Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Seminarium och skogsdag 13-14 Maj

https://www.klimatsmart.se/images/news/silvaskog250x111.jpg

Är det dags för en ny inriktning i svenskt skogsbruk? Välkommen till en konferens och exkursion där du får fakta om och praktisk inblick i naturligt kontinuitetsskogsbruk, som alternativ till konventionellt trakthyggesbruk. Anmälan senast den 25/4. Ni kan anmäla er till båda dagarna, eller valfri dag separat. Begränsat antal platser. - Den 13 maj: Intresset för kontinuitetsskogsbruk med naturlig blandskog och utan kalhyggen ökar både bland skogsägare, forskare och andra sakkunniga i samhället. Allt fler menar att det idag finns mycket att tjäna på den typen av skogsbruk. Både när det gäller ekonomisk värdetillväxt i skogen, virkeskvalitet, minskade skogsskador och inte minst flera viktiga ekosystemtjänster som kommer miljö och människor tillgodo. Skogsbruket i Sverige har under lång tid varit starkt inriktat på monokulturer och trakthyggesbruk. Därför florerar också många missuppfattningar och kunskapsbrister om naturligt kontinuitetsskogsbruk. Den här konferensen och exkursionen reder ut begreppen och ger en nyanserad och faktamässig bild av vad naturligt kontinuitetsskogsbruk egentligen innebär ekonomiskt, praktiskt och miljömässigt. Den 14 maj: Grimslätts gård i Bohuslän (nära Fjällbacka) Buss avgår från Göteborg Central kl 08.00 Vi besöker ett familjejordbruk där ägarna efter tre års utvärde- ring har lagt om hela sin skog till kontinuitetsskogsbruk enligt Lübeckmodellen. Vi visar hur detta ser ut i en svensk skog med vanliga svenska förhållanden och förutsättningar. - Skogsägarna Marcus och Sara Toreld berättar om sina erfarenheter och varför man väljer denna form av skogsbruk. - Martin Jentzen, är skogsingenjör och konsult inom hållbart skogsbruk. Svarar på frågor om drivningskostnader och andra skötsel och drivnings relaterade frågor. - Mikael Karlsson är VD för skogsskötselföretaget Silvaskog beskriver bakgrunden och principerna samt visar de forskningsresultat som på den senare tiden har kommit fram. T.ex. med minskade risker för stormskador och ökade ekosystemtjänster.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Seminarium och skogsdag 13-14 Maj

2013-04-26
Är det dags för en ny inriktning i svenskt skogsbruk? Välkommen till en konferens och exkursion där du får fakta om och praktisk inblick i naturligt kontinuitetsskogsbruk, som alternativ till konventionellt trakthyggesbruk.

Anmälan senast den 25/4.

Ni kan anmäla er till båda dagarna, eller valfri dag separat. Begränsat antal platser.

- Den 13 maj:
Intresset för kontinuitetsskogsbruk med naturlig blandskog och utan kalhyggen ökar både bland skogsägare, forskare och andra sakkunniga i samhället. Allt fler menar att det idag finns mycket att tjäna på den typen av skogsbruk. Både när det gäller ekonomisk värdetillväxt i skogen, virkeskvalitet, minskade skogsskador och inte minst flera viktiga ekosystemtjänster som kommer miljö och människor tillgodo.

Skogsbruket i Sverige har under lång tid varit starkt inriktat på monokulturer och trakthyggesbruk. Därför florerar också många missuppfattningar och kunskapsbrister om naturligt kontinuitetsskogsbruk. Den här konferensen och exkursionen reder ut begreppen och ger en nyanserad och faktamässig bild av vad naturligt kontinuitetsskogsbruk egentligen innebär ekonomiskt, praktiskt och miljömässigt.

Den 14 maj:
Grimslätts gård i Bohuslän (nära Fjällbacka) Buss avgår från Göteborg Central kl 08.00

Vi besöker ett familjejordbruk där ägarna efter tre års utvärde- ring har lagt om hela sin skog till kontinuitetsskogsbruk enligt Lübeckmodellen. Vi visar hur detta ser ut i en svensk skog med vanliga svenska förhållanden och förutsättningar.

- Skogsägarna Marcus och Sara Toreld berättar om sina erfarenheter och varför man väljer denna form av skogsbruk.

- Martin Jentzen, är skogsingenjör och konsult inom hållbart skogsbruk. Svarar på frågor om drivningskostnader och andra skötsel och drivnings relaterade frågor.

- Mikael Karlsson är VD för skogsskötselföretaget Silvaskog beskriver bakgrunden och principerna samt visar de forskningsresultat som på den senare tiden har kommit fram. T.ex. med minskade risker för stormskador och ökade ekosystemtjänster.

Program och mer information hittar ni här: www.silvaskog.se/wp-content/uploads/2013/04/S-0014-Inbjudan-1.pdf
Källa: Silvaskog

Senaste nyheter