Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Skellefteå - Europas ledande Trästad

https://www.klimatsmart.se/images/news/skellefteakommun151x48.gif

Höga flerfamiljshus i trä, flygplatstorn i trä, Lejonströmsbron, träbroar, parkeringshus i trä, träleksaker, lekparker i trä och familjeutflykt i skogen. Temat är trä och det är Skellefteås framgång som trästad som lockar ett japanskt TV-team till Skellefteå under perioden 21-27 maj. Under en knapp vecka ska TV-teamet göra en mängd olika besök i Skellefteå där trä är huvudingrediensen. Byggnader och olika konstruktioner i trä, men också företag som arbetar med trä exempelvis Martinssons såg i Kroksjön och Bygdsiljum. TV-teamet ska också få se hur en skogsavverkning går till ute i skogen. I programmet för besöket i Skellefteå ingår också intervjuer med människor; hur en familj tillbringar fritid i skogen, träff med båtbyggare, intervju med Lorentz Andersson som är ordförande i Nationella träbyggnadsstrategin samt kommunalrådet Bert Öhlund och många andra. Ny byggteknik: En annan sak som lockade TV-teamet till Skellefteå var planeringen av det nya kårhuset på Campus Skellefteå. Byggnaden ska byggas med japansk teknik, och en japansk arkitekt samarbetar med svenska arkitekter. Kårhuset är den första byggnaden utanför Japan som konstrueras med japansk teknik, som har anpassats en del. Tekniken innebär att det blir en stabil stomme och ger möjlighet till en flexibel inredning med väggar och utskjut. Det blir träffar med arkitekter och forskare som arbetar med trä på olika sätt. Det som filmas i Skellefteå blir olika inslag i ett totalt två timmars program i Japan. De hämtar också exempel från andra länder till det japanska TV-programmet. Kontaktperson, koordinator och tolk för det japanska tv-teamet under veckan i Skellefteå: Sachiko Takami, Pyrolavägen 62, 181 60 Lidingö, 073-568 53 94 För mer information: Bert Öhlund, Kommunalråd, Skellefteå kommun, 0910-73 50 01

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Skellefteå - Europas ledande Trästad

2009-05-27
Höga flerfamiljshus i trä, flygplatstorn i trä, Lejonströmsbron, träbroar, parkeringshus i trä, träleksaker, lekparker i trä och familjeutflykt i skogen.

Temat är trä och det är Skellefteås framgång som trästad som lockar ett japanskt TV-team till Skellefteå under perioden 21-27 maj.

Under en knapp vecka ska TV-teamet göra en mängd olika besök i Skellefteå där trä är huvudingrediensen. Byggnader och olika konstruktioner i trä, men också företag som arbetar med trä exempelvis Martinssons såg i Kroksjön och Bygdsiljum. TV-teamet ska också få se hur en skogsavverkning går till ute i skogen.

I programmet för besöket i Skellefteå ingår också intervjuer med människor; hur en familj tillbringar fritid i skogen, träff med båtbyggare, intervju med Lorentz Andersson som är ordförande i Nationella träbyggnadsstrategin samt kommunalrådet Bert Öhlund och många andra.

Ny byggteknik:
En annan sak som lockade TV-teamet till Skellefteå var planeringen av det nya kårhuset på Campus Skellefteå. Byggnaden ska byggas med japansk teknik, och en japansk arkitekt samarbetar med svenska arkitekter. Kårhuset är den första byggnaden utanför Japan som konstrueras med japansk teknik, som har anpassats en del. Tekniken innebär att det blir en stabil stomme och ger möjlighet till en flexibel inredning med väggar och utskjut.

Det blir träffar med arkitekter och forskare som arbetar med trä på olika sätt. Det som filmas i Skellefteå blir olika inslag i ett totalt två timmars program i Japan. De hämtar också exempel från andra länder till det japanska TV-programmet.

Kontaktperson, koordinator och tolk för det japanska tv-teamet under veckan i Skellefteå:
Sachiko Takami, Pyrolavägen 62, 181 60 Lidingö, 073-568 53 94

För mer information:
Bert Öhlund, Kommunalråd, Skellefteå kommun, 0910-73 50 01
Källor:

Senaste nyheter