Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Stena satsar på återvinning i Huddinge

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskakeritidning135x86aa.jpg

Stena Recycling investerar 75 miljoner i ny återvinningsteknik i Huddinge. Satsningen möjliggör ökad återvinning, starkare miljöskydd och gynnar hela Mälardalsregionen. – Detta gör det möjligt att skapa en återvinning i toppklass för näringsliv och kommuner i minst 20 år framåt. Allt på en exemplarisk plats när det gäller god logistik, säger Kristofer Sundsgård, produktionsdirektör på Stena Recycling. På fragmenteringsanläggningen mals och separeras gamla bilar, kylskåp och andra kasserade produkter ned i hög takt. Till exempel kan en hel bil malas och dess material sorteras på endast 30 sekunder. Materialen blir sedan råvaror för stålverk och smältverk och till sist nya produkter i samhället. – Den nya tekniken ökar effektiviteten och varje år kan över 200 000 ton skrot återvinnas enbart i Huddinge. Skrotet kommer från samhällets alla branscher men också från hushåll. Det är såklart glädjande att kunna göra en sådan här satsning trots en svag samhällskonjunktur. Genom investeringen i ny teknik kan alla kvaliteter av inkommande skrot hanteras, även avfall med lägre innehåll av järn. Detta är viktigt för att kunna maximera återvinningen och få ut så mycket råvaror som möjligt. Ju högre återvinningsgrad desto större miljönytta. Satsningen omfattar ett nytt styrsystem och en inbyggd kvarnanläggning. Detta bidrar till minskat buller och andra fördelar i yttre- och inremiljön. Dessutom investerar Stena i en dagvattenanläggning där dagvatten kan renas och återvinnas till processvatten på anläggningen. – Med vår satsning i Huddinge får Stockholmsregionen en stor och effektiv produktionsanläggning som ligger nära stora industrikluster och har en återvinningsteknik i toppklass. Det är angeläget i regionen, som efterfrågar en miljöservice av bästa kvalitet, säger Kristofer Sundsgård.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Stena satsar på återvinning i Huddinge

2012-11-13
Stena Recycling investerar 75 miljoner i ny återvinningsteknik i Huddinge. Satsningen möjliggör ökad återvinning, starkare miljöskydd och gynnar hela Mälardalsregionen.

– Detta gör det möjligt att skapa en återvinning i toppklass för näringsliv och kommuner i minst 20 år framåt. Allt på en exemplarisk plats när det gäller god logistik, säger Kristofer Sundsgård, produktionsdirektör på Stena Recycling.

På fragmenteringsanläggningen mals och separeras gamla bilar, kylskåp och andra kasserade produkter ned i hög takt. Till exempel kan en hel bil malas och dess material sorteras på endast 30 sekunder. Materialen blir sedan råvaror för stålverk och smältverk och till sist nya produkter i samhället.

– Den nya tekniken ökar effektiviteten och varje år kan över 200 000 ton skrot återvinnas enbart i Huddinge. Skrotet kommer från samhällets alla branscher men också från hushåll. Det är såklart glädjande att kunna göra en sådan här satsning trots en svag samhällskonjunktur.

Genom investeringen i ny teknik kan alla kvaliteter av inkommande skrot hanteras, även avfall med lägre innehåll av järn. Detta är viktigt för att kunna maximera återvinningen och få ut så mycket råvaror som möjligt. Ju högre återvinningsgrad desto större miljönytta. Satsningen omfattar ett nytt styrsystem och en inbyggd kvarnanläggning. Detta bidrar till minskat buller och andra fördelar i yttre- och inremiljön. Dessutom investerar Stena i en dagvattenanläggning där dagvatten kan renas och återvinnas till processvatten på anläggningen.

– Med vår satsning i Huddinge får Stockholmsregionen en stor och effektiv produktionsanläggning som ligger nära stora industrikluster och har en återvinningsteknik i toppklass. Det är angeläget i regionen, som efterfrågar en miljöservice av bästa kvalitet, säger Kristofer Sundsgård.

Senaste nyheter