Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Skåne mindre miljöfarligt med Renovas Samlare

https://www.klimatsmart.se/images/news/samlare160x298.jpg

Miljögifter - PCB, kvicksilver, tungmetaller m.m. - finns i uttjänta mobiltelefoner, lampor, musikspelare och batterier. Enligt naturvårdsverket hamnar hela 12 000 ton – 1,3 kg per invånare - av detta farliga elavfall i de vanliga soporna. Både Naturvårdsverket och andra aktörer är överens om att insamlingen, elavfall måste utvecklas för att underlätta för människor att göra rätt. Ett omarbetat EU-direktiv om producentansvar för elektroniska och elektriska produkter är på gång och med det kommer dessutom hårdare krav på insamling. Nu tar Sysav (Sydskånes avfallsaktiebolag) ett stort steg för att vi ska kunna öka takten i insamlingen av elavfall. Under hösten kommer sydskåningarna att bli bekanta med den, bland västsvenskar, redan välkända ”Samlaren”. Drygt 50 exemplar av Samlaren kommer att placeras ut i matvarubutiker i Sysavs 14 ägarkommuner. SAMLAREN är ett specialdesignat skåp, där man kan lämna t ex lampor, batterier och småelektronik för återvinning. SAMLAREN har utvecklats i Göteborg och tillverkas av Renova. Världsnaturfonden WWF stöder sedan tidigare denna utveckling som bidrar till att avgifta kretsloppet. Varje utställd Samlare bidrar med 1000 kr till Världsnaturfondens arbete. Svenskarna måste bli bättre på att sortera ut och återvinna det farliga avfallet. Att avgifta kretsloppet och därmed skydda människor, djur och natur är ett gemensamt mål för WWF, Sysav och Renova. Med SAMLAREN i matbutiken, elektronikaffären eller på jobbet blir det enklare att göra rätt. Under ett år fångar ett exemplar av SAMLAREN upp ungefär ett ton glödlampor, lågenergilampor, batterier och småelektronik. Miljövinsten med SAMLAREN är ett faktum. Den hjälper medborgarna att på ett enkelt sätt bli av med sitt farliga elektronikavfall. SAMLAREN som inledde sitt segertåg över landet 2009 finns idag på 185 platser runt om i Sverige. Skånesatsningen innebär att 30 procent fler butiker nu kan erbjuda sina kunder ett enkelt sätt att lämna tillbaka sitt farliga elektronikavfall. - Satsningen innebär ett lyft för miljöarbetet i hela Sydskåne. Insamling av hushållens elavfall är prioriterat i alla våra ägarkommuner, säger Mats Jerslind, på Sysav. - Större tillgänglighet för var och en innebär en ökning av insamlingen av smått elavfall och elektronik som klassas som farligt avfall, säger David Dalek, produktutvecklare på Renova. Och det är ju just när det gäller farligt avfall som vi måste bli mycket bättre på att sortera för ytterligare återvinning. Därför är det riktigt roligt med den skjuts framåt för miljöarbetet som Skånesatsningen innebär. För mer information, kontakta: David Dalek, affärsutvecklare på Renova, 0705-678 621 Mats Jerslind, chef för avdelningen för kommunservice på SYSAV, 040-635 22 48 Lars Lundén, säljare på Renova, 031-618 517.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Skåne mindre miljöfarligt med Renovas Samlare

2013-10-02
Miljögifter - PCB, kvicksilver, tungmetaller m.m. - finns i uttjänta mobiltelefoner, lampor, musikspelare och batterier. Enligt naturvårdsverket hamnar hela 12 000 ton – 1,3 kg per invånare - av detta farliga elavfall i de vanliga soporna.

Både Naturvårdsverket och andra aktörer är överens om att insamlingen, elavfall måste utvecklas för att underlätta för människor att göra rätt. Ett omarbetat EU-direktiv om producentansvar för elektroniska och elektriska produkter är på gång och med det kommer dessutom hårdare krav på insamling.

Nu tar Sysav (Sydskånes avfallsaktiebolag) ett stort steg för att vi ska kunna öka takten i insamlingen av elavfall. Under hösten kommer sydskåningarna att bli bekanta med den, bland västsvenskar, redan välkända ”Samlaren”. Drygt 50 exemplar av Samlaren kommer att placeras ut i matvarubutiker i Sysavs 14 ägarkommuner.

SAMLAREN är ett specialdesignat skåp, där man kan lämna t ex lampor, batterier och småelektronik för återvinning. SAMLAREN har utvecklats i Göteborg och tillverkas av Renova.

Världsnaturfonden WWF stöder sedan tidigare denna utveckling som bidrar till att avgifta kretsloppet. Varje utställd Samlare bidrar med 1000 kr till Världsnaturfondens arbete.

Svenskarna måste bli bättre på att sortera ut och återvinna det farliga avfallet. Att avgifta kretsloppet och därmed skydda människor, djur och natur är ett gemensamt mål för WWF, Sysav och Renova.

Med SAMLAREN i matbutiken, elektronikaffären eller på jobbet blir det enklare att göra rätt. Under ett år fångar ett exemplar av SAMLAREN upp ungefär ett ton glödlampor, lågenergilampor, batterier och småelektronik. Miljövinsten med SAMLAREN är ett faktum. Den hjälper medborgarna att på ett enkelt sätt bli av med sitt farliga elektronikavfall.

SAMLAREN som inledde sitt segertåg över landet 2009 finns idag på 185 platser runt om i Sverige. Skånesatsningen innebär att 30 procent fler butiker nu kan erbjuda sina kunder ett enkelt sätt att lämna tillbaka sitt farliga elektronikavfall.

- Satsningen innebär ett lyft för miljöarbetet i hela Sydskåne. Insamling av hushållens elavfall är prioriterat i alla våra ägarkommuner, säger Mats Jerslind, på Sysav.

- Större tillgänglighet för var och en innebär en ökning av insamlingen av smått elavfall och elektronik som klassas som farligt avfall, säger David Dalek, produktutvecklare på Renova. Och det är ju just när det gäller farligt avfall som vi måste bli mycket bättre på att sortera för ytterligare återvinning. Därför är det riktigt roligt med den skjuts framåt för miljöarbetet som Skånesatsningen innebär.

För mer information, kontakta:
David Dalek, affärsutvecklare på Renova, 0705-678 621
Mats Jerslind, chef för avdelningen för kommunservice på SYSAV, 040-635 22 48
Lars Lundén, säljare på Renova, 031-618 517.
Källa: Renova

Senaste nyheter