Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Städexpedition Mount Everest info 28 jan

https://www.klimatsmart.se/images/news/evereststadning250x127.png

Internationella och svenska äventyrare går ihop för att rädda Mount Everest från att bli världens högst belägna soptipp. Åtta till tio ton skräp kommer att fraktas ner från 8500 metersnivån till baslägret på 5450 meters höjd, där det kommer att källsorteras och omhändertas. Mount Everest är listat av Unesco som World Heritage Site (världsarv) och, för att bevara områdets unika karaktär och säkerställa att Nepal även i framtiden förblir ett attraktivt turistmål för äventyrare och naturälskare, måste Mt Everest helt enkelt städas upp. Åtta till tio ton skräp kommer att fraktas ner från 8500 meters nivån till baslägret på 5450 meters höjd, där det kommer att källsorteras och omhändertas. Detta är inte ett engångsprojekt, utan tanken är att Nepal med hjälp av projektet ska kunna bygga upp en infrastruktur för att systematiskt hantera nedskräpningsproblematiken och därigenom säkerställa att denna unika miljö finns kvar för framtida generationer. Huvudmän för projektet är dels Eco Himal, en Österrikisk/Nepalesisk ideell organisation som bedriver utbildning och projektledning i bergsområden i Nepal sedan 20 år tillbaka, dels Everest Summiteers Association, som är de nepalesiska bergsbestigarnas fackliga organisation. Närvarande vid presentationen är: - De svenska goodwill-ambassadörerna, Renata Chlumska, Fredrik Sträng och Lars Cronlund som samtliga har varit på toppen av Everest. - Secretary of Nepal Mountaineering Association & Everest Summitteers Association, Mr. Diwas Pohkrel. - Founder Everest Summiteers Association & Save Everest 2011, Mr. Wongchu Sherpa. Wong Sherpa är ”världens mest kända Sherpa”. Han har guidat världscelebriteter på Mount Everest som t ex Sting och Arnold Schwarzenegger, och han har byggt upp Nepals absolut största klätteroperatör/expeditionsoperatör. - Internationell goodwill-ambassadör, David Breashears. David är en av världens främsta bergsbestigare och även filmmakare som bestigit Everest fem gånger och bl.a. gjorde IMAX-filmen Everest 1996 som visats på Cosmonova och över hela världen. - Tommy Gustafsson, svensk initiativtagare till projektet samt bergsbestigare och äventyrare. - Mr. Lok Bahadur Khatri, Joint secretary, Ministry of Tourism and Civil Aviation. När: Fredagen den 28 januari kl 8:30–9:30. Var: Hannes Snellmans advokatkontor, Kungsträdgårdsgatan 20, Stockholm. Varmt välkommen till en spännande morgon där du får ta del av en film med unika bilder från Mount Everest och lyssna på när Tommy Gustafsson intervjuar gästerna. Det finns också möjlighet till frågestund efteråt. Osa senast 27/1 till everest@skuggeco.se Vi bjuder på generös frukost och boken Seven summits – The photo book av Johan Ernst Nilson (50 stycken).

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Städexpedition Mount Everest info 28 jan

2011-01-25
Internationella och svenska äventyrare går ihop för att rädda Mount Everest från att bli världens högst belägna soptipp. Åtta till tio ton skräp kommer att fraktas ner från 8500 metersnivån till baslägret på 5450 meters höjd, där det kommer att källsorteras och omhändertas.

Mount Everest är listat av Unesco som World Heritage Site (världsarv) och, för att bevara områdets unika karaktär och säkerställa att Nepal även i framtiden förblir ett attraktivt turistmål för äventyrare och naturälskare, måste Mt Everest helt enkelt städas upp. Åtta till tio ton skräp kommer att fraktas ner från 8500 meters nivån till baslägret på 5450 meters höjd, där det kommer att källsorteras och omhändertas.

Detta är inte ett engångsprojekt, utan tanken är att Nepal med hjälp av projektet ska kunna bygga upp en infrastruktur för att systematiskt hantera nedskräpningsproblematiken och därigenom säkerställa att denna unika miljö finns kvar för framtida generationer.

Huvudmän för projektet är dels Eco Himal, en Österrikisk/Nepalesisk ideell organisation som bedriver utbildning och projektledning i bergsområden i Nepal sedan 20 år tillbaka, dels Everest Summiteers Association, som är de nepalesiska bergsbestigarnas fackliga organisation.

Närvarande vid presentationen är:
- De svenska goodwill-ambassadörerna, Renata Chlumska, Fredrik Sträng och Lars Cronlund som samtliga har varit på toppen av Everest.
- Secretary of Nepal Mountaineering Association & Everest Summitteers Association, Mr. Diwas Pohkrel.
- Founder Everest Summiteers Association & Save Everest 2011, Mr. Wongchu Sherpa. Wong Sherpa är ”världens mest kända Sherpa”. Han har guidat världscelebriteter på Mount Everest som t ex Sting och Arnold Schwarzenegger, och han har byggt upp Nepals absolut största klätteroperatör/expeditionsoperatör.
- Internationell goodwill-ambassadör, David Breashears. David är en av världens främsta bergsbestigare och även filmmakare som bestigit Everest fem gånger och bl.a. gjorde IMAX-filmen Everest 1996 som visats på Cosmonova och över hela världen.
- Tommy Gustafsson, svensk initiativtagare till projektet samt bergsbestigare och äventyrare.
- Mr. Lok Bahadur Khatri, Joint secretary, Ministry of Tourism and Civil Aviation.

När: Fredagen den 28 januari kl 8:30–9:30.
Var: Hannes Snellmans advokatkontor, Kungsträdgårdsgatan 20, Stockholm.

Varmt välkommen till en spännande morgon där du får ta del av en film med unika bilder från Mount Everest och lyssna på när Tommy Gustafsson intervjuar gästerna. Det finns också möjlighet till frågestund efteråt.

Osa senast 27/1 till everest@skuggeco.se

Vi bjuder på generös frukost och boken Seven summits – The photo book av Johan Ernst Nilson (50 stycken).
Källa: ECO Himal

Senaste nyheter