Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Siemens i stort vindkraftsavtal

https://www.klimatsmart.se/images/news/siemensvindkraftverk180x250.jpg

Siemens har tecknat det största ramavtalet om vindkraftverk någonsin i Sverige. Avtalspart är Statkraft SCA Vind AB (SSVAB). Ramavtalet omfattar totalt 253 vindkraftverk med en samlad kapacitet på 580 megawatt (MW). I den första ordern ska Siemens leverera 37 vindkraftverk till Mörttjärnberget i Jämtland. Ramavtalet ger Siemens möjlighet att, för första gången, leverera ett nylanserat, direktdrivet vindkraftverk med höjd elproduktion. ”Vi är mycket stolta över detta förtroende. Detta ramavtal är ett mycket viktigt steg i vår offensiva satsning på den svenska marknaden. Avtalet visar att våra nya tekniska lösningar som vi lanserat med vårt nya direktdrivna vindkraftverk är en riktig satsning”, säger Ulf Troedsson, vd och koncernchef för Siemens i Sverige. ”Vi har här använt hela Siemens bredd av kompetens och kunskap för att ta vindkrafttekniken till en ny nivå.” De 37 vindkraftverken som i första ordern installeras på Mörttjärnberget får en total kapacitet på 85 MW. Det är också den första ordern på Siemens nya, direktdrivna vindkraftverk SWT-2.3-113. Med en installerad effekt på 2,3 MW och en rotordiameter på 113 meter är den nya vindkraftsmodellen optimerad för låga till medelhöga vindhastigheter som är vanligt förekommande i Sverige. Ett direktdrivet vindkraftverk innebär att rotorn är direkt ansluten till generatorn utan någon mellanliggande växellåda. Istället har generatorn en helt ny konstruktion och använder ny teknik med permanentmagnet som ger en högre elproduktion. Mörttjärnberget är en del av SSVAB:s planerade satsning på 490 vindkraftverk i sju olika parker i östra Jämtland varav ramavtalet med Siemens omfattar 253 av vindkraftverken. Om allt går enligt plan blir det den största vindkraftsatsningen i landet. Byggstarten beräknas ske under juli och driftsättningen är beräknad till 2013. Sedan etableringen av den havsbaserade vindkraftparken Lillgrund söder om Öresundsbron 2007 har Siemens etablerat sig som leverantör av landbaserade vindkraftslösningar i Sverige. Framtill idag har Siemens installerat totalt mer än 220 MW vindkraft i Sverige. I år har Siemens hittills vunnit order på 71 vindkraftverk med en effekt på tillsammans 163 MW. För ytterligare information, kontakta: Hans Carlsson, 08-728 13 54, 070-728 13 54, hans.carlsson@siemens.com Anne Ostelius, 08-728 14 56, 070-728 14 56, anne.ostelius@siemens.com.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Siemens i stort vindkraftsavtal

2011-06-30
Siemens har tecknat det största ramavtalet om vindkraftverk någonsin i Sverige. Avtalspart är Statkraft SCA Vind AB (SSVAB). Ramavtalet omfattar totalt 253 vindkraftverk med en samlad kapacitet på 580 megawatt (MW). I den första ordern ska Siemens leverera 37 vindkraftverk till Mörttjärnberget i Jämtland. Ramavtalet ger Siemens möjlighet att, för första gången, leverera ett nylanserat, direktdrivet vindkraftverk med höjd elproduktion.

”Vi är mycket stolta över detta förtroende. Detta ramavtal är ett mycket viktigt steg i vår offensiva satsning på den svenska marknaden. Avtalet visar att våra nya tekniska lösningar som vi lanserat med vårt nya direktdrivna vindkraftverk är en riktig satsning”, säger Ulf Troedsson, vd och koncernchef för Siemens i Sverige. ”Vi har här använt hela Siemens bredd av kompetens och kunskap för att ta vindkrafttekniken till en ny nivå.”

De 37 vindkraftverken som i första ordern installeras på Mörttjärnberget får en total kapacitet på 85 MW. Det är också den första ordern på Siemens nya, direktdrivna vindkraftverk SWT-2.3-113.

Med en installerad effekt på 2,3 MW och en rotordiameter på 113 meter är den nya vindkraftsmodellen optimerad för låga till medelhöga vindhastigheter som är vanligt förekommande i Sverige. Ett direktdrivet vindkraftverk innebär att rotorn är direkt ansluten till generatorn utan någon mellanliggande växellåda. Istället har generatorn en helt ny konstruktion och använder ny teknik med permanentmagnet som ger en högre elproduktion.

Mörttjärnberget är en del av SSVAB:s planerade satsning på 490 vindkraftverk i sju olika parker i östra Jämtland varav ramavtalet med Siemens omfattar 253 av vindkraftverken. Om allt går enligt plan blir det den största vindkraftsatsningen i landet. Byggstarten beräknas ske under juli och driftsättningen är beräknad till 2013.

Sedan etableringen av den havsbaserade vindkraftparken Lillgrund söder om Öresundsbron 2007 har Siemens etablerat sig som leverantör av landbaserade vindkraftslösningar i Sverige. Framtill idag har Siemens installerat totalt mer än 220 MW vindkraft i Sverige. I år har Siemens hittills vunnit order på 71 vindkraftverk med en effekt på tillsammans 163 MW.

För ytterligare information, kontakta:
Hans Carlsson, 08-728 13 54, 070-728 13 54, hans.carlsson@siemens.com
Anne Ostelius, 08-728 14 56, 070-728 14 56, anne.ostelius@siemens.com.

Senaste nyheter