Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Ställ krav på energisnåla nybyggen

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen250x45qc.jpeg

Sluta fega om kraven på att bygga energisnålt! Sätt upp tydliga och obligatoriska krav och bestäm ett årtal när alla nya hus som byggs i Sverige ska ha en halverad energianvändning. Det skriver Naturskyddsföreningen tillsammans med HSB Riksförbund, Riksbyggen och Sveriges Byggindustrier i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag. Många pratar om vikten av att spara energi och genomföra åtgärder som motverkar klimatförändringar. Men tyvärr stannar det ofta vid ord. Det gäller också den svenska regeringen och riksdagen. Enligt ett EU-direktiv om byggnaders energiprestanda ska Sverige och andra EU-länder se till att alla nya byggnader senast 2020 är nära noll- energibyggnader. Men regeringen verkar vara splittrad i frågan. Beslut om vad som ska gälla i Sverige skulle ha kommit i somras, men dröjer. När Naturskyddsföreningen rankade kommunernas klimatarbete i Klimatindex 2010 visade det sig att 52 av de 221 kommuner som deltog har krav vid nybyggnation som är tuffare än Boverkets. Hälften av kommunerna ställer krav som är 65 procent av Boverkets krav. Stockholms stad har beslutat att nya bostäder ska klara hälften av Boverkets nuvarande byggregler. Det finns alltså utrymme att skärpa regelverket! EU har infört regler för hur klimatsmarta bilarna ska vara. I Sverige har vi också skatterabatt för miljöbilar och differentierad fordonsskatt utifrån hur mycket koldioxid bilarna släpper ut. Bilarnas livslängd är idag cirka 15-20 år. Men trots att bostäder står i över hundra år finns det bara svaga krav på energieffektivitet för byggnader. Och det finns i princip inga ekonomiska styrmedel som i likhet med bilarna stimulerar till energismarta nyinvesteringar. Det är oansvarigt att inte idag bygga utifrån framtidens förutsättningar då energikostnaderna ökar i takt med att klimatpolitiken skärps. Bostäder och lokaler har glömts bort i den politiska diskussionen om miljön, detta trots att de står för en tredjedel av energianvändningen i Sverige. Med en tuffare svensk lagstiftning går det att väsentligt effektivisera energianvändningen. Ett beslut om ett årtal vid vilket alla nya hus som byggs i Sverige skulle få halverad energianvändning skulle leda till en snabb omställning av allt byggande i Sverige. Det vore olyckligt att bygga nya bostäder som inte ryms inom regeringens långsiktiga energi- och klimatmål om ett klimatneutralt Sverige 2050. För mer information, kontakta: Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, 070-728 25 85 Louise Wileen Bjarke, 070-884 77 28.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Ställ krav på energisnåla nybyggen

2011-12-03
Sluta fega om kraven på att bygga energisnålt! Sätt upp tydliga och obligatoriska krav och bestäm ett årtal när alla nya hus som byggs i Sverige ska ha en halverad energianvändning. Det skriver Naturskyddsföreningen tillsammans med HSB Riksförbund, Riksbyggen och Sveriges Byggindustrier i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag.

Många pratar om vikten av att spara energi och genomföra åtgärder som motverkar klimatförändringar. Men tyvärr stannar det ofta vid ord. Det gäller också den svenska regeringen och riksdagen. Enligt ett EU-direktiv om byggnaders energiprestanda ska Sverige och andra EU-länder se till att alla nya byggnader senast 2020 är nära noll- energibyggnader. Men regeringen verkar vara splittrad i frågan. Beslut om vad som ska gälla i Sverige skulle ha kommit i somras, men dröjer.

När Naturskyddsföreningen rankade kommunernas klimatarbete i Klimatindex 2010 visade det sig att 52 av de 221 kommuner som deltog har krav vid nybyggnation som är tuffare än Boverkets. Hälften av kommunerna ställer krav som är 65 procent av Boverkets krav. Stockholms stad har beslutat att nya bostäder ska klara hälften av Boverkets nuvarande byggregler. Det finns alltså utrymme att skärpa regelverket!

EU har infört regler för hur klimatsmarta bilarna ska vara. I Sverige har vi också skatterabatt för miljöbilar och differentierad fordonsskatt utifrån hur mycket koldioxid bilarna släpper ut. Bilarnas livslängd är idag cirka 15-20 år. Men trots att bostäder står i över hundra år finns det bara svaga krav på energieffektivitet för byggnader. Och det finns i princip inga ekonomiska styrmedel som i likhet med bilarna stimulerar till energismarta nyinvesteringar. Det är oansvarigt att inte idag bygga utifrån framtidens förutsättningar då energikostnaderna ökar i takt med att klimatpolitiken skärps. Bostäder och lokaler har glömts bort i den politiska diskussionen om miljön, detta trots att de står för en tredjedel av energianvändningen i Sverige. Med en tuffare svensk lagstiftning går det att väsentligt effektivisera energianvändningen.

Ett beslut om ett årtal vid vilket alla nya hus som byggs i Sverige skulle få halverad energianvändning skulle leda till en snabb omställning av allt byggande i Sverige. Det vore olyckligt att bygga nya bostäder som inte ryms inom regeringens långsiktiga energi- och klimatmål om ett klimatneutralt Sverige 2050.

För mer information, kontakta:
Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, 070-728 25 85
Louise Wileen Bjarke, 070-884 77 28.

Läs hela artikeln här: www.svd.se/brannpunkt

Senaste nyheter