Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Odla ekologiskt hemma blir allt mer populärt

https://www.klimatsmart.se/images/news/impecta250x76.jpg

Att odla hemma blir allt mer populärt, inte bara för de som har trädgård eller en större landegendom utan odlingslusten har numera flyttat in även i stadskärnorna. Inte minst gäller detta ätbara plantor. Hemmaodling har flera fördelar. Dels bidrar du till en lägre inverkan på klimatet genom minskade transporter av livsmedel. Din egen odling kanske känns som en droppe i havet. Men om fler och fler väljer att odla hemma blir den sammanlagda effekten märkbar. Dessutom bidrar gröna växter i stadsmiljö till den biologiska mångfalden som tyvärr är hotad idag. Bland annat gynnas bina, som är en viktig del av varje ekosystem. Närproducerat och ekologiskt: Hållbarhet är visserligen ett ämne som borde vara ständigt aktuellt men som det pratats mer och mer om under de senaste åren. Två viktiga aspekter av hållbarhet är närproducerat och ekologiskt, vilka båda främjas av att vi odlar hemma. Genom att enbart använda miljövänliga gödningsmedel för dina fröer och plantor, blir odlingen mer naturlig än den storskaliga livsmedelsproduktionen. Sedan ger det en speciell sorts tillfredsställelse att själv odla något som du därefter kan äta. Det är rogivande och känns bra i hela kroppen. Med övning kommer färdighet och efterhand kan du som hemmaodlare ta dig an också lite mer krävande växter. Stadsodling eller hemma på balkongen: Det finns ätbara växter som passar för nästan alla typer av hem. Enklast är det när du har tillgång till trädgård, altan, terrass eller balkong med gynnsamma solförhållanden. Men även i en liten lägenhet brukar det gå att odla åtminstone kryddväxter och tomatplantor i viss utsträckning. Där kan du prova dig fram med bland annat speciella växtlampor vars ljus är anpassade för växternas behov. Ett annat alternativ är att gå med i eller starta upp ett stadsodlingskollektiv, exempelvis inom din bostadsrättsförening eller hos någon lokal aktör. Idag utnyttjas ofta soliga takterrasser för det ändamålet i många storstäder världen över.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Odla ekologiskt hemma blir allt mer populärt

2020-05-19
Att odla hemma blir allt mer populärt, inte bara för de som har trädgård eller en större landegendom utan odlingslusten har numera flyttat in även i stadskärnorna. Inte minst gäller detta ätbara plantor.

Hemmaodling har flera fördelar. Dels bidrar du till en lägre inverkan på klimatet genom minskade transporter av livsmedel. Din egen odling kanske känns som en droppe i havet. Men om fler och fler väljer att odla hemma blir den sammanlagda effekten märkbar. Dessutom bidrar gröna växter i stadsmiljö till den biologiska mångfalden som tyvärr är hotad idag. Bland annat gynnas bina, som är en viktig del av varje ekosystem.

Närproducerat och ekologiskt:

Hållbarhet är visserligen ett ämne som borde vara ständigt aktuellt men som det pratats mer och mer om under de senaste åren. Två viktiga aspekter av hållbarhet är närproducerat och ekologiskt, vilka båda främjas av att vi odlar hemma. Genom att enbart använda miljövänliga gödningsmedel för dina fröer och plantor, blir odlingen mer naturlig än den storskaliga livsmedelsproduktionen. Sedan ger det en speciell sorts tillfredsställelse att själv odla något som du därefter kan äta. Det är rogivande och känns bra i hela kroppen. Med övning kommer färdighet och efterhand kan du som hemmaodlare ta dig an också lite mer krävande växter.

Stadsodling eller hemma på balkongen:

Det finns ätbara växter som passar för nästan alla typer av hem. Enklast är det när du har tillgång till trädgård, altan, terrass eller balkong med gynnsamma solförhållanden. Men även i en liten lägenhet brukar det gå att odla åtminstone kryddväxter och tomatplantor i viss utsträckning. Där kan du prova dig fram med bland annat speciella växtlampor vars ljus är anpassade för växternas behov. Ett annat alternativ är att gå med i eller starta upp ett stadsodlingskollektiv, exempelvis inom din bostadsrättsförening eller hos någon lokal aktör. Idag utnyttjas ofta soliga takterrasser för det ändamålet i många storstäder världen över.
Källa: Impecta

Senaste nyheter