ämnen som är så lite miljöbelastande som möjligt. - STF Abisko har ett väl utvecklat miljöarbete och de engagerar sina gäster i att ta ett miljöansvar. De har skaffat snålspolande kranar för att spara vatten, och har ett helhetsperspektiv på miljöfrågor, säger Cecilia Ehrenborg Williams, affärsområdeschef på Miljömärkning Sverige. För att lyckas med miljöarbetet krävs ett stort engagemang från både ledning och personal. - Alla som arbetar på STF Abisko har varit engagerade. Vi har räknat glödlampor, mätt vattenförbrukning och fyllt i blanketter för att visa hur vi arbetar. Det känns otroligt kul att vi har lyckats säger Nicky Eby. För mer information, kontakta: Nick Eby, platschef STF Abisko, 0703 - 45 52 12 Om EU-Blomman: EU-Blomman är EU:s officiella miljömärkning, beslutad av EU-Kommissionen. Idag kan 25 olika varor eller tjänster märkas med EU- Blomman. Miljömärkning Sverige driver arbetet med EU-Blomman i Sverige på regeringens uppdrag. Företaget ansvarar också för den nordiska miljömärkningen Svanen. Verksamheten drivs utan branscheller vinstintresse. Om STF: Svenska Turistföreningen (STF) är en av Sveriges största ideella organisationer med cirka 300.000 medlemmar. Vi vill få människor att upptäcka Sverige. I vår verksamhet finns 320 vandrarhem, tio fjällstationer och 43 fjällstugor längs vandringsleder i de svenska fjällen. Lokalt anordnas aktiviteter i 84 föreningar (krets). Internationellt är STF en del av vandrarhemsorganisationen Hostelling International. STF ger ut medlemstidningen Turist. Medelantalet anställda är cirka 250. STF omsätter ungefär 260 miljoner kronor.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

STF Abisko först med EU-Blomman

2009-06-15
Svanenmärkta STF Abisko
STF Abisko har som första svenska logianläggning klarat EU-Blommans hårda miljö- och klimatkrav.
Anläggningen öppnade för säsongen den 12 juni.

– Vi har arbetat aktivt med vårt miljöarbete under de senaste sex åren. Vi har gjort allt från att borra för bergvärme till att köpa en varmluftskompost och i matsalen serverar vi kravmärkta frukostar och ekologiska råvaror. Att nu genom EU-Blomman får ett officiellt bevis på att vi gjort rätt betyder väldigt mycket, säger Nicky Eby, platschef STF Abisko.

För att en logianläggning ska kunna EU-Blommanmärkas måste den:

- Ha en begränsad energiförbrukning.
- Ha en begränsad vattenanvändning.
- Minska avfallsmängderna.
- I så stor utsträckning som möjligt använda förnybara resurser och ämnen som är så lite miljöbelastande som möjligt.

- STF Abisko har ett väl utvecklat miljöarbete och de engagerar sina gäster i att ta ett miljöansvar. De har skaffat snålspolande kranar för att spara vatten, och har ett helhetsperspektiv på miljöfrågor, säger Cecilia Ehrenborg Williams, affärsområdeschef på Miljömärkning Sverige.

För att lyckas med miljöarbetet krävs ett stort engagemang från både ledning och personal.

- Alla som arbetar på STF Abisko har varit engagerade. Vi har räknat glödlampor, mätt vattenförbrukning och fyllt i blanketter för att visa hur vi arbetar. Det känns otroligt kul att vi har lyckats säger Nicky Eby.

För mer information, kontakta:
Nick Eby, platschef STF Abisko, 0703 - 45 52 12

Om EU-Blomman:
EU-Blomman är EU:s officiella miljömärkning, beslutad av EU-Kommissionen. Idag kan 25 olika varor eller tjänster märkas med EU- Blomman. Miljömärkning Sverige driver arbetet med EU-Blomman i Sverige på regeringens uppdrag. Företaget ansvarar också för den nordiska miljömärkningen Svanen. Verksamheten drivs utan branscheller vinstintresse.

Om STF:
Svenska Turistföreningen (STF) är en av Sveriges största ideella organisationer med cirka 300.000 medlemmar. Vi vill få människor att upptäcka Sverige. I vår verksamhet finns 320 vandrarhem, tio fjällstationer och 43 fjällstugor längs vandringsleder i de svenska fjällen. Lokalt anordnas aktiviteter i 84 föreningar (krets). Internationellt är STF en del av vandrarhemsorganisationen Hostelling International. STF ger ut medlemstidningen Turist. Medelantalet anställda är cirka 250. STF omsätter ungefär 260 miljoner kronor.
Källor:

Senaste nyheter