Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Smart belysning med solkatter och appstyrda lampor

https://www.klimatsmart.se/images/news/eon-smartbelysning250x130.jpg

Vi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus. Lucy – är robotstyrda solkatter nästa grej? Solenica och italienska forskaren Diva Tommei har tagit fram Lucy, som är en slags solcellsdriven, robotstyrd spegel. Placerad i solljus kan Lucy reflektera ljuset så att det lyser upp ett helt rum, och följa solens rörelser under dagen utan tillskott av energi. Så länge solen är uppe vill säga. Lucy finns dock inte ute på marknaden riktigt ännu. Flic – knappen som styr din belysning: Flic är en trådlös knapp, en sorts bluetooth-fjärrkontroll, som kan kopplas ihop med dina appar och smarta prylar. Flic kan användas för många olika funktioner i hemmet, till exempel för att låsa upp dörren, ändra innetemperaturen eller styra belysningen. Med den lilla tryckknappen kan du enkelt slå på och av lampor, ändra ljusstyrkan, men också justera de olika färgerna i ljuset. Smarta lampor – ändrar ljus efter dina behov: Tidigare har vi ofta tvingats välja: lysrör för arbetsljus eller mysiga glödlampor? Men nu finns de smarta lamporna Philips Hue som hanterar olika ljussken – så att du kan hacka grönsaker med bra belysning och byta till varmare ljus när middagen är klar. Philips Hue kan styras trådlöst över internet via en smartphone och kopplas till alla möjliga slags appar, till exempel E.ONs 100Koll eller en vädertjänst. På morgonen kan du väckas med förinställt mjukt ökande ljus, och om du är på andra sidan jorden kan du tända upp så att det ser ut som att du är hemma.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Smart belysning med solkatter och appstyrda lampor

2016-11-17
Smart belysning med mobilappar
Vi går mot mörkare tider. Tur då att världen erbjuder så många ljusa idéer inom smart belysning. Från roterande speglar till smarta lampor som hanterar flera olika sorters ljus.

Lucy – är robotstyrda solkatter nästa grej?

Solenica och italienska forskaren Diva Tommei har tagit fram Lucy, som är en slags solcellsdriven, robotstyrd spegel. Placerad i solljus kan Lucy reflektera ljuset så att det lyser upp ett helt rum, och följa solens rörelser under dagen utan tillskott av energi. Så länge solen är uppe vill säga. Lucy finns dock inte ute på marknaden riktigt ännu.

Flic – knappen som styr din belysning:

Flic är en trådlös knapp, en sorts bluetooth-fjärrkontroll, som kan kopplas ihop med dina appar och smarta prylar. Flic kan användas för många olika funktioner i hemmet, till exempel för att låsa upp dörren, ändra innetemperaturen eller styra belysningen. Med den lilla tryckknappen kan du enkelt slå på och av lampor, ändra ljusstyrkan, men också justera de olika färgerna i ljuset.

Smarta lampor – ändrar ljus efter dina behov:

Tidigare har vi ofta tvingats välja: lysrör för arbetsljus eller mysiga glödlampor? Men nu finns de smarta lamporna Philips Hue som hanterar olika ljussken – så att du kan hacka grönsaker med bra belysning och byta till varmare ljus när middagen är klar.

Philips Hue kan styras trådlöst över internet via en smartphone och kopplas till alla möjliga slags appar, till exempel E.ONs 100Koll eller en vädertjänst. På morgonen kan du väckas med förinställt mjukt ökande ljus, och om du är på andra sidan jorden kan du tända upp så att det ser ut som att du är hemma.

Senaste nyheter