Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

SITA sanerar Beckholmen från gifter

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskakeritidning135x86aa.jpg

På Beckholmen mitt i Stockholm pågår en unik marksanering. 100 000 ton jord grävs upp och forslas norr om Stockholm där SITA sanerar jorden från gifter. På uppdrag av Kungliga Djurgårdens Förvaltning har återvinnings- och avfallshanteringsföretaget SITA fått i uppgift att sanera den kraftigt förorenade jorden från Beckholmen i centrala Stockholm. Totalt 100 000 ton jord från den anrika varvsön på Djurgården saneras från miljögifter. – Våra undersökningar visar att ungefär 50 procent av allt kvicksilver i Stockholms skärgård kommer från Beckholmen. Det har stor effekt på fiskar och andra levande organismer. Därtill kommer stora mängder arsenik, bly PAH (tjärämnen) och andra otrevliga ämnen. Vi räknar med att få bort 80-85 procent av utlakningseffekten från Beckholmen genom saneringen, säger Gunnar Haeger, Slottsfogde och chef för Kungliga Djurgårdens Förvaltning. – Vi är väldigt stolta att få vara med och genomföra denna prestigefyllda och kvalificerade sanering som är extra speciell i och med Beckholmens kulturella och historiska arv, säger Peter Heljesten, marknadsansvarig inom SITA Marksanering. Saneringen går till så att jordmassorna grävs upp och transporteras av byggentreprenören NCC via sjö- och landtransporter till Löt (SÖRAB) i Vallentuna norr om Stockholm, där SITA sanerar jorden. Först sorteras jorden så att förorenat material skiljs från rent. Det rena materialet kan återanvändas som konstruktionsmaterial eller i anläggningsarbeten och det förorenade materialet behandlas för att bli rent. Föroreningarna som genomgår behandling är tjära (PAH), metaller och olja. – Vi tillämpar dels biologisk behandling, som innebär att mikroorganismer, bakterier och svampar, bryter ner kolvätena och dels jordtvätt. I svårare fall tillämpas deponering. Dessutom renas allt förorenat vatten från processen innan det släpps ut. Efter reningen återförs den rena jorden till Beckholmen igen, berättar Tommy Lundgren, avdelningschef och kemist på SITA.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

SITA sanerar Beckholmen från gifter

2012-02-08
På Beckholmen mitt i Stockholm pågår en unik marksanering. 100 000 ton jord grävs upp och forslas norr om Stockholm där SITA sanerar jorden från gifter.

På uppdrag av Kungliga Djurgårdens Förvaltning har återvinnings- och avfallshanteringsföretaget SITA fått i uppgift att sanera den kraftigt förorenade jorden från Beckholmen i centrala Stockholm. Totalt 100 000 ton jord från den anrika varvsön på Djurgården saneras från miljögifter.

– Våra undersökningar visar att ungefär 50 procent av allt kvicksilver i Stockholms skärgård kommer från Beckholmen. Det har stor effekt på fiskar och andra levande organismer. Därtill kommer stora mängder arsenik, bly PAH (tjärämnen) och andra otrevliga ämnen. Vi räknar med att få bort 80-85 procent av utlakningseffekten från Beckholmen genom saneringen, säger Gunnar Haeger, Slottsfogde och chef för Kungliga Djurgårdens Förvaltning.

– Vi är väldigt stolta att få vara med och genomföra denna prestigefyllda och kvalificerade sanering som är extra speciell i och med Beckholmens kulturella och historiska arv, säger Peter Heljesten, marknadsansvarig inom SITA Marksanering.

Saneringen går till så att jordmassorna grävs upp och transporteras av byggentreprenören NCC via sjö- och landtransporter till Löt (SÖRAB) i Vallentuna norr om Stockholm, där SITA sanerar jorden. Först sorteras jorden så att förorenat material skiljs från rent. Det rena materialet kan återanvändas som konstruktionsmaterial eller i anläggningsarbeten och det förorenade materialet behandlas för att bli rent. Föroreningarna som genomgår behandling är tjära (PAH), metaller och olja.

– Vi tillämpar dels biologisk behandling, som innebär att mikroorganismer, bakterier och svampar, bryter ner kolvätena och dels jordtvätt. I svårare fall tillämpas deponering. Dessutom renas allt förorenat vatten från processen innan det släpps ut. Efter reningen återförs den rena jorden till Beckholmen igen, berättar Tommy Lundgren, avdelningschef och kemist på SITA.

Senaste nyheter