Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Slam från reningsverk ska certifieras

https://www.klimatsmart.se/images/news/uppsalavatten250x67.png

Uppsala Vatten arbetar för att förbättra avloppsslammet från sina reningsverk. Avloppsslam är en restprodukt som innehåller näringsämnen som kan vara en resurs i jordbruket. Styrelsen för Uppsala Vatten antog vid sitt sammanträde den 1 februari en kvalitetspolicy för det avloppsslam som bolaget producerar. I kvalitetspolicyn står bland annat att Uppsala Vatten systematiskt ska arbeta förebyggande för att minimera mängden oönskade ämnen i avloppsvattnet, arbeta för en ständig förbättring av slammets kvalitet och eftersträva en hållbar återföring av växtnäring till åkermark. Bland annat kommer Uppsala Vatten tillsammans med Miljökontoret att aktivt informera industrier, verkstäder och fordonstvättar vad som gäller för dem och vikten av att t.ex. installera oljeavskiljare. Även informationsinsatser mot hushållen kommer att vara en viktig del i arbetet med att uppnå en bra slamkvalitet. Genom att välja miljövänliga produkter och inte spola ner överblivna läkemedel kan hushållen påverka vad som hamnar i slammet eller i vattendrag. Målsättningen är att slammet från reningsverken ska certifieras enligt ett system som kallas Revaq. Certifieringen innebär att slammet uppfyller myndigheters, jordbrukares, livsmedelsbranschens och konsumenters krav. Med ett avloppsslam av hög kvalitet kan näringsämnena i slammet lättare omsättas i ett kretslopp. - Att berätta för industrier och verkstäder hur de ska göra är en viktig del, men minst lika viktigt är att hushållen ändrar sina vanor så att rätt saker hamnar i avloppet säger Caroline Holm, Utredningsingenjör på Uppsala Vatten. Även små ovanor som du ändrar kan hjälpa till att göra avloppsvattnet renare. Reningsverket renar avloppsvattnet från fosfor, kväve och organiskt material. Resten fastnar i reningsverkets galler, hamnar i reningsverkets slam eller följer med ut i närmaste vattendrag. - Att använda toaletten som soppåse borde i de flestas öron låta väldig dumt, men mina medarbetare får lägga mycket tid på att rensa galler från saker som inte borde ha hamnat i reningsverket säger Bertil Lustig, VA-chef på Uppsala Vatten. I avloppet: Det som passerat kroppen, toalettpapper, diskvatten, vatten från tvättmaskin, duschvatten med tvål och schamporester. I avfallskärlen eller i kärl för farligt avfall: Oljor, fetter, bensin, färgrester, cigaretter, snus, aceton, tvättlappar, våtservetter, bomullspinnar, tandtråd, plåster, blöjor, bindor, kattsand, bomull. Lämnas till Apoteket: Överblivna läkemedel. För mer information, kontakta: Sven Ahlgren, Planeringschef Uppsala Vatten, 018-727 93 53 Caroline Holm, Utredningsingenjör VA Uppsala Vatten, 018-727 93 41 Teresa Frykman, Marknadschef, 018-727 94 11, teresa.frykman@uppsalavatten.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Slam från reningsverk ska certifieras

2012-02-02
Uppsala Vatten arbetar för att förbättra avloppsslammet från sina reningsverk. Avloppsslam är en restprodukt som innehåller näringsämnen som kan vara en resurs i jordbruket. Styrelsen för Uppsala Vatten antog vid sitt sammanträde den 1 februari en kvalitetspolicy för det avloppsslam som bolaget producerar.

I kvalitetspolicyn står bland annat att Uppsala Vatten systematiskt ska arbeta förebyggande för att minimera mängden oönskade ämnen i avloppsvattnet, arbeta för en ständig förbättring av slammets kvalitet och eftersträva en hållbar återföring av växtnäring till åkermark.

Bland annat kommer Uppsala Vatten tillsammans med Miljökontoret att aktivt informera industrier, verkstäder och fordonstvättar vad som gäller för dem och vikten av att t.ex. installera oljeavskiljare. Även informationsinsatser mot hushållen kommer att vara en viktig del i arbetet med att uppnå en bra slamkvalitet. Genom att välja miljövänliga produkter och inte spola ner överblivna läkemedel kan hushållen påverka vad som hamnar i slammet eller i vattendrag.

Målsättningen är att slammet från reningsverken ska certifieras enligt ett system som kallas Revaq. Certifieringen innebär att slammet uppfyller myndigheters, jordbrukares, livsmedelsbranschens och konsumenters krav. Med ett avloppsslam av hög kvalitet kan näringsämnena i slammet lättare omsättas i ett kretslopp.

- Att berätta för industrier och verkstäder hur de ska göra är en viktig del, men minst lika viktigt är att hushållen ändrar sina vanor så att rätt saker hamnar i avloppet säger Caroline Holm, Utredningsingenjör på Uppsala Vatten.

Även små ovanor som du ändrar kan hjälpa till att göra avloppsvattnet renare. Reningsverket renar avloppsvattnet från fosfor, kväve och organiskt material. Resten fastnar i reningsverkets galler, hamnar i reningsverkets slam eller följer med ut i närmaste vattendrag.

- Att använda toaletten som soppåse borde i de flestas öron låta väldig dumt, men mina medarbetare får lägga mycket tid på att rensa galler från saker som inte borde ha hamnat i reningsverket säger Bertil Lustig, VA-chef på Uppsala Vatten.

I avloppet: Det som passerat kroppen, toalettpapper, diskvatten, vatten från tvättmaskin, duschvatten med tvål och schamporester.

I avfallskärlen eller i kärl för farligt avfall: Oljor, fetter, bensin, färgrester, cigaretter, snus, aceton, tvättlappar, våtservetter, bomullspinnar, tandtråd, plåster, blöjor, bindor, kattsand, bomull.

Lämnas till Apoteket: Överblivna läkemedel.

För mer information, kontakta:
Sven Ahlgren, Planeringschef Uppsala Vatten, 018-727 93 53
Caroline Holm, Utredningsingenjör VA Uppsala Vatten, 018-727 93 41
Teresa Frykman, Marknadschef, 018-727 94 11, teresa.frykman@uppsalavatten.se.

Senaste nyheter