Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sko-strejker för klimatet på 58 platser den 30 maj

https://www.klimatsmart.se/images/news/klimataktion-skostrejk250x246.jpg

Lördag den 30 maj arrangeras sko-strejker för klimatet på minst 58 platser i Sverige. På grund av Covid-19 manifesterar skor i stället för människor. Gräsrotsinitiativet kommer från SaturdaysForFuture, Klimataktion och lokala FridaysForFuture-föreningar över hela landet. Här finns listan på alla orter. - I varje kris finns en möjlighet att skapa ett bättre samhälle. I en tid när människor inte får samlas i stora grupper blir sko-strejken ett sätt att påminna politiker om alla människor som de senaste åren engagerat sig för en snabb omställning för att lyckas med Parisavtalet, säger Pia Björstrand, talesperson för Klimataktion. Initiativtagarna är medvetna om att beslutsfattarna är djupt engagerade i den pågående coronapandemin och att hantera en ekonomi i fritt fall. Sko-strejkerna vill bidra till en debatt om hur de ekonomiska kris- och stödpaketen ska utformas. - Många pratar nu om att gå tillbaka till det normala efter krisen men det normala förde oss mot en global upphettning. Hanteringen av denna kris bör bidra till att skapa ett hållbart, resilient och rättvist samhälle, säger Anna Bokström, klimataktivist på FridaysForFuture Malmö. Arrangörerna av sko-strejken vill visa på riskerna med att de ekonomiska stimulanserna åter kommer att leda till ökade utsläpp som för oss mot farliga klimatförändringar och nya kriser. - Varje svensk förbrukar i snitt tio gånger mer koldioxid än vad jorden klarar av och vi svenskar konsumerar tillsammans motsvarande 4,2 jordklot per år. Våra folkvalda måste ge oss förutsättningar att leva ett hållbart och tryggt liv, säger Petra Palmén på SaturdaysForFuture och initiativtagare till strejken. För att respektera myndigheternas rekommendationer uppmanar initiativtagarna att deltagarna ska genomföra sko-strejken ensamma eller tillsammans med andra, max 6-8 personer per plats. Alla uppmanas att undvika folksamlingar med tanke på coronaviruset. Här är alla platser och orter: I Stor-Stockholm: Bagarmossen, Blackeberg, Huddinge, Örnsberg, Hägersten, Östermalm (29/5), Jakobsberg, Lidingö, Medborgarplatsen, Södermalm, Spritstorget i Stockholm, Sergelstorg, Södertälje, Upplands Väsby, Vallentuna, Yxland, Årsta, Ekerö, Södertälje och Älvsjö, Mosebacketorg, Simmerparken, Enskededalen, Liljeholmen Övriga Sverige: Alingsås, Göteborg (2 platser), Eskilstuna, Kalmar, Främmestad, Gotland, Grebbestad, Halmstad, Hässleholm, Höör (29/5), Jönköping, Karlskoga, Karlskrona, Kristianstad, Leksand, Lidköping, Lund, Lysekil, Malmö, Munkedal, Norberg, Norrköping, Oskarshamn, Strängnäs, Strömstad, Torekov, Varberg, Örebro, Uppsala (29/5), Östersund, Nyköping, Torsås, Vetlanda, Rättvik.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sko-strejker för klimatet på 58 platser den 30 maj

2020-05-26
Lördag den 30 maj arrangeras sko-strejker för klimatet på minst 58 platser i Sverige. På grund av Covid-19 manifesterar skor i stället för människor. Gräsrotsinitiativet kommer från SaturdaysForFuture, Klimataktion och lokala FridaysForFuture-föreningar över hela landet. Här finns listan på alla orter.

- I varje kris finns en möjlighet att skapa ett bättre samhälle. I en tid när människor inte får samlas i stora grupper blir sko-strejken ett sätt att påminna politiker om alla människor som de senaste åren engagerat sig för en snabb omställning för att lyckas med Parisavtalet, säger Pia Björstrand, talesperson för Klimataktion.

Initiativtagarna är medvetna om att beslutsfattarna är djupt engagerade i den pågående coronapandemin och att hantera en ekonomi i fritt fall. Sko-strejkerna vill bidra till en debatt om hur de ekonomiska kris- och stödpaketen ska utformas.

- Många pratar nu om att gå tillbaka till det normala efter krisen men det normala förde oss mot en global upphettning. Hanteringen av denna kris bör bidra till att skapa ett hållbart, resilient och rättvist samhälle, säger Anna Bokström, klimataktivist på FridaysForFuture Malmö.

Arrangörerna av sko-strejken vill visa på riskerna med att de ekonomiska stimulanserna åter kommer att leda till ökade utsläpp som för oss mot farliga klimatförändringar och nya kriser.

- Varje svensk förbrukar i snitt tio gånger mer koldioxid än vad jorden klarar av och vi svenskar konsumerar tillsammans motsvarande 4,2 jordklot per år. Våra folkvalda måste ge oss förutsättningar att leva ett hållbart och tryggt liv, säger Petra Palmén på SaturdaysForFuture och initiativtagare till strejken.

För att respektera myndigheternas rekommendationer uppmanar initiativtagarna att deltagarna ska genomföra sko-strejken ensamma eller tillsammans med andra, max 6-8 personer per plats. Alla uppmanas att undvika folksamlingar med tanke på coronaviruset.

Här är alla platser och orter:
I Stor-Stockholm: Bagarmossen, Blackeberg, Huddinge, Örnsberg, Hägersten, Östermalm (29/5), Jakobsberg, Lidingö, Medborgarplatsen, Södermalm, Spritstorget i Stockholm, Sergelstorg, Södertälje, Upplands Väsby, Vallentuna, Yxland, Årsta, Ekerö, Södertälje och Älvsjö, Mosebacketorg, Simmerparken, Enskededalen, Liljeholmen

Övriga Sverige: Alingsås, Göteborg (2 platser), Eskilstuna, Kalmar, Främmestad, Gotland, Grebbestad, Halmstad, Hässleholm, Höör (29/5), Jönköping, Karlskoga, Karlskrona, Kristianstad, Leksand, Lidköping, Lund, Lysekil, Malmö, Munkedal, Norberg, Norrköping, Oskarshamn, Strängnäs, Strömstad, Torekov, Varberg, Örebro, Uppsala (29/5), Östersund, Nyköping, Torsås, Vetlanda, Rättvik.
Foto: Karin Wrete, Klimataktion

Senaste nyheter