Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Skellefteå Krafts miljardsatsning inleds

https://www.klimatsmart.se/images/news/skellefteakraft227x52.jpg

Den jättelika vindkraftpark som planeras i Blaiken, 2 mil norr om Storuman, är nu mycket nära att bli verklighet. Det står klart efter att moderbolaget Skellefteå Stadshus AB ställt sig bakom Skellefteå Krafts styrelses beslut att investera 2,3 miljarder kronor i projektet totalt, som omfattar 100 vindkraftverk och blir en av Europas största landsbaserade vindkraftparker. Skellefteå Kraft kommer att äga 60 % av vindkraftparken som ska drivas i partnerskap. Den årliga produktionen beräknas bli mellan 600-720 GWh. – Skellefteå Kraft har under lång tid arbetat med utredningar kring Blaikenprojektet och tagit alla nödvändiga steg för att kunna fatta ett välgrundat beslut. Satsningen stämmer också väl överens med Skellefteå Krafts ambitioner att ytterligare öka den egna produktionen av förnybar energi, säger Bert Öhlund, ordförande i Skellefteå Stadshus AB. Grundläggande preliminära bygg- och miljötillstånd samt tillstånd från Energimarknadsinspektionen att bygga och driva elnät inom vindkraftsparken har tidigare tilldelats projektet. Beslut i Skellefteå kommunfullmäktige och Länsstyrelsens godkännande av det preliminära miljötillståndet återstår nu innan projektet kan gå vidare mot den första etappen som är planerad att starta under 2011. – Planeringen för projektet har pågått sedan 2005 och det känns mycket bra att vi förhoppningsvis har alla parametrar helt klara inom kort. Det är ett enormt åtagande och det har inte minst varit viktigt att hitta en stabil och professionell partner, vilket vi nu gjort.Vi är inne i slutförhandlingar med Fortum som avser gå in i projektet med 40% ägande, säger Robert Lindberg, ordförande i Skellefteå Kraft. Parken kommer enligt planerna att stå helt klar 2015. Utredningsarbetet visar att Blaiken har goda vindresurser, särskilt under vintermånaderna då elbehovet är som störst. För mer information, kontakta: Robert Lindberg, ordförande Skellefteå Kraft, 070-551 70 75, robert.lindberg@skellefteaairport.se Bert Öhlund, ordförande Skellefteå Stadshus AB, 070-537 25 02, bert.ohlund@skelleftea.se Catarina Hägglund, Skellefteå Kraft, 070-511 11 55, catarina.hagglund@skekraft.se Skellefteå Kraft är en av de större producenterna av elkraft i Sverige med egna energitillgångar i vattenkraft. Med eget kunnande och ständig utveckling skapar vi kvalitet, trygghet och kompetens inom bland annat bioenergitekniker och processer samt vindkraft. Det gör att vi kan erbjuda våra kunder prisvärda och långsiktigt miljöanpassade energilösningar samt trygga och säkra energileveranser. Skellefteå Kraft AB är ett helägt kommunalt bolag med fem affärsområden; Elkraft, Elnät, Värme, Kommunikation och Fastigheter samt koncernstaber som stöder affärsområden. Antalet anställda är cirka 530 och 2009 var omsättningen drygt 3,6 miljarder kronor.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Skellefteå Krafts miljardsatsning inleds

2010-06-10
Den jättelika vindkraftpark som planeras i Blaiken, 2 mil norr om Storuman, är nu mycket nära att bli verklighet. Det står klart efter att moderbolaget Skellefteå Stadshus AB ställt sig bakom Skellefteå Krafts styrelses beslut att investera 2,3 miljarder kronor i projektet totalt, som omfattar 100 vindkraftverk och blir en av Europas största landsbaserade vindkraftparker. Skellefteå Kraft kommer att äga 60 % av vindkraftparken som ska drivas i partnerskap. Den årliga produktionen beräknas bli mellan 600-720 GWh.

– Skellefteå Kraft har under lång tid arbetat med utredningar kring Blaikenprojektet och tagit alla nödvändiga steg för att kunna fatta ett välgrundat beslut. Satsningen stämmer också väl överens med Skellefteå Krafts ambitioner att ytterligare öka den egna produktionen av förnybar energi, säger Bert Öhlund, ordförande i Skellefteå Stadshus AB.

Grundläggande preliminära bygg- och miljötillstånd samt tillstånd från Energimarknadsinspektionen att bygga och driva elnät inom vindkraftsparken har tidigare tilldelats projektet. Beslut i Skellefteå kommunfullmäktige och Länsstyrelsens godkännande av det preliminära miljötillståndet återstår nu innan projektet kan gå vidare mot den första etappen som är planerad att starta under 2011.

– Planeringen för projektet har pågått sedan 2005 och det känns mycket bra att vi förhoppningsvis har alla parametrar helt klara inom kort. Det är ett enormt åtagande och det har inte minst varit viktigt att hitta en stabil och professionell partner, vilket vi nu gjort.Vi är inne i slutförhandlingar med Fortum som avser gå in i projektet med 40% ägande, säger Robert Lindberg, ordförande i Skellefteå Kraft.

Parken kommer enligt planerna att stå helt klar 2015. Utredningsarbetet visar att Blaiken har goda vindresurser, särskilt under vintermånaderna då elbehovet är som störst.

För mer information, kontakta: Robert Lindberg, ordförande Skellefteå Kraft, 070-551 70 75, robert.lindberg@skellefteaairport.se
Bert Öhlund, ordförande Skellefteå Stadshus AB, 070-537 25 02, bert.ohlund@skelleftea.se
Catarina Hägglund, Skellefteå Kraft, 070-511 11 55, catarina.hagglund@skekraft.se

Skellefteå Kraft är en av de större producenterna av elkraft i Sverige med egna energitillgångar i vattenkraft. Med eget kunnande och ständig utveckling skapar vi kvalitet, trygghet och kompetens inom bland annat bioenergitekniker och processer samt vindkraft. Det gör att vi kan erbjuda våra kunder prisvärda och långsiktigt miljöanpassade energilösningar samt trygga och säkra energileveranser. Skellefteå Kraft AB är ett helägt kommunalt bolag med fem affärsområden; Elkraft, Elnät, Värme, Kommunikation och Fastigheter samt koncernstaber som stöder affärsområden. Antalet anställda är cirka 530 och 2009 var omsättningen drygt 3,6 miljarder kronor.

Senaste nyheter