Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Spännande svenska miljöinnovationer

https://www.klimatsmart.se/images/news/telgeenergi-epishinesolceller250x275.jpg

Svenskar står för många viktiga uppfinningar som nu ses som självklara i hela världen – bland annat dynamiten, trepunktsbältet och ultraljudsdiagnostiken. Idag är miljö- och klimatutmaningarna en stor och växande bransch för uppfinnarna. Kommer nedanstående innovationer att vara morgondagens självklarheter? Jag hoppas det. Organiska solceller – återvinningsbara och billiga: Solenergi står för bara 1 procent av världens elanvändning. Det vill entreprenörerna bakom projektet Epishine ändra på genom att kommersialisera en kostnadseffektiv teknik för att tillverka helt metallfria organiska solceller. De ska vara lika lätta att återvinna som en PET-flaska. Planen är att 2019 påbörja bygget av en anläggning som ska producera solceller motsvarande ett normalstort kärnkraftverk varje månad. “Vi trycker plastbläck på plast och solcellerna kan göras jättelånga. De har möjlighet att bli det billigaste energislaget någonsin”, säger Emma Woxlin, en av entreprenörerna. Visionen är att förse Afrika med portabel energi. Duscharnas Tesla – sänker energiförbrukningen med 80 procent: Malmöbolaget Orbital Systems har utvecklat en dusch som sänker vattenförbrukningen med 90 procent och energiförbrukningen med 80 procent. När du duschar fångas vattnet upp, renas och pumpas tillbaka till duschmunstycket för att återanvändas. Den är också uppkopplad och registrerar digitalt hur många liter vatten som används. Kanske inte en storsäljare i Sverige där vatten är billigt och vattenbrist ovanligt. Men för en hotellkedja i Dubai eller i Kalifornien (och för miljön) kan det vara en mycket bra affär. Vi håller tummarna!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Spännande svenska miljöinnovationer

2016-09-20
Epishine organiska solceller
Svenskar står för många viktiga uppfinningar som nu ses som självklara i hela världen – bland annat dynamiten, trepunktsbältet och ultraljudsdiagnostiken. Idag är miljö- och klimatutmaningarna en stor och växande bransch för uppfinnarna. Kommer nedanstående innovationer att vara morgondagens självklarheter? Jag hoppas det.

Organiska solceller – återvinningsbara och billiga:
Solenergi står för bara 1 procent av världens elanvändning. Det vill entreprenörerna bakom projektet Epishine ändra på genom att kommersialisera en kostnadseffektiv teknik för att tillverka helt metallfria organiska solceller. De ska vara lika lätta att återvinna som en PET-flaska. Planen är att 2019 påbörja bygget av en anläggning som ska producera solceller motsvarande ett normalstort kärnkraftverk varje månad. “Vi trycker plastbläck på plast och solcellerna kan göras jättelånga. De har möjlighet att bli det billigaste energislaget någonsin”, säger Emma Woxlin, en av entreprenörerna. Visionen är att förse Afrika med portabel energi.

Duscharnas Tesla – sänker energiförbrukningen med 80 procent:
Malmöbolaget Orbital Systems har utvecklat en dusch som sänker vattenförbrukningen med 90 procent och energiförbrukningen med 80 procent. När du duschar fångas vattnet upp, renas och pumpas tillbaka till duschmunstycket för att återanvändas. Den är också uppkopplad och registrerar digitalt hur många liter vatten som används. Kanske inte en storsäljare i Sverige där vatten är billigt och vattenbrist ovanligt. Men för en hotellkedja i Dubai eller i Kalifornien (och för miljön) kan det vara en mycket bra affär.

Vi håller tummarna!

Senaste nyheter