Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Slowfood diplomerar ekologiska bagerier

https://www.klimatsmart.se/images/news/slowfood148x75a.gif

Slowfood har nu glädjen att diplomera två lokala bagerier i Göteborg, Cum Pane ekologisk bakverkstad och Alvar & Ivar surdegsbageri. Bägge dessa bagerier står för bröd som skapar himmelsk njutning av måltiden samtidigt som man har ett totalt ekologiskt och miljömässigt tänkande och agerande rakt igenom sina verksamheter. Fanny Ivarsson från Alvar & Ivar och Christiane & Robin Edberg från Cum Pane, grundare och ägare av respektive verksamhet mottog sina diplom vid Slowfood Göteborgs årsmöte i mars 2010. Vi från Slowfood Göteborg har slagits av hur bägge dessa verksamheter drivs med passion och ett etiskt engagemang från A till Ö. Verksamheterna har stora likheter, men är bägge helt unika i sin filosofi att baka himmelskt gott bröd. Alvar & Ivar surdegsbageri Ett litet KRAV-certifierat kvartersbageri beläget mitt i Linnéstaden i Göteborg med endast dryga året på nacken. Framförallt bakar man surdegsbröd men även lite bullar och småkakor. När man kommer in genom dörren till bageriet står man mitt i verksamheten. Bakandet sker mitt i butikslokalen eller så ligger butiken mitt i bageriet. Alla bröden ligger frestande upplagda på disken bakom en glasruta och doften av nybakat bröd ligger över hela lokalen. Vid bakbordet står Fanny själv och bakar ett fruktbröd som skall jäsa i kyla till morgondagen innan det kan gräddas och säljas till den trogna kundskaran. Ett surdegsbröd bakat på ekologiskt mjöl tar flera dagar från det man sätter degen till det har jäst och kan gräddas. Det är också i hela denna långa process som brödet får sin fantastiska naturlig och goda smak. Kunderna finns naturligt i närheten, men många åker miltals för att köpa Fannys bröd. Inga pengar har satsats i marknadsföring, den ökande kundkretsen sprids via de trogna kunderna. Allt bröd som bakas sälj endast i den egna butiken. Här är det hantverk rakt igenom och det finns inga kompromisser i vare sig råvaror eller anda man bakar brödet på. Framför allt använder man gamla spannmålssorter som Ölands lantvete, spelt/dinkel, emmer och råg. Allt mjöl kommer från Wästgötarna, åtta småbönder som specialiserat sig på ekologisk odling av gamla spannmålssorter. Totalt har man i sortimentet ca.15 olika bröd men det varierar lite mellan olika dagar i veckan och man varierar också beroende på råvaror i säsong. Alla råvaror är i princip närproducerade och 99 % är också KRAV eller EU ekologiska. Cum Pane ekologisk bakverkstad I hjärtat av Majorna i Göteborg ligger det blott två år gamla KRAV-certifierade bageriet. Christiane och Robin tar emot i brödbutiken som doftar underbart av nybakat bröd och lyser av den härliga brödhyllan som fyller hela väggen bakom disken, som består av ett gammalt bakbord. Hela butiken andas ekologi och målet är att kunderna skall känna lugn och harmoni. Det strömmar hela tiden till kunder som kommer från hela Göteborg och i vissa fall långt från stan. Trots att man endast har två år på nacken har man ett rykte som har givit en stor och stabil skara av kräsna kunder. När det äntligen blir tid pratar Christiane passionerat om hur deras företagande skall vara en förebild där man kan kombinera resultaträkning med mänskliga, sociala och kulturella värden. Cum Panes bröd bakas av riktiga råvaror, skållningar, surdeg och med hantverk genom hela processen. Mjölet kommer från Limbacka kvarn i Väröbacka. En helekologisk, småskalig kvarn, som mal säd från närliggande gårdar. Utmärkande är bröden långa jästid och den goda smaken som bevaras i den slutliga produkten. Fokus läggs på gamla sädesslag som emmer, dinkel, svedjeråg, dalalantvete och nakenkorn. Den miljömässiga och ekologiska delen kompletteras av en uttalad etisk målsättning där man framhåller att gott och nyttigt bröd, fritt från alla tillsatser skall alla ha råd med och skall inte bara en lyx för några få utvalda. Det här innebär också att man tar stor hänsyn till allt man köper in och finns det vettiga begagnade alternativ satsar man gärna på det. Kort om Slowfood Slow Food lyfter fram det goda i livet och verkar för den gastronomiska mångfalden. Våra ledord och värderingar är Gott, Rent och Rättvist. Slow Food är en global rörelse som verkar lokalt. Starten skedde 1986 i Italien vi finns i dag i över 100 länder och i Sverige finns 15 lokala föreningar. Kontakter: Slowfood Göteborg, Ola Nilsson, ola.nil@tele2.se, 0705-743475. Alvar & Ivar, Fanny Ivarsson, fanny@alvarochivar.se, 0708-23 14 24. Cum Pane, Christiane & Robin Edberg, cumpane@gmail.com, 031-12 15 41.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Slowfood diplomerar ekologiska bagerier

