Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Smartare avfallshantering gör det lättare att göra rätt

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme250x100.png

För att minimera miljöpåverkan av vårt avfall måste vi antingen återvinna materialet eller energin. Men för att nå dit behöver vi en smart hantering av hushållsavfallet - en hantering som gör det lätt för människor både att göra rätt och att minska mängden avfall, skriver Weine Wiqvist, Avfall Sverige och Ulrika Jardfelt, Svensk Fjärrvärme i en debattartikel publicerad i Dagens Samhälle140325. Vi är alla avfallsproducenter och det är vår konsumtion som skapar avfallet. Är avfall ett problem eller en resurs? Hamnar det på fel ställe är det definitivt ett problem. Men om vi återanvänder, materialåtervinner eller gör energi av avfallet blir det i stället en resurs. Det bästa är dock om avfallet inte uppstår. Här har vi alla ett ansvar. På senare tid har materialåtervinning och energiåtervinning av avfall varit föremål för ett antal nyhets- och debattartiklar. Där har bland annat framförts att det är kommunernas investeringar i energiåtervinning, läs förbränningsanläggningar för avfall, som lägger krokben för engagemanget att öka materialåtervinningen. Det finns inget belägg för att kommunernas intressen att energiutvinna avfall gör att materialåtervinningen minskar. Tvärtom visar rapportenEnergiåtervinning har en viktig roll för ökad materialåtervinning (Avfall Sverige 2013) att material- och energiåtervinning ur avfall går hand i hand. I dag återvinns ungefär hälften av avfallet som material och hälften som energi. Det är beklagligt om människor börjar misstro systemet och misstänka att sorteringen inte tjänar något till. För det gör den.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Smartare avfallshantering gör det lättare att göra rätt

2014-03-27
För att minimera miljöpåverkan av vårt avfall måste vi antingen återvinna materialet eller energin. Men för att nå dit behöver vi en smart hantering av hushållsavfallet - en hantering som gör det lätt för människor både att göra rätt och att minska mängden avfall, skriver Weine Wiqvist, Avfall Sverige och Ulrika Jardfelt, Svensk Fjärrvärme i en debattartikel publicerad i Dagens Samhälle140325.

Vi är alla avfallsproducenter och det är vår konsumtion som skapar avfallet. Är avfall ett problem eller en resurs? Hamnar det på fel ställe är det definitivt ett problem. Men om vi återanvänder, materialåtervinner eller gör energi av avfallet blir det i stället en resurs. Det bästa är dock om avfallet inte uppstår. Här har vi alla ett ansvar.

På senare tid har materialåtervinning och energiåtervinning av avfall varit föremål för ett antal nyhets- och debattartiklar. Där har bland annat framförts att det är kommunernas investeringar i energiåtervinning, läs förbränningsanläggningar för avfall, som lägger krokben för engagemanget att öka materialåtervinningen.

Det finns inget belägg för att kommunernas intressen att energiutvinna avfall gör att materialåtervinningen minskar. Tvärtom visar rapportenEnergiåtervinning har en viktig roll för ökad materialåtervinning (Avfall Sverige 2013) att material- och energiåtervinning ur avfall går hand i hand. I dag återvinns ungefär hälften av avfallet som material och hälften som energi. Det är beklagligt om människor börjar misstro systemet och misstänka att sorteringen inte tjänar något till. För det gör den.

Senaste nyheter