Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sörab bygger digitalt verktyg för kommunalt återbruk

https://www.klimatsmart.se/images/news/sorab-off2off250x197.jpg

Varje dag ser vi mängder med fullt användbara möbler och grejer som kastas på våra återvinningsanläggningar. Även om det mesta materialåtervinns eller går till energiutvinning är det ett stort slöseri med jordens resurser att slänga istället för att använda om igen. Inom offentlig sektor är det dessutom ett slöseri med skattepengar. Därför har SÖRAB-kommunerna som mål i sin gemensamma avfallsplan att det ska finnas etablerad återbruksverksamhet för de kommunala verksamheterna senast år 2016. Nu ska detta bli verklighet. Genom ett internetbaserat verktyg kan det funktionella överskott som finns i kommunerna förmedlas vidare. Lösningen är inte helt olik ”Blocket”, men hålls helt internt inom kommunerna. En överbliven bokhylla på någon förvaltning kanske är precis vad en skola just har behov av. Kommunen sparar då pengar dubbelt upp genom att slippa en kostnad för avfallshantering och nyanskaffning. Till detta kommer även miljövinsten som en extra bonus. Bakom verktyget står företaget off2off AB som prisats för landets bästa tjänsteinnovation förra året. Malmö stad var först ut med att bygga upp en sådan här lösning och har på kort tid lyckats spara nära tre miljoner kronor genom att förvaltningarna byter saker med varandra i stället för att köpa nytt. Det har också blivit andra chansen för gamla mackapärer. - Overhead-apparater till exempel trodde vi inte att någon skulle vara intresserade av. Men för förskolor är de väldigt eftertraktade, sa Malmö stads projektledare Anna Asp till SVT för någon vecka sedan. Om Malmö Stad fortsätter att använda tjänsten i samma takt som hittills innebär det en årlig besparing på 17,3 miljoner kronor. Det motsvarar 38 lärarlöner. Samtidigt sparar de årligen 448 ton CO2, vilket är lika mycket som 156 personbilars drift under ett år*. - Vi är glada att nu kunna erbjuda våra ägarkommuner denna tjänst, säger Johan Lausing, vice VD på SÖRAB. Det är ett viktigt steg i rätt riktning utifrån den avfallsplan som nio kommuner antagit tillsammans, där ett av huvudmålen är att återanvändning av varor och produkter ska stimuleras. Det ska vi göra genom att nyttja ny teknik och samarbeta med företag och organisationer inom detta område enligt avfallsplanen. Vi ska också se till att det finns lättillgängliga system för att återanvända varor och produkter. Vi tror jättemycket på det här verktyget, fortsätter Johan Lausing, och hoppas kunna spara mycket av jordens resurser och pengar med det. *=Uppgifter från off2off För mer information kontakta: - Johan Lausing, vice VD SÖRAB, 0703-087344, johan.lausing@sorab.se - Beatrice Tjärnhell, projektledare SÖRAB, 0733-643755, beatrice.tjarnhell@sorab.se - Fredrik Östlin, grundare och VD off2off AB, 0760-389222, fredrik@off2off.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sörab bygger digitalt verktyg för kommunalt återbruk

2014-03-12
Varje dag ser vi mängder med fullt användbara möbler och grejer som kastas på våra återvinningsanläggningar. Även om det mesta materialåtervinns eller går till energiutvinning är det ett stort slöseri med jordens resurser att slänga istället för att använda om igen. Inom offentlig sektor är det dessutom ett slöseri med skattepengar. Därför har SÖRAB-kommunerna som mål i sin gemensamma avfallsplan att det ska finnas etablerad återbruksverksamhet för de kommunala verksamheterna senast år 2016. Nu ska detta bli verklighet.

Genom ett internetbaserat verktyg kan det funktionella överskott som finns i kommunerna förmedlas vidare. Lösningen är inte helt olik ”Blocket”, men hålls helt internt inom kommunerna. En överbliven bokhylla på någon förvaltning kanske är precis vad en skola just har behov av. Kommunen sparar då pengar dubbelt upp genom att slippa en kostnad för avfallshantering och nyanskaffning. Till detta kommer även miljövinsten som en extra bonus.

Bakom verktyget står företaget off2off AB som prisats för landets bästa tjänsteinnovation förra året. Malmö stad var först ut med att bygga upp en sådan här lösning och har på kort tid lyckats spara nära tre miljoner kronor genom att förvaltningarna byter saker med varandra i stället för att köpa nytt. Det har också blivit andra chansen för gamla mackapärer.

- Overhead-apparater till exempel trodde vi inte att någon skulle vara intresserade av. Men för förskolor är de väldigt eftertraktade, sa Malmö stads projektledare Anna Asp till SVT för någon vecka sedan.

Om Malmö Stad fortsätter att använda tjänsten i samma takt som hittills innebär det en årlig besparing på 17,3 miljoner kronor. Det motsvarar 38 lärarlöner. Samtidigt sparar de årligen 448 ton CO2, vilket är lika mycket som 156 personbilars drift under ett år*.

- Vi är glada att nu kunna erbjuda våra ägarkommuner denna tjänst, säger Johan Lausing, vice VD på SÖRAB. Det är ett viktigt steg i rätt riktning utifrån den avfallsplan som nio kommuner antagit tillsammans, där ett av huvudmålen är att återanvändning av varor och produkter ska stimuleras. Det ska vi göra genom att nyttja ny teknik och samarbeta med företag och organisationer inom detta område enligt avfallsplanen. Vi ska också se till att det finns lättillgängliga system för att återanvända varor och produkter. Vi tror jättemycket på det här verktyget, fortsätter Johan Lausing, och hoppas kunna spara mycket av jordens resurser och pengar med det.

*=Uppgifter från off2off

För mer information kontakta:
- Johan Lausing, vice VD SÖRAB, 0703-087344, johan.lausing@sorab.se
- Beatrice Tjärnhell, projektledare SÖRAB, 0733-643755, beatrice.tjarnhell@sorab.se
- Fredrik Östlin, grundare och VD off2off AB, 0760-389222, fredrik@off2off.se
Källa: SÖRAB

Senaste nyheter