Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Solkraften är het just nu

https://www.klimatsmart.se/images/news/telge-video250x178.jpg

Majoriteten av solkraften i eluttagen kommer från hushåll som producerar egen el med hjälp av solceller. Elen de inte förbrukar själva går ut på elnätet och gör att fler kan använda ren el istället för smutsig kolkraft. Tack för det! 5000 villor i Sverige har solceller idag, och vi har en potential på 500 000. Om vi använder 25% av taken i bra sollägen, och sätter solceller på dem, skulle vi kunna producera 10 % av vårt elbehov med solkraft. Oktober rekordmånad för solkraft: I oktober tycks många producenter av egen el från solkraft ha slagit produktionsrekord. Oktober är soligare än vanligt och i bland annat Borlänge, Luleå, Umeå och Stockholm så väntas rekord i soltimmar. På en av mina favoritbloggar – Bengts villablogg – står det är oktoberfest för deras solceller och att de har slagit produktionsrekord jämfört med tidigare år. Inte så illa va? Solkraft kan kyla ner jorden: Jag hittade en film (se länken längst ner) hos The Guardian som visar hur solkraften kan hjälpa till att kyla ner jorden. Heta solfakta från filmen: - under 1 timme ger solen oss tillräckligt med förnybar energi för att försörja hela jorden med el under 1 år - priset på solceller har gått ner 75% sen 2009 - investeringar i solkraft ökar mycket – 150 miljarder dollar hittills 2015 - solkraft kan bli världens största energikälla år 2050… -…och då kan vi banta 6 miljarder ton koldioxidutsläpp varje år Skaffa solceller och producera egen el: De flesta tak i Sverige lämpar sig för produktion av egen el från solkraft. Det går snabbt att installera solceller och din elproduktion startar direkt när solcellerna är monterade. Nivån på hur mycket solel du kan producera beror på hur många solceller du har, och på vädret. Solcellerna funkar bäst på skuggfria tak i söderläge. Olika vinklar kan också ge olika effekt, men det är inte avgörande. Solen och solkraften spelar stor roll för jorden och för framtiden. Att solen förser oss med kraft som räcker för en årsförbrukning av el är väl bevis nog för det? Det tycker jag.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Solkraften är het just nu

2015-11-02
Majoriteten av solkraften i eluttagen kommer från hushåll som producerar egen el med hjälp av solceller. Elen de inte förbrukar själva går ut på elnätet och gör att fler kan använda ren el istället för smutsig kolkraft. Tack för det!

5000 villor i Sverige har solceller idag, och vi har en potential på 500 000. Om vi använder 25% av taken i bra sollägen, och sätter solceller på dem, skulle vi kunna producera 10 % av vårt elbehov med solkraft.

Oktober rekordmånad för solkraft:
I oktober tycks många producenter av egen el från solkraft ha slagit produktionsrekord. Oktober är soligare än vanligt och i bland annat Borlänge, Luleå, Umeå och Stockholm så väntas rekord i soltimmar. På en av mina favoritbloggar – Bengts villablogg – står det är oktoberfest för deras solceller och att de har slagit produktionsrekord jämfört med tidigare år. Inte så illa va?

Solkraft kan kyla ner jorden:
Jag hittade en film (se länken längst ner) hos The Guardian som visar hur solkraften kan hjälpa till att kyla ner jorden.

Heta solfakta från filmen:
- under 1 timme ger solen oss tillräckligt med förnybar energi för att försörja hela jorden med el under 1 år
- priset på solceller har gått ner 75% sen 2009
- investeringar i solkraft ökar mycket – 150 miljarder dollar hittills 2015
- solkraft kan bli världens största energikälla år 2050…
-…och då kan vi banta 6 miljarder ton koldioxidutsläpp varje år

Skaffa solceller och producera egen el:
De flesta tak i Sverige lämpar sig för produktion av egen el från solkraft. Det går snabbt att installera solceller och din elproduktion startar direkt när solcellerna är monterade. Nivån på hur mycket solel du kan producera beror på hur många solceller du har, och på vädret. Solcellerna funkar bäst på skuggfria tak i söderläge. Olika vinklar kan också ge olika effekt, men det är inte avgörande.

Solen och solkraften spelar stor roll för jorden och för framtiden. Att solen förser oss med kraft som räcker för en årsförbrukning av el är väl bevis nog för det? Det tycker jag.

Här är en länk till filmen, så du själv kan kolla: www.theguardian.com/environment/video/2015/jul/22/sun-cool-down-earth-video

/Fröken Watt, Telge Energi

Senaste nyheter