Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Solenergi har stort potential enligt Telge Energi

https://www.klimatsmart.se/images/news/telgeenergi250x70.jpg

Idag sker en partiell solförmörkelse i Sverige, där en stor del av solens skiva kommer att döljas bakom månen. Hur stor den blir beror lite på var i landet du befinner dig. Idag finns det en outnyttjad potential för solenergi, inte minst när det gäller att ställa om vår energiförsörjning till 100 % förnybar energi från sol, vind och vatten. Hade det varit en vanlig dag, idag, den 20 mars hade solens strålar vid klart väder förväntats alstra närmare 160 GWh solenergi just under de timmar som solförmörkelsen inträffar bara i Kiruna, Östersund, Stockholm och Lund. Under solförmörkelsen förlorar däremot Kiruna, Östersund, Stockholm och Lund totalt 145 GWh (gigawattimmar) solenergi. Det motsvarar elförbrukningen för 14 493 villor med normal elförbrukning (10 000 kWh/år) under dessa timmar i dessa städer. - Studier kring potentialen med solenergi visar faktiskt att Sverige har goda möjligheter att producera stora mängder solel. Om vi exempelvis använder 25% av taken i bra sollägen i Sverige skulle vi kunna producera 10% av vårt elbehov med sol även i Sverige. Därför är det särskilt intressant att titta på solens potential en dag som denna då vi har partiell solförmörkelse i Sverige, säger Petra Hallebrant, kundchef på Telge Energi. Från och med den 1 januari i år kan den som är mikroproducent få skattereduktion på den överskottsel som säljs tillbaka till oss på Telge Energi. Vi tror förändringen kommer leda till att ännu fler blir intresserade av solkraft och också vill producera sin egen solenergi i Sverige. - Idag har vi på Telge Energi 260 mikroproducenter som kunder över hela landet. De levererar solenergi till oss tillsammans med en solpark i Skåne. Tack vare dem kan vi erbjuda en skvätt sol i alla standardavtal till våra kunder. Men vi behöver bli ännu fler mikroproducenter. Därför har vi rustat inför solrevolutionen genom att satsa på att göra det så enkelt som möjligt för den som vill bli solproducent och för den som redan är det, avslutar Petra Hallebrant.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Solenergi har stort potential enligt Telge Energi

2015-03-20
Idag sker en partiell solförmörkelse i Sverige, där en stor del av solens skiva kommer att döljas bakom månen. Hur stor den blir beror lite på var i landet du befinner dig.

Idag finns det en outnyttjad potential för solenergi, inte minst när det gäller att ställa om vår energiförsörjning till 100 % förnybar energi från sol, vind och vatten.

Hade det varit en vanlig dag, idag, den 20 mars hade solens strålar vid klart väder förväntats alstra närmare 160 GWh solenergi just under de timmar som solförmörkelsen inträffar bara i Kiruna, Östersund, Stockholm och Lund.

Under solförmörkelsen förlorar däremot Kiruna, Östersund, Stockholm och Lund totalt 145 GWh (gigawattimmar) solenergi. Det motsvarar elförbrukningen för 14 493 villor med normal elförbrukning (10 000 kWh/år) under dessa timmar i dessa städer.

- Studier kring potentialen med solenergi visar faktiskt att Sverige har goda möjligheter att producera stora mängder solel. Om vi exempelvis använder 25% av taken i bra sollägen i Sverige skulle vi kunna producera 10% av vårt elbehov med sol även i Sverige.

Därför är det särskilt intressant att titta på solens potential en dag som denna då vi har partiell solförmörkelse i Sverige, säger Petra Hallebrant, kundchef på Telge Energi.

Från och med den 1 januari i år kan den som är mikroproducent få skattereduktion på den överskottsel som säljs tillbaka till oss på Telge Energi. Vi tror förändringen kommer leda till att ännu fler blir intresserade av solkraft och också vill producera sin egen solenergi i Sverige.

- Idag har vi på Telge Energi 260 mikroproducenter som kunder över hela landet. De levererar solenergi till oss tillsammans med en solpark i Skåne. Tack vare dem kan vi erbjuda en skvätt sol i alla standardavtal till våra kunder.

Men vi behöver bli ännu fler mikroproducenter. Därför har vi rustat inför solrevolutionen genom att satsa på att göra det så enkelt som möjligt för den som vill bli solproducent och för den som redan är det, avslutar Petra Hallebrant.

Här hittar du exakta tider för solförmörkelsen:
stjarnhimlen.se/2015/Solform20150320.html

Så här kan du förbereda dig:
blogg.dn.se/markligheter/2015/03/11/var-forsiktig-med-solmorkret/
Källa: Telge Energi

Senaste nyheter