Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

SLU:s jul- och nyårstips serverade

https://www.klimatsmart.se/images/news/slu195x76d.gif

Ta för dig från SLU:s rika bord! Som ersättning för den rödlistade ålen föreslår en SLU-forskare rökt röding från svenska odlingar. Klicka på länken så hittar du fler tips! Ålen är rödlistad och ses alltmer sällan på julbordet. Jana Pickova ger oss ett gott alternativ – rökt röding. – Rödingen är närproducerad, nyttig och god, säger Jana. Jana Pickova är professor på institutionen för livsmedelsvetenskap, avdelningen för kött- och fiskkvalitet. Vid SLU jobbar man bland annat med ett avelsprogram för röding och regnbåge. Det finns i Kälarne, där SLU är delägare. Där arbetar man också med utfodringsförsök. Enligt Jana Pickova och professorskollegan Eva Brännäs vid institutionen för vilt, fisk och miljö i Umeå är vi på god väg till en hållbar fiskodling även av rovfiskar. Odlad lax, regnbåge, röding, torsk och abborre kräver mycket fiskmjöl som idag görs till stor del av mer eller mindre hotad, havsfångad fisk, bland annat sill, skarpsill och lodda. De kan dock lika gärna födas upp på ett foder som till en viss del består av protein och fett från musslor, zygomyceter (en sorts trådbildande svampar) och växtoljor, enligt forskarna. – Sill och lax är förstås också alltid bra på julbordet, men rödingen är mildare och finare i smaken än lax, säger Jana. För mer information, kontakta: Jana.Pickova@lmv.slu.se, 018-67 20 11, SLU i Uppsala, Eva.Brannas@vfm.slu.se, 090-786 82 95, SLU i Umeå.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

SLU:s jul- och nyårstips serverade

2009-12-20

Senaste nyheter