2010-03-29
Slowfood har nu glädjen att diplomera två lokala bagerier i Göteborg, Cum Pane ekologisk bakverkstad och Alvar & Ivar surdegsbageri. Bägge dessa bagerier står för bröd som skapar himmelsk njutning av måltiden samtidigt som man har ett totalt ekologiskt och miljömässigt tänkande och agerande rakt igenom sina verksamheter. Fanny Ivarsson från Alvar & Ivar och Christiane & Robin Edberg från Cum Pane, grundare och ägare av respektive verksamhet mottog sina diplom vid Slowfood Göteborgs årsmöte i mars 2010. Vi från Slowfood Göteborg har slagits av hur bägge dessa verksamheter drivs med passion och ett etiskt engagemang från A till Ö. Verksamheterna har stora likheter, men är bägge helt unika i sin filosofi att baka himmelskt gott bröd.

Alvar & Ivar surdegsbageri
Ett litet KRAV-certifierat kvartersbageri beläget mitt i Linnéstaden i Göteborg med endast dryga året på nacken. Framförallt bakar man surdegsbröd men även lite bullar och småkakor. När man kommer in genom dörren till bageriet står man mitt i verksamheten. Bakandet sker mitt i butikslokalen eller så ligger butiken mitt i bageriet. Alla bröden ligger frestande upplagda på disken bakom en glasruta och doften av nybakat bröd ligger över hela lokalen. Vid bakbordet står Fanny själv och bakar ett fruktbröd som skall jäsa i kyla till morgondagen innan det kan gräddas och säljas till den trogna kundskaran.

Ett surdegsbröd bakat på ekologiskt mjöl tar flera dagar från det man sätter degen till det har jäst och kan gräddas. Det är också i hela denna långa process som brödet får sin fantastiska naturlig och goda smak. Kunderna finns naturligt i närheten, men många åker miltals för att köpa Fannys bröd. Inga pengar har satsats i marknadsföring, den ökande kundkretsen sprids via de trogna kunderna. Allt bröd som bakas sälj endast i den egna butiken.

Här är det hantverk rakt igenom och det finns inga kompromisser i vare sig råvaror eller anda man bakar brödet på. Framför allt använder man gamla spannmålssorter som Ölands lantvete, spelt/dinkel, emmer och råg. Allt mjöl kommer från Wästgötarna, åtta småbönder som specialiserat sig på ekologisk odling av gamla spannmålssorter. Totalt har man i sortimentet ca.15 olika bröd men det varierar lite mellan olika dagar i veckan och man varierar också beroende på råvaror i säsong. Alla råvaror är i princip närproducerade och 99 % är också KRAV eller EU ekologiska.

Cum Pane ekologisk bakverkstad
I hjärtat av Majorna i Göteborg ligger det blott två år gamla KRAV-certifierade bageriet. Christiane och Robin tar emot i brödbutiken som doftar underbart av nybakat bröd och lyser av den härliga brödhyllan som fyller hela väggen bakom disken, som består av ett gammalt bakbord. Hela butiken andas ekologi och målet är att kunderna skall känna lugn och harmoni. Det strömmar hela tiden till kunder som kommer från hela Göteborg och i vissa fall långt från stan. Trots att man endast har två år på nacken har man ett rykte som har givit en stor och stabil skara av kräsna kunder.

När det äntligen blir tid pratar Christiane passionerat om hur deras företagande skall vara en förebild där man kan kombinera resultaträkning med mänskliga, sociala och kulturella värden.

Cum Panes bröd bakas av riktiga råvaror, skållningar, surdeg och med hantverk genom hela processen. Mjölet kommer från Limbacka kvarn i Väröbacka. En helekologisk, småskalig kvarn, som mal säd från närliggande gårdar. Utmärkande är bröden långa jästid och den goda smaken som bevaras i den slutliga produkten. Fokus läggs på gamla sädesslag som emmer, dinkel, svedjeråg, dalalantvete och nakenkorn.

Den miljömässiga och ekologiska delen kompletteras av en uttalad etisk målsättning där man framhåller att gott och nyttigt bröd, fritt från alla tillsatser skall alla ha råd med och skall inte bara en lyx för några få utvalda. Det här innebär också att man tar stor hänsyn till allt man köper in och finns det vettiga begagnade alternativ satsar man gärna på det.

Kort om Slowfood

Slow Food lyfter fram det goda i livet och verkar för den gastronomiska mångfalden. Våra ledord och värderingar är Gott, Rent och Rättvist. Slow Food är en global rörelse som verkar lokalt. Starten skedde 1986 i Italien vi finns i dag i över 100 länder och i Sverige finns 15 lokala föreningar.


Kontakter: Slowfood Göteborg, Ola Nilsson, ola.nil@tele2.se, 0705-743475.
Alvar & Ivar, Fanny Ivarsson, fanny@alvarochivar.se, 0708-23 14 24.
Cum Pane, Christiane & Robin Edberg, cumpane@gmail.com, 031-12 15 41.

Senaste nyheter