Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

SLU bygger biogasanläggning

https://www.klimatsmart.se/images/news/slubiogasanlaggning250x127.jpg

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, bygger en ny biogasanläggning. Anläggningen innebär att Nationellt forskningscentrum för lantbrukets djur, Uppsala-Lövsta, blir självförsörjande på el och värme under stora delar av året. Den totala investeringen uppgår till 28 miljoner kronor och om allt går enligt plan tas biogasanläggningen i bruk i april 2012. Biogasanläggningen uppförs i anslutning till Nationellt forskningscentrum för lantbrukets djur, Uppsala-Lövsta och får en effekt på 500 kW. Produktionen beräknas uppgå till 4 GWh el och lika mycket fjärrvärme årligen. Insatsvarorna kommer bland annat att utgöras av gödsel, vall, spannmål, majs och halm som tas från SLU:s egen verksamhet eller köps in från näraliggande gårdar. SLU:s långsiktiga målsättning är att ha en så miljöneutral energiförsörjning som möjligt. - SLU är ett miljöuniversitet och därför tittar vi närmare på olika lösningar som reducerar vår miljöpåverkan. Med en biogasanläggning på plats kan våra forskare genomföra egna försök samtidigt som vår miljöbelastning minskas, säger Tomas Westerberg på SLU:s egendomsförvaltning. Investeringen innebär att SLU blir en producent av el och vattenburen värme. - Biogasanläggningen är en viktig pusselbit för att Nationellt forskningscentrum för lantbrukets djur ska bli självförsörjande på energi. Förutom att täcka de egna behoven finns möjlighet att leverera både el och fjärrvärme till omgivningen, säger driftchef Mats Pehrsson. Läckeby Waters division Purac i Kalmar levererar den nya biogasanläggningen. - Tusentals enheter av liknande modell är i drift runt om i världen, men det är första gången vi levererar en anläggning till ett forskningscentrum. Det ska bli mycket intressant att följa de studier med olika insatsvaror som kommer att utföras och se hur biogasproduktionen kan optimeras ytterligare, säger Peter Thulin, försäljningschef för Läckeby Water. För mer information, kontakta: Tomas Westerberg, egendomsförvaltningen på SLU, 0727-34 40 84, tomas.westerberg@slu.se Mats Pehrsson, driftchef för Nationellt forskningscentrum för lantbrukets djur, Uppsala-Lövsta, på SLU, 0705-54 77 55, mats.pehrsson@slu.se Peter Thulin, försäljningschef, Läckeby Water, 0708-39 40 88, peter.thulin@purac.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

SLU bygger biogasanläggning

2011-09-20
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, bygger en ny biogasanläggning. Anläggningen innebär att Nationellt forskningscentrum för lantbrukets djur, Uppsala-Lövsta, blir självförsörjande på el och värme under stora delar av året. Den totala investeringen uppgår till 28 miljoner kronor och om allt går enligt plan tas biogasanläggningen i bruk i april 2012.

Biogasanläggningen uppförs i anslutning till Nationellt forskningscentrum för lantbrukets djur, Uppsala-Lövsta och får en effekt på 500 kW. Produktionen beräknas uppgå till 4 GWh el och lika mycket fjärrvärme årligen. Insatsvarorna kommer bland annat att utgöras av gödsel, vall, spannmål, majs och halm som tas från SLU:s egen verksamhet eller köps in från näraliggande gårdar.

SLU:s långsiktiga målsättning är att ha en så miljöneutral energiförsörjning som möjligt.
- SLU är ett miljöuniversitet och därför tittar vi närmare på olika lösningar som reducerar vår miljöpåverkan. Med en biogasanläggning på plats kan våra forskare genomföra egna försök samtidigt som vår miljöbelastning minskas, säger Tomas Westerberg på SLU:s egendomsförvaltning.

Investeringen innebär att SLU blir en producent av el och vattenburen värme.
- Biogasanläggningen är en viktig pusselbit för att Nationellt forskningscentrum för lantbrukets djur ska bli självförsörjande på energi. Förutom att täcka de egna behoven finns möjlighet att leverera både el och fjärrvärme till omgivningen, säger driftchef Mats Pehrsson.

Läckeby Waters division Purac i Kalmar levererar den nya biogasanläggningen.
- Tusentals enheter av liknande modell är i drift runt om i världen, men det är första gången vi levererar en anläggning till ett forskningscentrum. Det ska bli mycket intressant att följa de studier med olika insatsvaror som kommer att utföras och se hur biogasproduktionen kan optimeras ytterligare, säger Peter Thulin, försäljningschef för Läckeby Water.

För mer information, kontakta:
Tomas Westerberg, egendomsförvaltningen på SLU, 0727-34 40 84, tomas.westerberg@slu.se
Mats Pehrsson, driftchef för Nationellt forskningscentrum för lantbrukets djur, Uppsala-Lövsta, på SLU, 0705-54 77 55, mats.pehrsson@slu.se
Peter Thulin, försäljningschef, Läckeby Water, 0708-39 40 88, peter.thulin@purac.se.
Källa: SLU

Senaste nyheter