Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Solkarta för utveckling av solenergi i Örebro kommun

https://www.klimatsmart.se/images/news/orebro-solkarta250x239.jpg

Kostnaden för solceller har sjunkit dramatiskt de senaste åren. Det är idag lönsamt att satsa på en egen anläggning, förutsatt att man har ett lämpligt tak. Med hjälp av solkartan går det att få fram hur mycket el som kan produceras och hur mycket pengar det går att spara på att producera sin egen el, berättar Niklas Jakobsson, klimatstrateg vid enheten för hållbar utveckling. Större fastighetsägare kan med hjälp av kartan skaffa en uppfattning om vilka tak som är bäst lämpade för produktion av solenergi. Kommunens energi- och klimatrådgivare kan hjälpa privatpersoner, fastighetsägare och företag som har intresse eller frågor om solenergi. – Med solkartan vill vi väcka örebroarnas intresse för förnybar energi, eftersom det är en viktig del i vår klimatplan. Kommunens eget mål är att bli självförsörjande på förnybar el till 2020 och vi återkommer inom kort med detaljer kring en satsning på el från solen, säger Björn Sundin (S), ordförande i programnämnd Samhällsbyggnad, som beställt kartan. Den som bor i lägenhet och ändå vill ha solel behöver inte misströsta. Planer finns på en större kommunal anläggning där privatpersoner kan köpa andelar, på samma sätt som det kommer bli möjligt att köpa andelar i vindkraftverk. För denna del av solsatsningen ansvarar Kumbro AB, ett utvecklingsbolag som ägs gemensamt av kommunerna Örebro och Kumla. Om solkartan: Solkartan är baserad på kartunderlag från flygbilder med god upplösning och ger en god uppskattning av möjligheterna både för solceller och mer traditionell solvärme. Kartan finns idag bara för Örebro tätort, men kan komma att kompletteras med fler områden i framtiden. Örebro är bland de första kommunerna i Sverige att erbjuda sina invånare en solkarta. Först ut var Stockholm och Göteborg, men Örebro har gått ett steg längre och visar även energiproduktion, ekonomisk besparing och minskade utsläpp koldioxid. Kontakt: Niklas Jakobsson, klimatstrateg, 019-21 15 68, niklas.r.jakobsson@orebro.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Solkarta för utveckling av solenergi i Örebro kommun

2014-03-25
Kostnaden för solceller har sjunkit dramatiskt de senaste åren. Det är idag lönsamt att satsa på en egen anläggning, förutsatt att man har ett lämpligt tak. Med hjälp av solkartan går det att få fram hur mycket el som kan produceras och hur mycket pengar det går att spara på att producera sin egen el, berättar Niklas Jakobsson, klimatstrateg vid enheten för hållbar utveckling.

Större fastighetsägare kan med hjälp av kartan skaffa en uppfattning om vilka tak som är bäst lämpade för produktion av solenergi. Kommunens energi- och klimatrådgivare kan hjälpa privatpersoner, fastighetsägare och företag som har intresse eller frågor om solenergi.

– Med solkartan vill vi väcka örebroarnas intresse för förnybar energi, eftersom det är en viktig del i vår klimatplan. Kommunens eget mål är att bli självförsörjande på förnybar el till 2020 och vi återkommer inom kort med detaljer kring en satsning på el från solen, säger Björn Sundin (S), ordförande i programnämnd Samhällsbyggnad, som beställt kartan.

Den som bor i lägenhet och ändå vill ha solel behöver inte misströsta. Planer finns på en större kommunal anläggning där privatpersoner kan köpa andelar, på samma sätt som det kommer bli möjligt att köpa andelar i vindkraftverk. För denna del av solsatsningen ansvarar Kumbro AB, ett utvecklingsbolag som ägs gemensamt av kommunerna Örebro och Kumla.

Om solkartan:
Solkartan är baserad på kartunderlag från flygbilder med god upplösning och ger en god uppskattning av möjligheterna både för solceller och mer traditionell solvärme. Kartan finns idag bara för Örebro tätort, men kan komma att kompletteras med fler områden i framtiden. Örebro är bland de första kommunerna i Sverige att erbjuda sina invånare en solkarta. Först ut var Stockholm och Göteborg, men Örebro har gått ett steg längre och visar även energiproduktion, ekonomisk besparing och minskade utsläpp koldioxid.

Kontakt:
Niklas Jakobsson, klimatstrateg, 019-21 15 68, niklas.r.jakobsson@orebro.se

Här hittar du mer information om solkartan och hur den kan använda den:
www.orebro.se/16594.html

Senaste nyheter