Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Särbehandling med respekt

https://www.klimatsmart.se/images/news/eGainlogo.png

Jorden blir varmare. Havsnivån stiger. Isarna vid polerna smälter. Naturkatastroferna ökar. Vart man än vänder blicken i nyhetsflödet så ser man dessa skrämmande rapporter som visar den globala uppvärmningens framfart. Det går inte att ignorera. Och det får inte ignoreras. I en kritisk situation är det lätt att plocka fram pekpinnarna och visa vad andra gör, eller snarare INTE gör, för att vända denna otäcka trend. Det är en naturlig, mänsklig impuls att försvara sig när något går dåligt. Och ingen vill väl ta på sig skulden för att förstöra en hel planet! Pekpinnar i all ära, de behövs ibland. Alla kan och bör göra mer, hela tiden. Vi får inte stanna upp och tro att vi gjort tillräckligt. Våra insatser måste ständigt förbättras och multipliceras. Men vi får inte glömma bort att förstärka de positiva effekterna när vi gör något bra. En uppmuntran och en belöning ger ofta bättre genomslag än hot och bestraffningar. Man skulle kunna kalla det för positiv särbehandling. Eller att särbehandla med respekt. Ett exempel på en sådan fick jag se i en bild från Pearl Harbor, på parkeringen vid USS Arizona Memorial. Närmast ingången, på de bästa platserna, finns ett antal parkeringsrutor reserverade för en liten, exklusiv skara. Nämligen ”Pearl Harbor överlevare”, ”Officiella fordon” och ”Fordon med låg klimatpåverkan”. Liknande saker har jag sett även här i Sverige, då har det gällt förmånliga parkeringsplatser med eluttag för elbilar. Det är den sortens ”positiva särbehandlingar” vi behöver se mer av! Men vi behöver bredda det till att innefatta mer än bara miljövänliga fordon. Om det skulle gynna folk på ett privat plan att t.ex. källsortera, byta till LED-lampor eller ta bussen istället för bilen till jobbet, då skulle kanske fler anstränga sig lite mer. Har du någon bra idé på hur vi kan bredda den positiva särbehandlingen och motivera fler? Maila den gärna till oss, så samlar vi ihop det vi får in och vidarebefordrar till regeringen. Fortsätt göra dina insatser, även om de emellanåt känns otillräckliga. Det kommer att ge utdelning så småningom! I mitt tycke borde alla vardagshjältar som gör en insats för miljön premieras. Eller åtminstone särbehandlas med respekt. Skrivet av Thorbjörn Geiser, vd och grundare av eGain.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Särbehandling med respekt

2012-12-06
Jorden blir varmare. Havsnivån stiger. Isarna vid polerna smälter. Naturkatastroferna ökar. Vart man än vänder blicken i nyhetsflödet så ser man dessa skrämmande rapporter som visar den globala uppvärmningens framfart. Det går inte att ignorera. Och det får inte ignoreras.

I en kritisk situation är det lätt att plocka fram pekpinnarna och visa vad andra gör, eller snarare INTE gör, för att vända denna otäcka trend. Det är en naturlig, mänsklig impuls att försvara sig när något går dåligt. Och ingen vill väl ta på sig skulden för att förstöra en hel planet!

Pekpinnar i all ära, de behövs ibland. Alla kan och bör göra mer, hela tiden. Vi får inte stanna upp och tro att vi gjort tillräckligt. Våra insatser måste ständigt förbättras och multipliceras.

Men vi får inte glömma bort att förstärka de positiva effekterna när vi gör något bra. En uppmuntran och en belöning ger ofta bättre genomslag än hot och bestraffningar.

Man skulle kunna kalla det för positiv särbehandling. Eller att särbehandla med respekt. Ett exempel på en sådan fick jag se i en bild från Pearl Harbor, på parkeringen vid USS Arizona Memorial. Närmast ingången, på de bästa platserna, finns ett antal parkeringsrutor reserverade för en liten, exklusiv skara. Nämligen ”Pearl Harbor överlevare”, ”Officiella fordon” och ”Fordon med låg klimatpåverkan”.

Liknande saker har jag sett även här i Sverige, då har det gällt förmånliga parkeringsplatser med eluttag för elbilar. Det är den sortens ”positiva särbehandlingar” vi behöver se mer av!

Men vi behöver bredda det till att innefatta mer än bara miljövänliga fordon. Om det skulle gynna folk på ett privat plan att t.ex. källsortera, byta till LED-lampor eller ta bussen istället för bilen till jobbet, då skulle kanske fler anstränga sig lite mer.

Har du någon bra idé på hur vi kan bredda den positiva särbehandlingen och motivera fler? Maila den gärna till oss, så samlar vi ihop det vi får in och vidarebefordrar till regeringen.

Fortsätt göra dina insatser, även om de emellanåt känns otillräckliga. Det kommer att ge utdelning så småningom!

I mitt tycke borde alla vardagshjältar som gör en insats för miljön premieras. Eller åtminstone särbehandlas med respekt.

Skrivet av Thorbjörn Geiser, vd och grundare av eGain.
Källa: eGain

Senaste nyheter