Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sparbanken 1826 ISO miljöcertifierad

https://www.klimatsmart.se/images/news/sparbanken_1826_small.gif

Sparbanken 1826 styrelse beslutade i juni 2008 om en ny miljöpolicy och att banken skulle miljöcertifieras. Miljöarbete med bl a kartläggning av bankens miljöpåverkan samt miljöutbildning av all personal har pågått sedan dess. Det var därför med stolthet som vi igår mottog meddelandet från A3 Certification AB om att banken blivit miljöcertifierad enligt ISO 14001:2004. Ända sedan 1826 har omtanken om bygden och dess invånare varit en viktig del av bankens verksamhet. Sparbanken 1826 vill påverka och bidra till en sund, bättre och levande bygd till nytta för många generationer framöver. - Vi vill att det ska vara gott att leva här och därför var det ett naturligt beslut att banken skulle miljöcertifieras, säger Ingelise Gudmann, Affärschef och miljöansvarig i Sparbanken 1826. I drygt ett år har ett projekt pågått med kartläggning av bankens miljöpåverkan, utbildning av personal och förbättring av dagliga rutiner. Bankverksamheten påverkar vår miljö på två sätt; indirekt som t ex kontanthanteringen och direkt som t ex bankens elförbrukning. - Vi har jobbat och fortsätter att jobba utifrån båda aspekterna. Det finns måltal kring vår el- och pappersförbrukning. Men vi har även måltal kring våra miljövänliga produkter, som t ex kort och Internet, säger Bertil Lindgren, projektledare för miljöarbetet i Sparbanken 1826. Bankens tävling "Kan du vara kontantfri en månad?" är ett exempel på hur banken vill bidra till att minska den indirekta miljöpåverkan. En hundralapp reser ca 1.000 mil/år mellan bank, plånbok, butik och servicebox och släpper då ut ca 500 kg koldioxid/år. - Vårt mål är att bli klimatneutral och det ska vi bli genom att konsekvent bedriva en affärs-verksamhet där möjligheter och risker beaktas utifrån ett miljöperspektiv. Men när det gäller den indirekta miljöpåverkan som t ex kontanthanteringen måste vi även ta hjälp av både handeln och kunderna, avslutar Bertil Lindgren.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sparbanken 1826 ISO miljöcertifierad

2009-11-12
Sparbanken 1826 styrelse beslutade i juni 2008 om en ny miljöpolicy och att banken skulle miljöcertifieras. Miljöarbete med bl a kartläggning av bankens miljöpåverkan samt miljöutbildning av all personal har pågått sedan dess. Det var därför med stolthet som vi igår mottog meddelandet från A3 Certification AB om att banken blivit miljöcertifierad enligt ISO 14001:2004.

Ända sedan 1826 har omtanken om bygden och dess invånare varit en viktig del av bankens verksamhet. Sparbanken 1826 vill påverka och bidra till en sund, bättre och levande bygd till nytta för många generationer framöver.

- Vi vill att det ska vara gott att leva här och därför var det ett naturligt beslut att banken skulle miljöcertifieras, säger Ingelise Gudmann, Affärschef och miljöansvarig i Sparbanken 1826.

I drygt ett år har ett projekt pågått med kartläggning av bankens miljöpåverkan, utbildning av personal och förbättring av dagliga rutiner. Bankverksamheten påverkar vår miljö på två sätt; indirekt som t ex kontanthanteringen och direkt som t ex bankens elförbrukning.

- Vi har jobbat och fortsätter att jobba utifrån båda aspekterna. Det finns måltal kring vår el- och pappersförbrukning. Men vi har även måltal kring våra miljövänliga produkter, som t ex kort och Internet, säger Bertil Lindgren, projektledare för miljöarbetet i Sparbanken 1826.

Bankens tävling "Kan du vara kontantfri en månad?" är ett exempel på hur banken vill bidra till att minska den indirekta miljöpåverkan. En hundralapp reser ca 1.000 mil/år mellan bank, plånbok, butik och servicebox och släpper då ut ca 500 kg koldioxid/år.

- Vårt mål är att bli klimatneutral och det ska vi bli genom att konsekvent bedriva en affärs-verksamhet där möjligheter och risker beaktas utifrån ett miljöperspektiv. Men när det gäller den indirekta miljöpåverkan som t ex kontanthanteringen måste vi även ta hjälp av både handeln och kunderna, avslutar Bertil Lindgren.


För mer information, kontakta:
Ingelise Gudman, Affärschef och miljöansvarig, 044-13 84 36, 0702-48 28 03
Bertil Lindgren, Projektledare för miljöarbetet, 044-13 84 37, 0702-99 72 82

<i>Fakta om Sparbanken 1826:
25 mars 1826 - Bildades Christianstads Läns Sparbank.
1863 - Banken ändrade namn till Sparbanken i Christianstad.
1966 - Banken ändrade namn till Kristianstads Sparbank.
2008 - Banken ändrade namn till Sparbanken 1826.
2009 - Förvärv av Swedbanks kontor I Olofström. Banken har nu 20 kontor i 5 kommuner, egen Telefonbank, ca 300 anställda och en affärsvolym på ca 50 miljarder kronor. Bankens ambition är att vara Sveriges starkaste Sparbank - Nära dig.</i>

Senaste nyheter