Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Spindlar, gäss & cyklar bakom ekovin

https://www.klimatsmart.se/images/news/conosurgass250x249.jpg

För dig som vill ha ett kvalitetsvin som också är ekologiskt producerat kommer nu en spännande nykomling i Systembolagets fasta sortiment – Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenere från Chile. Spännande inte minst för den moderna vingårdens alternativa metoder för miljövänlig odling. Spindlar, gäss och vitlöksband motverkar skadedjur. Druvskal och biologisk mångfald skapar förmånlig jordmån. Dessutom cyklar alla medarbetare på jobbet för att minska vingårdens klimatpåverkan. Intresset för ekologiska viner i Sverige ökar starkt, bara det senaste året har försäljningen ökat med 40 procent. Många har upptäckt att fördelen med ekologiska matvaror inte bara är en miljövänligare produktion utan att ekologisk odling också kan ge mer smak och karaktär. Det gäller i högsta grad också Cono Surs ekovin som är ett perfekt komplement till kött, grillat, charkprodukter och ost. – Vi har ett hängivet, entusiastiskt och kreativt lag av medarbetare som lyckas överföra den nya världens jordmån och klimat till eleganta och smakfulla viner med en alldeles egen karaktär. Det är deras arbete som är det viktigaste skälet till våra framgångar, säger Cono Surs vd och chefsvinmakare Adolfo Hurtado. Cono Sur är en av de framgångsrika moderna vingårdar som successivt och målmedvetet utvecklat och certifierat sitt miljöarbete och gjort det till en central del i sin produktion och ekologiska viner till en viktig del av sitt sortiment. Alla medarbetare på vingården använder cykel för att ta sig runt i arbetet. En cykel har också fått en plats på det ekologiska vinets etikett och blivit en symbol för företagets miljöarbete. Cono Sur har satsat på en rad innovativa sätt att naturligt skydda vinodlingen mot angrepp, bland annat: • Vitlöksband runt rotstockarna gör att skalbaggar håller sig nedanför blad och druvor. • 1000 gäss vandrar fritt i vinodlingen och äter upp skalbaggar och andra skadedjur. • En medarbetare föder upp särskilda spindlar som äter upp andra spindlar som annars angriper bladen på vinrankorna. • Genom inplantering av örter och blommor skapar man särskilda biologiska korridorer som bidrar till en bättre jordmån och biologisk mångfald. De biologiska korridorerna lockar bland annat djur som äter skadeinsekter och minskar på så sätt skadorna på vinrankorna. • Fågelhyddor för rovfåglar som skyddar vingården från angrepp av småfåglar. Cono Sur återanvänder också kompost av druvskal för att återföra kväve till jorden genom att i en sorts ”tepåsar” av jute låta skalen avge kväve till vattnet som används för att bevattna odlingarna. För att minska vattenanvändning testar vingården i samarbete med ett universitet särskilda nät, så kallade ”Fog-Catchers”, som omvandlar den fuktiga luften till vatten för odlingarna. – Vi är väldigt stolta över att det ekologiska Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenere nu får plats i Systembolagets fasta sortiment. Cono Sur är en spännande föregångare och ett föredöme när det gäller ekologi och hållbart vinmakande, säger Jenny Hagberg på Spendrups Vin. Fakta: Cono Sur Organic Cabernet Sauv. Carmenere 2009 finns på Systembolaget från och med den 1 april 2011. Art nr 6586, Pris 90 kr för 75 cl. För mer information, vänligen kontakta: Jenny Hagberg, Brand Manager, Spendrups Vin, 0701-82 77 58, jenny.hagberg@spendrupsvin.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Spindlar, gäss & cyklar bakom ekovin

2011-04-08
För dig som vill ha ett kvalitetsvin som också är ekologiskt producerat kommer nu en spännande nykomling i Systembolagets fasta sortiment – Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenere från Chile. Spännande inte minst för den moderna vingårdens alternativa metoder för miljövänlig odling. Spindlar, gäss och vitlöksband motverkar skadedjur. Druvskal och biologisk mångfald skapar förmånlig jordmån. Dessutom cyklar alla medarbetare på jobbet för att minska vingårdens klimatpåverkan.

Intresset för ekologiska viner i Sverige ökar starkt, bara det senaste året har försäljningen ökat med 40 procent. Många har upptäckt att fördelen med ekologiska matvaror inte bara är en miljövänligare produktion utan att ekologisk odling också kan ge mer smak och karaktär. Det gäller i högsta grad också Cono Surs ekovin som är ett perfekt komplement till kött, grillat, charkprodukter och ost.

– Vi har ett hängivet, entusiastiskt och kreativt lag av medarbetare som lyckas överföra den nya världens jordmån och klimat till eleganta och smakfulla viner med en alldeles egen karaktär. Det är deras arbete som är det viktigaste skälet till våra framgångar, säger Cono Surs vd och chefsvinmakare Adolfo Hurtado. Cono Sur är en av de framgångsrika moderna vingårdar som successivt och målmedvetet utvecklat och certifierat sitt miljöarbete och gjort det till en central del i sin produktion och ekologiska viner till en viktig del av sitt sortiment.

Alla medarbetare på vingården använder cykel för att ta sig runt i arbetet. En cykel har också fått en plats på det ekologiska vinets etikett och blivit en symbol för företagets miljöarbete. Cono Sur har satsat på en rad innovativa sätt att naturligt skydda vinodlingen mot angrepp, bland annat:

• Vitlöksband runt rotstockarna gör att skalbaggar håller sig nedanför blad och druvor.
• 1000 gäss vandrar fritt i vinodlingen och äter upp skalbaggar och andra skadedjur.
• En medarbetare föder upp särskilda spindlar som äter upp andra spindlar som annars angriper bladen på vinrankorna.
• Genom inplantering av örter och blommor skapar man särskilda biologiska korridorer som bidrar till en bättre jordmån och biologisk mångfald. De biologiska korridorerna lockar bland annat djur som äter skadeinsekter och minskar på så sätt skadorna på vinrankorna.
• Fågelhyddor för rovfåglar som skyddar vingården från angrepp av småfåglar.

Cono Sur återanvänder också kompost av druvskal för att återföra kväve till jorden genom att i en sorts ”tepåsar” av jute låta skalen avge kväve till vattnet som används för att bevattna odlingarna. För att minska vattenanvändning testar vingården i samarbete med ett universitet särskilda nät, så kallade ”Fog-Catchers”, som omvandlar den fuktiga luften till vatten för odlingarna.

– Vi är väldigt stolta över att det ekologiska Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenere nu får plats i Systembolagets fasta sortiment. Cono Sur är en spännande föregångare och ett föredöme när det gäller ekologi och hållbart vinmakande, säger Jenny Hagberg på Spendrups Vin.

Fakta: Cono Sur Organic Cabernet Sauv. Carmenere 2009 finns på Systembolaget från och med den 1 april 2011. Art nr 6586, Pris 90 kr för 75 cl.

För mer information, vänligen kontakta:
Jenny Hagberg, Brand Manager, Spendrups Vin, 0701-82 77 58, jenny.hagberg@spendrupsvin.se.
Foto: Cono Sur

Senaste nyheter