Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

SIA Glass Sveriges klimatsmartaste glass

https://www.klimatsmart.se/images/news/siaglass250x250.jpg

SIA Glass gör landets mest klimatsmarta glass. Det visar en alldeles färsk undersökning, som tittat på hur mycket koldioxid transporterna av varje glass ger upphov till. När pinnglassarna rangordnas efter miljöpåverkan är det glassmejeriet i halländska Slöinge som ligger överlägset bäst till. Svenskarna är storkonsumenter av glass. Tidigare skedde större delen av produktionen av glassar i Sverige. Idag är det annorlunda och produktionen är i många fall utspridd över större delen av Europa. Endast SIA Glass är svenskägt och har en helt dominerande del av sin produktion i Sverige. Men för konsumenten är det svårt att veta varifrån en glasspinne har transporterats. Miljöpartiet har hämtat in information om produktionsort från de tre företag som helt dominerar när det gäller pinnglassar till kiosker och affärer: GB, SIA Glass och Diplom-Is. Utifrån uppgifter om frysbilarnas utsläpp, avstånd och glassarnas vikt har de räknat ut hur mycket koldioxid transporterna av varje glass ger upphov till. Att SIA Glass, som är det enda svenskägda glassföretaget, har kortast transporter för sina glassar och därmed minst miljöpåverkan är logiskt. – Vi har gjort en målmedveten satsning på att producera Sveriges grönaste glass, och satsar på att hålla ner transporterna. Vi har några få glassar på pinnkartan som tillverkas utanför Sverige, men vi har ursprungsmärkt alla glassar så att konsumenten kan göra ett aktivt val, säger Rolf Frid, VD SIA Glass. Totalt är det 72 glassar som undersökts. Resultaten talar sitt tydliga språk – en förkrossande majoritet av de pinnar som är klimatsmartast kommer från SIA Glass. Fakta/Glassars klimatpåverkan (Källa: Miljöpartiet): Miljöpartiet har hämtat in information om produktionsort från tre företag: GB, SIA och Diplom-Is. Utifrån uppgifter om frysbilarnas utsläpp, avstånd och glassarnas vikt har vi räknat ut hur mycket koldioxid transporterna av varje glass ger upphov till. Totalt täcker undersökningen 72 olika glassar. Av dessa är 31 producerade i Sverige och 41 är importerade. 27 av dem har transporterats mer än 1000 km. Störst andel svenskproducerade glassar har SIA. Svenskproducerade glassar har utsläpp kring 1-2,5g CO2 per glass medan värstingarna från Sydeuropa ligger mellan ca 7 och 15g med enstaka fall ända upp till 20g CO2. För ytterligare information: Rolf Frid, VD, SIA Glass AB, 0346–71 51 00, 0705–94 10 20 SIA Glass AB ligger i Slöinge i Halland. Företaget ingår i koncernen BERTEGRUPPEN AB som är Sveriges äldsta familjeägda företag med verksamhet sedan 1569. SIA Glass startade sin glasstillverkning 1961 och tillverkar enbart glass av färsk grädde och äkta råvaror. Vi är den enda rikstäckande glasstillverkaren som inte har ett vegetabiliskt lågprisalternativ.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

SIA Glass Sveriges klimatsmartaste glass

2009-05-14
SIA Glass gör landets mest klimatsmarta glass. Det visar en alldeles färsk undersökning, som tittat på hur mycket koldioxid transporterna av varje glass ger upphov till. När pinnglassarna rangordnas efter miljöpåverkan är det glassmejeriet i halländska Slöinge som ligger överlägset bäst till.

Svenskarna är storkonsumenter av glass. Tidigare skedde större delen av produktionen av glassar i Sverige. Idag är det annorlunda och produktionen är i många fall utspridd över större delen av Europa.

Endast SIA Glass är svenskägt och har en helt dominerande del av sin produktion i Sverige. Men för konsumenten är det svårt att veta varifrån en glasspinne har transporterats.

Miljöpartiet har hämtat in information om produktionsort från de tre företag som helt dominerar när det gäller pinnglassar till kiosker och affärer: GB, SIA Glass och Diplom-Is. Utifrån uppgifter om frysbilarnas utsläpp, avstånd och glassarnas vikt har de räknat ut hur mycket koldioxid transporterna av varje glass ger upphov till.

Att SIA Glass, som är det enda svenskägda glassföretaget, har kortast transporter för sina glassar och därmed minst miljöpåverkan är logiskt.

– Vi har gjort en målmedveten satsning på att producera Sveriges grönaste glass, och satsar på att hålla ner transporterna. Vi har några få glassar på pinnkartan som tillverkas utanför Sverige, men vi har ursprungsmärkt alla glassar så att konsumenten kan göra ett aktivt val, säger Rolf Frid, VD SIA Glass.

Totalt är det 72 glassar som undersökts. Resultaten talar sitt tydliga språk – en förkrossande majoritet av de pinnar som är klimatsmartast kommer från SIA Glass.

Fakta/Glassars klimatpåverkan (Källa: Miljöpartiet):
Miljöpartiet har hämtat in information om produktionsort från tre företag: GB, SIA och Diplom-Is. Utifrån uppgifter om frysbilarnas utsläpp, avstånd och glassarnas vikt har vi räknat ut hur mycket koldioxid transporterna av varje glass ger upphov till. Totalt täcker undersökningen 72 olika glassar. Av dessa är 31 producerade i Sverige och 41 är importerade.

27 av dem har transporterats mer än 1000 km. Störst andel svenskproducerade glassar har SIA. Svenskproducerade glassar har utsläpp kring 1-2,5g CO2 per glass medan värstingarna från Sydeuropa ligger mellan ca 7 och 15g med enstaka fall ända upp till 20g CO2.

För ytterligare information:
Rolf Frid, VD, SIA Glass AB, 0346–71 51 00, 0705–94 10 20

SIA Glass AB ligger i Slöinge i Halland. Företaget ingår i koncernen BERTEGRUPPEN AB som är Sveriges äldsta familjeägda företag med verksamhet sedan 1569. SIA Glass startade sin glasstillverkning 1961 och tillverkar enbart glass av färsk grädde och äkta råvaror. Vi är den enda rikstäckande glasstillverkaren som inte har ett vegetabiliskt lågprisalternativ.
Källor:

Senaste nyheter