Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Situationen för fiskar och alger förbättras nära skogsbruken

https://www.klimatsmart.se/images/news/Swecologo.gif

För några veckor sedan anordnade Paper Province ett Energi- och miljömöte i Karlstad. En av programpunterna var miljösituationen i omgivningarna utanför skogsindustrins bruk. Olle Grahn från Nordmiljö berättade mycket intressanta resultat om hur utsläppen från bruken kraftigt minskat och vad som därmed hänt med den omgivande miljön. Som boende nära Vänern så har jag hört rapporter från fiskare att fisket minskat betydligt de senaste åren. Utan att reflektera så mycket över det har jag tänkt att det förmodligen beror på överfiske, men Olle hade andra intressanta redogörelser. Genom bättre rening och slutna bruk har utsläppen av TOC (totalt organiskt kol) från bruken minskat. TOC är ämnen som snabbt förbrukar syre i vattnet. Dessutom har fosforhalten minskat betydligt. Detta har lett till att vattnet inte är lika näringsrikt som tidigare. Och det i sin tur ger att mängden fisk (i kg) minskat, framförallt karpfiskar. Samtidigt har biodiversiteten ökat i Vänerns vatten. Och fiskarna blir även äldre innan de går till lek. Många goda nyheter med andra ord. Olle berättade även om situationen utanför Örnsköldsvik. Vattnet där har också god status med höga syrgashalter och låga halter av fosfor och kväve. Det finns heller inga gifter i avloppsvattnet gentemot alg, kräftdjur och fisk. Däremot är bottenfaunan fortfarande dålig. Organiskt material på bottnarna samt miljöfarliga ämnen i sediment från tidigare industriella verksamheter påverkar fiskar negativt framförallt när det gäller reproduktion. Att få bort sedimenten genom muddring är mycket dyrt, på vissa håll är bankarna 20m höga. Gamla synder från industrier spelar tydligen fortfarande en roll i våra vattendrag. Men resultaten visar också att det går att förbättra miljön på ganska kort sikt och att situationen för fiskar och alger förbättrats betydligt.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Situationen för fiskar och alger förbättras nära skogsbruken

2013-11-19
För några veckor sedan anordnade Paper Province ett Energi- och miljömöte i Karlstad. En av programpunterna var miljösituationen i omgivningarna utanför skogsindustrins bruk. Olle Grahn från Nordmiljö berättade mycket intressanta resultat om hur utsläppen från bruken kraftigt minskat och vad som därmed hänt med den omgivande miljön.

Som boende nära Vänern så har jag hört rapporter från fiskare att fisket minskat betydligt de senaste åren. Utan att reflektera så mycket över det har jag tänkt att det förmodligen beror på överfiske, men Olle hade andra intressanta redogörelser.

Genom bättre rening och slutna bruk har utsläppen av TOC (totalt organiskt kol) från bruken minskat. TOC är ämnen som snabbt förbrukar syre i vattnet. Dessutom har fosforhalten minskat betydligt. Detta har lett till att vattnet inte är lika näringsrikt som tidigare. Och det i sin tur ger att mängden fisk (i kg) minskat, framförallt karpfiskar. Samtidigt har biodiversiteten ökat i Vänerns vatten. Och fiskarna blir även äldre innan de går till lek. Många goda nyheter med andra ord.

Olle berättade även om situationen utanför Örnsköldsvik. Vattnet där har också god status med höga syrgashalter och låga halter av fosfor och kväve. Det finns heller inga gifter i avloppsvattnet gentemot alg, kräftdjur och fisk. Däremot är bottenfaunan fortfarande dålig. Organiskt material på bottnarna samt miljöfarliga ämnen i sediment från tidigare industriella verksamheter påverkar fiskar negativt framförallt när det gäller reproduktion. Att få bort sedimenten genom muddring är mycket dyrt, på vissa håll är bankarna 20m höga.

Gamla synder från industrier spelar tydligen fortfarande en roll i våra vattendrag. Men resultaten visar också att det går att förbättra miljön på ganska kort sikt och att situationen för fiskar och alger förbättrats betydligt.

Senaste nyheter