Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Stena Aluminiums stora miljöinvestering

https://www.klimatsmart.se/images/news/stenamiljo250x144.jpg

Igår invigdes den största satsningen i Stena Aluminiums historia. 200 miljoner kronor satsas för att höja produktionen och samtidigt minska miljöpåverkan. – Kronoberg är glada och stolta över att lyfta fram modern och högteknologisk industri, sa landshövdingen Kristina Alsér innan hon tillsammans med Stenas ägare Dan Sten Olsson, förklarade satsningen invigd. – Vi är Sveriges enda anläggning som återvinner aluminium. Vi investerar för miljön och för framtiden. När vi är helt klara med utbyggnaden kommer Stena Aluminium stå för två tredjedelar av produktionsvolymen i Norden. Samtidigt kommer miljöbelastningen bli mindre än vad den är idag. Det känns bra, mycket bra, summerade VD Staffan Persson invigningen. Omkring 140 gäster samlades igår hos Stena Aluminium i Älmhult för den officiella invigningen av den senaste tidens omfattande investeringar. Den toppmoderna rökgasreningsanläggningen är på plats och provkörs redan med gott resultat. Det betyder att man nu är redo att successivt öka produktionen av aluminium ur återvunnet material från dagens 50 000 ton till 90 000 ton per år. För nordiskt näringsliv innebär det tryggad tillgång på en eftertraktad råvara. Detta betonades också av Stenas ägare Dan Sten Olsson. – Det som vi gör i Älmhult nu tryggar den svenska framtida produktionen. Vi ser också hur den globala efterfrågan på aluminium ökar ständigt. Aluminium är förträffligt för produkter med stränga krav på hållfasthet, miljöanpassning design med mera. Utöver ökad produktion av aluminium från återvunnet material innebär investeringen också mer värme till Älmhultsborna. Från och med i sommar kommer spillvärmen från smältugnarna att tas tillvara och levereras ut på Eons fjärrvärmenät i Älmhult. Energin som levereras motsvarar den årliga uppvärmningen av 1200 småhus (ca 25 Gwh). – Vi gör det här för att vi vill minska miljöbelastningen och se till att vi är en god granne – att ingen har ont av vår verksamhet, sa Staffan Persson, VD Stena Aluminium. Fakta/Stark miljönytta: - Energivinsten i att producera aluminium ur skrotråvara är 95 procent jämfört med att utvinna primäraluminium. - Produktionen i Älmhult sparar varje år koldioxidutsläpp på 450 000 ton om man jämför med att producera samma volym primäraluminium. Det kan jämföras med uppvärmningen av 900 000 småhus under ett helt år (baserat på svensk elmix och 0,5 ton Co2 per hus). - Stena Aluminiums produktion har ökat med 150 procent sedan 1993. Samtidigt har energiförbrukningen minskat med mer än 50 procent. - Genom att ta tillvara spillvärmen i smältverket kommer Stena Aluminium skjuta till cirka 25 GWh till fjärrvärmenätet i Älmhult. Det motsvarar uppvärmingen av 1200 småhus. För mer information, kontakta: Staffan Persson, vd Stena Aluminium, 010-445 95 10 Jörgen Andersson, 010-445 22 17.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Stena Aluminiums stora miljöinvestering

2012-05-09
Igår invigdes den största satsningen i Stena Aluminiums historia. 200 miljoner kronor satsas för att höja produktionen och samtidigt minska miljöpåverkan.
– Kronoberg är glada och stolta över att lyfta fram modern och högteknologisk industri, sa landshövdingen Kristina Alsér innan hon tillsammans med Stenas ägare Dan Sten Olsson, förklarade satsningen invigd.

– Vi är Sveriges enda anläggning som återvinner aluminium. Vi investerar för miljön och för framtiden. När vi är helt klara med utbyggnaden kommer Stena Aluminium stå för två tredjedelar av produktionsvolymen i Norden. Samtidigt kommer miljöbelastningen bli mindre än vad den är idag. Det känns bra, mycket bra, summerade VD Staffan Persson invigningen.

Omkring 140 gäster samlades igår hos Stena Aluminium i Älmhult för den officiella invigningen av den senaste tidens omfattande investeringar. Den toppmoderna rökgasreningsanläggningen är på plats och provkörs redan med gott resultat. Det betyder att man nu är redo att successivt öka produktionen av aluminium ur återvunnet material från dagens 50 000 ton till 90 000 ton per år. För nordiskt näringsliv innebär det tryggad tillgång på en eftertraktad råvara. Detta betonades också av Stenas ägare Dan Sten Olsson.

– Det som vi gör i Älmhult nu tryggar den svenska framtida produktionen. Vi ser också hur den globala efterfrågan på aluminium ökar ständigt. Aluminium är förträffligt för produkter med stränga krav på hållfasthet, miljöanpassning design med mera.

Utöver ökad produktion av aluminium från återvunnet material innebär investeringen också mer värme till Älmhultsborna. Från och med i sommar kommer spillvärmen från smältugnarna att tas tillvara och levereras ut på Eons fjärrvärmenät i Älmhult. Energin som levereras motsvarar den årliga uppvärmningen av 1200 småhus (ca 25 Gwh).

– Vi gör det här för att vi vill minska miljöbelastningen och se till att vi är en god granne – att ingen har ont av vår verksamhet, sa Staffan Persson, VD Stena Aluminium.

Fakta/Stark miljönytta:
- Energivinsten i att producera aluminium ur skrotråvara är 95 procent jämfört med att utvinna primäraluminium.
- Produktionen i Älmhult sparar varje år koldioxidutsläpp på 450 000 ton om man jämför med att producera samma volym primäraluminium. Det kan jämföras med uppvärmningen av 900 000 småhus under ett helt år (baserat på svensk elmix och 0,5 ton Co2 per hus).
- Stena Aluminiums produktion har ökat med 150 procent sedan 1993. Samtidigt har energiförbrukningen minskat med mer än 50 procent.
- Genom att ta tillvara spillvärmen i smältverket kommer Stena Aluminium skjuta till cirka 25 GWh till fjärrvärmenätet i Älmhult. Det motsvarar uppvärmingen av 1200 småhus.

För mer information, kontakta:
Staffan Persson, vd Stena Aluminium, 010-445 95 10
Jörgen Andersson, 010-445 22 17.
Källa: Stena Metall

Senaste nyheter