Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Spara energi även i kylan

https://www.klimatsmart.se/images/news/godel95x119.gif

Extremkyla och låg kärnkraftsproduktion gör att Sverige tvingas importera dyr icke förnyelsebar energi. Svenska elkonsumenter uppmanas spara energi både för miljön och för den egna plånboken. Snittpriset för spotpriset på Nordpool, den nordiska elmarknaden, kommer under fredagen att hamna på cirka tre kronor per kWh och för några timmar på morgonen ligger priset över tio kronor per kWh. Det dyra elpriset beror på att temperaturen i Norden är onormalt låg och att kärnkraftsproduktionen enbart går på halvfart. Detta gör att efterfrågan är större än tillgången och Sverige tvingas importera dyr icke förnyelsebar el. Många konsumenter som jag har pratat med uppfattar elmarknaden och Nordpool som något väldigt komplext och krångligt, säger Peter Roland VD för GodEl. Och jag får ofta höra att man är skeptisk till eller rent av frustrerad över att man inte kan påverka i tillräcklig stor utsträckning, fortsätter Peter Roland. Det kan både handla om påverkan på priset, miljön och inte sällan både och. Genom att spara på energi kan alla göra en påverkan inte bara för plånboken utan även för miljön. De flesta svenskar kan spara mycket energi utan att göra några större förändringar eftersom det ofta handlar om att slösa mindre. Få skulle parkera en bil och lämna den på tomgång för en dag, men många lämnar sitt hem med alldeles för många lampor tända eller med datorn på, kommenterar Peter Roland. Det kan för många handla om flera hundralappar, till och med tusenlappar per år i energibesparing. Och det är så att en oförbrukad kWh inte bara är den billigaste utan den är också den grönaste kWh, fortsätter Peter Roland. Det blir extra tydligt en dag som i dag när vi importerar mycket icke förnyelsebar energi, att om man som konsument sparar energi så är det el från icke förnyelsebara produktion som först kommer att minskas. Detta samband gäller även för alla som har någon typ av miljömärkning på sin el, eftersom elen levereras i samma nät, avslutar Peter Roland För mer information eller energispartips vänligen kontakta: Peter Roland, VD GodEl 073-617 16 10 peter.roland@goodcause.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Spara energi även i kylan

2010-01-07
Extremkyla och låg kärnkraftsproduktion gör att Sverige tvingas importera dyr icke förnyelsebar energi. Svenska elkonsumenter uppmanas spara energi både för miljön och för den egna plånboken.

Snittpriset för spotpriset på Nordpool, den nordiska elmarknaden, kommer under fredagen att hamna på cirka tre kronor per kWh och för några timmar på morgonen ligger priset över tio kronor per kWh. Det dyra elpriset beror på att temperaturen i Norden är onormalt låg och att kärnkraftsproduktionen enbart går på halvfart. Detta gör att efterfrågan är större än tillgången och Sverige tvingas importera dyr icke förnyelsebar el.

Många konsumenter som jag har pratat med uppfattar elmarknaden och Nordpool som något väldigt komplext och krångligt, säger Peter Roland VD för GodEl. Och jag får ofta höra att man är skeptisk till eller rent av frustrerad över att man inte kan påverka i tillräcklig stor utsträckning, fortsätter Peter Roland. Det kan både handla om påverkan på priset, miljön och inte sällan både och.

Genom att spara på energi kan alla göra en påverkan inte bara för plånboken utan även för miljön. De flesta svenskar kan spara mycket energi utan att göra några större förändringar eftersom det ofta handlar om att slösa mindre. Få skulle parkera en bil och lämna den på tomgång för en dag, men många lämnar sitt hem med alldeles för många lampor tända eller med datorn på, kommenterar Peter Roland. Det kan för många handla om flera hundralappar, till och med tusenlappar per år i energibesparing.

Och det är så att en oförbrukad kWh inte bara är den billigaste utan den är också den grönaste kWh, fortsätter Peter Roland. Det blir extra tydligt en dag som i dag när vi importerar mycket icke förnyelsebar energi, att om man som konsument sparar energi så är det el från icke förnyelsebara produktion som först kommer att minskas. Detta samband gäller även för alla som har någon typ av miljömärkning på sin el, eftersom elen levereras i samma nät, avslutar Peter Roland

För mer information eller energispartips vänligen kontakta: Peter Roland, VD GodEl 073-617 16 10
peter.roland@goodcause.se
Källor:

Senaste nyheter