Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Robotgräsklipparen - ett klimatsmart val

https://www.klimatsmart.se/images/news/grass-604_(1).jpg

Sommaren närmar sig och det är dags att göra fint i trädgården. Att införskaffa en robotgräsklippare är ett smart sätt att se till att spara sin rygg samt att frigöra tid för trevligare sommar-aktiviteter. Framför allt är robotgräsklippare även ett energismart val. Generellt är eldrivna gräsklippare både tysta och klimatsmarta. Dels finns det eldrivna gräsklippare som drivs via kabel, och dels så finns det batteridrivna gräsklippare, som till exempel robotgräsklippare. En robotgräsklippare är ett solklart klimatsmart val för din trädgård, dels eftersom drar avsevärt mycket mindre energi än vad andra gräsklippare gör. Nedan sammanfattas flera olika aspekter till hur miljön gynnas av att föredra robotgräsklippare. Klipper efter behov: En robotgräsklippare klipper varken mer eller mindre än nödvändigt för att hålla din gräsmatta i topptrim. Detta ger optimal energianvändning. Laddar vid behov: En helautomatisk robotgräsklippare laddar sig varken för tidigt eller för sent. Den känner av exakt i vilket tillfälle den behöver återvända till laddningsstationen för att batteriets livstid ska bli så lång som möjligt. Driftkostnaderna beräknas till cirka 100-200 SEK per år. Varvtalsstyrning: Vissa robotgräsklippare kan arbeta under två olika varvtalssteg, och kan på så vis styra så att den så sällan som möjligt jobbar på högvarv. Robotgräsklipparen känner av vilka partier som har extra tjockt gräs och kräver extra bearbetning. Miljövänlig energi: Laddning görs i eluttaget, istället för att du behöver tanka din klippare med fossila bränslen, som för bensindrivna klippare. Batteriets energi-densitet: De flesta robotgräsklippare har ett energisnålt litium-jonbatteri. Det är lätt att tro att en robotgräsklippare väger mer än andra klippare på grund av dess hög-kapacitetsbatteri. Sanningen är att de allra flesta robotgräsklippare har ett litium-jon batteri som inte väger avsevärt mycket mindre än många andra laddningsbara batterier, då det har mycket högre energi-densitet. Litium-jonbatterier ska därtill skiljas från vanliga litiumbatterier då de är laddningsbara. Ett litium-jonbatteri har hundratals cykler, vilket betyder att batteriet kan urladdas till noll flera hundra gånger innan kapaciteten försämras. Deras kapacitet kan bibehållas även om de står ur bruk under flera månader, såsom många andra batterier lätt gör. Sammanfattningsvis: Alla ovanstående punkter bidrar till att göra robotgräsklipparen till ett självklart val ur energisynpunkt. Och då har vi förstås inte ens snuddat vid tids- och kostnadsargumenten!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Robotgräsklipparen - ett klimatsmart val

2012-04-23
Robotgräsklippare är ett energisnålt val
Sommaren närmar sig och det är dags att göra fint i trädgården. Att införskaffa en robotgräsklippare är ett smart sätt att se till att spara sin rygg samt att frigöra tid för trevligare sommar-aktiviteter. Framför allt är robotgräsklippare även ett energismart val.

Generellt är eldrivna gräsklippare både tysta och klimatsmarta. Dels finns det eldrivna gräsklippare som drivs via kabel, och dels så finns det batteridrivna gräsklippare, som till exempel robotgräsklippare. En robotgräsklippare är ett solklart klimatsmart val för din trädgård, dels eftersom drar avsevärt mycket mindre energi än vad andra gräsklippare gör. Nedan sammanfattas flera olika aspekter till hur miljön gynnas av att föredra robotgräsklippare.

Klipper efter behov:
En robotgräsklippare klipper varken mer eller mindre än nödvändigt för att hålla din gräsmatta i topptrim. Detta ger optimal energianvändning.

Laddar vid behov:
En helautomatisk robotgräsklippare laddar sig varken för tidigt eller för sent. Den känner av exakt i vilket tillfälle den behöver återvända till laddningsstationen för att batteriets livstid ska bli så lång som möjligt. Driftkostnaderna beräknas till cirka 100-200 SEK per år.

Varvtalsstyrning:
Vissa robotgräsklippare kan arbeta under två olika varvtalssteg, och kan på så vis styra så att den så sällan som möjligt jobbar på högvarv. Robotgräsklipparen känner av vilka partier som har extra tjockt gräs och kräver extra bearbetning.

Miljövänlig energi:
Laddning görs i eluttaget, istället för att du behöver tanka din klippare med fossila bränslen, som för bensindrivna klippare.

Batteriets energi-densitet:
De flesta robotgräsklippare har ett energisnålt litium-jonbatteri. Det är lätt att tro att en robotgräsklippare väger mer än andra klippare på grund av dess hög-kapacitetsbatteri. Sanningen är att de allra flesta robotgräsklippare har ett litium-jon batteri som inte väger avsevärt mycket mindre än många andra laddningsbara batterier, då det har mycket högre energi-densitet. Litium-jonbatterier ska därtill skiljas från vanliga litiumbatterier då de är laddningsbara. Ett litium-jonbatteri har hundratals cykler, vilket betyder att batteriet kan urladdas till noll flera hundra gånger innan kapaciteten försämras. Deras kapacitet kan bibehållas även om de står ur bruk under flera månader, såsom många andra batterier lätt gör.

Sammanfattningsvis:
Alla ovanstående punkter bidrar till att göra robotgräsklipparen till ett självklart val ur energisynpunkt. Och då har vi förstås inte ens snuddat vid tids- och kostnadsargumenten!

Senaste nyheter