Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sjuttiofyra dagar kvar till klimattoppmötet i Paris

https://www.klimatsmart.se/images/news/fru-watt-hjarta250x167.jpg

Idag är det sjuttiofyra dagar kvar till det stora och viktiga klimattoppmötet i Paris – COP 21. Vet du vad det handlar om och hur du kan påverka? Om inte, häng med, så ska jag berätta lite kort. Tanken är att alla världens ledare ska komma fram till en internationell överenskommelse som handlar om att begränsa den globala uppvärmningen till mindre än två grader. Det gäller att minska koldioxidutsläppen rejält och nå ett nytt globalt avtal för hur det ska gå till så att vi kan få en hållbar utveckling av vår planet. Förväntningarna är stora och det finns egentligen inga alternativ. Det är nu man måste enas. “Sustainability is the only way that we can protect our precious planet, today and tomorrow. There is no Plan B, because there is no Planet B.” / Ban Ki‑moon, FNs Generalsekreterare För att få lite bakgrund så gick 2014 gick till historien som det varmaste året någonsin på jorden sedan mätningarna startade för 135 år sedan. 97 procent av alla forskare är överens om att det är människan som är orsaken till utsläppen av växthusgaser, främst koldioxid som bildar en värmealstrande filt i atmosfären och det sin tur, bidrar till att successivt öka jordens medeltemperatur. Ett exempel just nu är Kalifornien i USA där man nu upplever historiskt svår torka. Allt om det här berättar miljöprofessor Johan Rockström i Sommar P1 som jag tidigare tipsat om. Han var en av sommarens mest populära sommarpratare. Klimattoppmötet sägs av flera vara avgörande. Det är många som ska komma överens, mycket som behöver göras och det är lätt att kanske känna sig lite uppgiven. Men det gäller att tänka positivt och det finns faktiskt en hel del som vi konsumenter kan göra redan nu. Förutom att välja ren, förnybar el och följa Världsnaturfondens WWF:s övriga klimatsmarta tips så finns något som heter “Earth Statement”. Ett upprop för åtta klimatmål som tagits fram av framstående forskare och som redan skrivits under av bl a Ante Jackelén, Desmond Tutu, Russel Brand, Gro Harlem Brundtland, Richard Branson, Karl-Johan Persson (H&M) m fl. Och Fru Watt och Telge Energi såklart! De åtta målen i korthet: - Regeringarna måste börja agera utifrån löftet om att hålla uppvärmningen under två grader. - Vår resterande koldioxidbudget måste hållas en bra bit under en biljon ton. - Noll-utsläpp till 2050. - Alla 193 länder måste utveckla planer för koldioxidavveckling. - 100 procent ren energi, där tekniken som finns släpps fri för alla att ta del av. - Stöd för anpassning och förlust, speciellt till utvecklingsländerna. - Skydda ekosystemen. - Över 100 miljarder USD i klimatfinansieringsstöd till utvecklingsländer. Låt oss hoppas att alla världens ledare kan enas om en gemensamt klimatavtal i november/december. För det finns ju som bekant, väldigt få jordklot häromkring. / Fru watt - Petra Hallebrant, Telge Energi

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Sjuttiofyra dagar kvar till klimattoppmötet i Paris

2015-09-16
Idag är det sjuttiofyra dagar kvar till det stora och viktiga klimattoppmötet i Paris – COP 21. Vet du vad det handlar om och hur du kan påverka? Om inte, häng med, så ska jag berätta lite kort.

Tanken är att alla världens ledare ska komma fram till en internationell överenskommelse som handlar om att begränsa den globala uppvärmningen till mindre än två grader. Det gäller att minska koldioxidutsläppen rejält och nå ett nytt globalt avtal för hur det ska gå till så att vi kan få en hållbar utveckling av vår planet.

Förväntningarna är stora och det finns egentligen inga alternativ. Det är nu man måste enas.

“Sustainability is the only way that we can protect our precious planet, today and tomorrow. There is no Plan B, because there is no Planet B.” / Ban Ki‑moon, FNs Generalsekreterare

För att få lite bakgrund så gick 2014 gick till historien som det varmaste året någonsin på jorden sedan mätningarna startade för 135 år sedan. 97 procent av alla forskare är överens om att det är människan som är orsaken till utsläppen av växthusgaser, främst koldioxid som bildar en värmealstrande filt i atmosfären och det sin tur, bidrar till att successivt öka jordens medeltemperatur.

Ett exempel just nu är Kalifornien i USA där man nu upplever historiskt svår torka. Allt om det här berättar miljöprofessor Johan Rockström i Sommar P1 som jag tidigare tipsat om. Han var en av sommarens mest populära sommarpratare.

Klimattoppmötet sägs av flera vara avgörande. Det är många som ska komma överens, mycket som behöver göras och det är lätt att kanske känna sig lite uppgiven. Men det gäller att tänka positivt och det finns faktiskt en hel del som vi konsumenter kan göra redan nu.

Förutom att välja ren, förnybar el och följa Världsnaturfondens WWF:s övriga klimatsmarta tips så finns något som heter “Earth Statement”. Ett upprop för åtta klimatmål som tagits fram av framstående forskare och som redan skrivits under av bl a Ante Jackelén, Desmond Tutu, Russel Brand, Gro Harlem Brundtland, Richard Branson, Karl-Johan Persson (H&M) m fl. Och Fru Watt och Telge Energi såklart!

De åtta målen i korthet:

- Regeringarna måste börja agera utifrån löftet om att hålla uppvärmningen under två grader.
- Vår resterande koldioxidbudget måste hållas en bra bit under en biljon ton.
- Noll-utsläpp till 2050.
- Alla 193 länder måste utveckla planer för koldioxidavveckling.
- 100 procent ren energi, där tekniken som finns släpps fri för alla att ta del av.
- Stöd för anpassning och förlust, speciellt till utvecklingsländerna.
- Skydda ekosystemen.
- Över 100 miljarder USD i klimatfinansieringsstöd till utvecklingsländer.

Låt oss hoppas att alla världens ledare kan enas om en gemensamt klimatavtal i november/december. För det finns ju som bekant, väldigt få jordklot häromkring.

/ Fru watt - Petra Hallebrant, Telge Energi

Senaste nyheter