Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Spara onödiga energikostnader med en fuktmätning

https://www.klimatsmart.se/images/news/fuktmatning.jpg

När det gäller fukt i hus, tänker du kanske i främsta hand på inomhusklimat, och så är det. Fukt, leder till mögel och röta, som är ett stort hot mot ett friskt inomhusklimat. Sverige är ett land med stora temperaturvariationer och tidvis mycket hög luftfuktighet, vilket innebär att våra hus utsätts för stora påfrestningar. Krypgrunder, plattor på mark och vindar är särskilt utsatta. Genom att mäta fukt, kan du säkra ditt inomhusklimat. Samtidigt kan det även vara klimatsmart att göra en fuktmätning ur ett större perspektiv. Hur kan en fuktmätning vara klimatsmart? Många hävdar att man alltid ska installera en krypgrundsavfuktare, om man har krypgrund eller torpargrund, men faktum är att många grunder mår bra och klarar sig utan energikrävande åtgärder. Idag är det standard att bygga med avfuktare, när man bygger en krypgrund, trots att inte alla krypgrunder har problem med fukt. Om du har en krypgrund, kan du med hjälp av en enkel fuktmätning ta reda på om behovet för åtgärder verkligen finns i din krypgrund. Genom en fuktmätning kan du få veta hur din krypgrund mår och behöver inte vidta några åtgärder, om det inte faktiskt behövs. Om det visar sig att du har höga fuktvärden, finns det en rad åtgärder att vidta. Kanske räcker det med marktäckning i krypgrunden? Genom att upptäcka problemet tidigt, kan det räcka med mindre åtgärder. Om mögel och röta inte har fått fäste, slipper du giftig mögelsanering och slipper byta ut angripna material. Det finns också miljövänliga avfuktare, som är mycket energisnåla. Krypgrundsavfuktare som mäter en rad olika parametrar och endast avfuktar vid behov. Till skillnad från en sorptionsavfuktare, måste du inte täppa till hela grunden. Detta sparar energi och är dessutom ett betydligt tryggare alternativ. Om avfuktaren, mot förmodan, skulle gå sönder, tar det lång tid innan fuktproblem uppstår, med en tilltäppt grund kan det ta några dagar. När du beställer Fuktkollens fuktanalys, kommer den hem till dig via posten. Du placerar själv ut fuktmätaren i det utrymme som ska mätas. När det har gått minst sex veckor, skickar du tillbaka fuktmätaren i returkuvertet. Den data som har samlats in kommer nu att extraheras och analyseras av ett certifierat laboratorium. En analys och riskbedömning (skala 1-9) skickas hem till dig. Om risken bedöms som hög, kommer du även bli kontaktad, för att diskutera vidare åtgärder. Se till att du har koll på fuktsituationen i ditt hem, för ett bra inomhusklimat och möjligheten att slippa dyra, giftiga eller energikrävande åtgärder i framtiden.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Spara onödiga energikostnader med en fuktmätning

2014-04-25
När det gäller fukt i hus, tänker du kanske i främsta hand på inomhusklimat, och så är det. Fukt, leder till mögel och röta, som är ett stort hot mot ett friskt inomhusklimat. Sverige är ett land med stora temperaturvariationer och tidvis mycket hög luftfuktighet, vilket innebär att våra hus utsätts för stora påfrestningar. Krypgrunder, plattor på mark och vindar är särskilt utsatta. Genom att mäta fukt, kan du säkra ditt inomhusklimat.

Samtidigt kan det även vara klimatsmart att göra en fuktmätning ur ett större perspektiv. Hur kan en fuktmätning vara klimatsmart?

Många hävdar att man alltid ska installera en krypgrundsavfuktare, om man har krypgrund eller torpargrund, men faktum är att många grunder mår bra och klarar sig utan energikrävande åtgärder. Idag är det standard att bygga med avfuktare, när man bygger en krypgrund, trots att inte alla krypgrunder har problem med fukt.

Om du har en krypgrund, kan du med hjälp av en enkel fuktmätning ta reda på om behovet för åtgärder verkligen finns i din krypgrund. Genom en fuktmätning kan du få veta hur din krypgrund mår och behöver inte vidta några åtgärder, om det inte faktiskt behövs.

Om det visar sig att du har höga fuktvärden, finns det en rad åtgärder att vidta. Kanske räcker det med marktäckning i krypgrunden?

Genom att upptäcka problemet tidigt, kan det räcka med mindre åtgärder. Om mögel och röta inte har fått fäste, slipper du giftig mögelsanering och slipper byta ut angripna material.

Det finns också miljövänliga avfuktare, som är mycket energisnåla. Krypgrundsavfuktare som mäter en rad olika parametrar och endast avfuktar vid behov.

Till skillnad från en sorptionsavfuktare, måste du inte täppa till hela grunden. Detta sparar energi och är dessutom ett betydligt tryggare alternativ. Om avfuktaren, mot förmodan, skulle gå sönder, tar det lång tid innan fuktproblem uppstår, med en tilltäppt grund kan det ta några dagar.

När du beställer Fuktkollens fuktanalys, kommer den hem till dig via posten. Du placerar själv ut fuktmätaren i det utrymme som ska mätas. När det har gått minst sex veckor, skickar du tillbaka fuktmätaren i returkuvertet.

Den data som har samlats in kommer nu att extraheras och analyseras av ett certifierat laboratorium. En analys och riskbedömning (skala 1-9) skickas hem till dig. Om risken bedöms som hög, kommer du även bli kontaktad, för att diskutera vidare åtgärder.

Se till att du har koll på fuktsituationen i ditt hem, för ett bra inomhusklimat och möjligheten att slippa dyra, giftiga eller energikrävande åtgärder i framtiden.
Källa: Fuktkollen

Senaste nyheter