Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Södra Cell lanserar stol av pappersmassa

https://www.klimatsmart.se/images/news/S_dra_Cell_-_Stol__i_pappersmassa_200x300.jpg

Södra Cell har tagit fram en stol tillverkad av pappersmassa tillsammans med design- och arkitektföretaget Claesson Koivisto Rune. Stolen får världspremiär på möbelmässan i Milano i slutet av april. Stolen är designad för barn. Den är beständig och tål vatten med utseende och känsla som vanligt papper. Den är återvinningsbar, ekologisk, stapelbar, färgglad, hållbar och lekvänlig. Efter flera års forsknings- och utvecklingsarbete så kan stolen göra världspremiär. Målet har hela tiden varit att göra något som känns som papper men med en tålighet som man normalt förknippar med material som stål, trä eller hårdplast. Design- och arkitektföretaget Claesson Koivisto Rune hade länge funderat på att göra en stol i papper. De har sedan tillsammans med Södra och forskningsföretaget STFI Packforsk experimenterat och testat hur materialet lämpar sig för en tuff och praktisk barnstol. Stolen har fått namnet Parupu efter det japanska ordet för massa. - Parupu har nästan designat sig själv - under vårt överinseende. Vi har tillfört vår kompetens och erfarenhet och kombinerat denna input med de tekniska förutsättningar som materialet ger, säger Mårten Claesson, som är Claesson i Claesson Koivisto Rune. Materialet är specialpappersmassa från Södra Cell med PLA som tillsatts. PLA är en biologiskt nedbrytbar plast gjord av majsstärkelse och rörsocker. Alltså ett miljöanpassat, återvinningsbart material som här har ersatt plast som material. Stolen tål barnens lek, att staplas, att torkas av och beräknas hålla en barndom. Materialet kan pressas och skulle kunna ersätta till exempel plast i flera sammanhang och har fått namnet DuraPulp. DuraPulp ser ut som papper och känns som papper när man tar på det. Men ett par millimeters tjocklek räcker för att bära en människas tyngd. Du kan ha det utomhus under flera år utan att det går sönder. - Parupu är den första produkten i den här typen av material, som till 100 procent består av förnybar cellulosa, säger Södras tekniska direktör och FoU-chef, Karin Emilsson. - DuraPulp passar också för tillverkning av finare förpackningar och etiketter, och går alldeles utmärkt att köra i en vanlig pappersmaskin. Vår förhoppning är att stolen ska väcka intresse och tankar hos våra befintliga kunder men också öppna upp för en dialog med nya kundgrupper och nya marknader, fortsätter hon. Södra kommer att presentera Parupu på Superstudio i Milano, Italien, i samband med möbelmässan och Design Week, den 22-28 april i år. Ansvariga för montern är Södra i samarbete med Claesson Koivisto Rune samt STFI Packforsk.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Södra Cell lanserar stol av pappersmassa

2009-04-18
Södra Cell har tagit fram en stol tillverkad av pappersmassa tillsammans med design- och arkitektföretaget Claesson Koivisto Rune. Stolen får världspremiär på möbelmässan i Milano i slutet av april.

Stolen är designad för barn. Den är beständig och tål vatten med utseende och känsla som vanligt papper. Den är återvinningsbar, ekologisk, stapelbar, färgglad, hållbar och lekvänlig.

Efter flera års forsknings- och utvecklingsarbete så kan stolen göra världspremiär. Målet har hela tiden varit att göra något som känns som papper men med en tålighet som man normalt förknippar med material som stål, trä eller hårdplast.

Design- och arkitektföretaget Claesson Koivisto Rune hade länge funderat på att göra en stol i papper. De har sedan tillsammans med Södra och forskningsföretaget STFI Packforsk experimenterat och testat hur materialet lämpar sig för en tuff och praktisk barnstol. Stolen har fått namnet Parupu efter det japanska ordet för massa.

- Parupu har nästan designat sig själv - under vårt överinseende. Vi har tillfört vår kompetens och erfarenhet och kombinerat denna input med de tekniska förutsättningar som materialet ger, säger Mårten Claesson, som är Claesson i Claesson Koivisto Rune.

Materialet är specialpappersmassa från Södra Cell med PLA som tillsatts. PLA är en biologiskt nedbrytbar plast gjord av majsstärkelse och rörsocker. Alltså ett miljöanpassat, återvinningsbart material som här har ersatt plast som material. Stolen tål barnens lek, att staplas, att torkas av och beräknas hålla en barndom.

Materialet kan pressas och skulle kunna ersätta till exempel plast i flera sammanhang och har fått namnet DuraPulp. DuraPulp ser ut som papper och känns som papper när man tar på det. Men ett par millimeters tjocklek räcker för att bära en människas tyngd. Du kan ha det utomhus under flera år utan att det går sönder.

- Parupu är den första produkten i den här typen av material, som till 100 procent består av förnybar cellulosa, säger Södras tekniska direktör och FoU-chef, Karin Emilsson.

- DuraPulp passar också för tillverkning av finare förpackningar och etiketter, och går alldeles utmärkt att köra i en vanlig pappersmaskin. Vår förhoppning är att stolen ska väcka intresse och tankar hos våra befintliga kunder men också öppna upp för en dialog med nya kundgrupper och nya marknader, fortsätter hon.

Södra kommer att presentera Parupu på Superstudio i Milano, Italien, i samband med möbelmässan och Design Week, den 22-28 april i år. Ansvariga för montern är Södra i samarbete med Claesson Koivisto Rune samt STFI Packforsk.
Källor:

Senaste nyheter