Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Returpacks skoltävling Pantresan avgjord

https://www.klimatsmart.se/images/news/hederspris180x270.jpg

Eleverna i klass 3A på Enöglaskolan i Enköping har vunnit ett hederspris i Returpacks skoltävling Pantresan. En tävling där omkring 8000 elever runt om i landet deltar årligen och som syftar till att öka miljömedvetenheten hos barn. Nu kan klassen se fram emot ett studiebesök på Returpacks fabrik i Norrköping samt en aktivitetscheck på 2000 kronor. Enöglaskolans tävlingsbidrag handlade om att trycka miljöbudskap på burkarna för att konsumenterna ska bli uppmanade att panta och förstå miljövinsten. Eleverna hade tillverkat en mobil av burkar med påklistrade budskap. - En mycket spännande idé som skulle kunna öka återvinningsgraden och som vi kommer att undersöka förutsättningarna för att göra verklighet av, säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack. Förstapriset i årets tävling gick till en skolklass i Mölndal som hade gjort en animerad rappmusikvideo. Förutom förstapriset och hederspriset delar Returpack ut tio andrapriser och hundra tredjepriser. - Pantresan är en av de viktigaste aktiviteter som vi på Returpack genomför. Vi får ett fantastiskt gensvar och det märks att såväl elever som lärare är mycket engagerade i miljöfrågan. I år var det väldigt många bidrag som höll hög kvalitet och vi har fått in många idéer som vi kan använda i vårt arbete, säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack. Enkel vardagshandling som gör stor skillnad Av alla burkar och plastflaskor som säljs i Sverige återvinns omkring 88 procent d v s cirka 1,4 miljarder burkar och flaskor. Med den siffran toppar Sverige statistiken i världen och är en förebild för många andra länder. Returpack, som ansvarar för det svenska pantsystemet, ser till att varje burk och flaska som pantas blir till en ny. - Att panta är en enkel vardagshandling som gör stor skillnad för miljön. Vi jobbar ständigt för att vi ska bli ännu duktigare pantare i Sverige. Pantresan är en viktig del i det arbetet. Barnen är ju morgondagens pantare och om vi lär dem att göra rätt från början och samtidigt förstå miljövinsterna, då har vi vunnit mycket. Dessutom är barnen mycket duktiga på att påverka sin omgivning, avslutar Katarina Lundell, marknadschef på Returpack. Vinnarbidragen finns tillgänglig på Returpacks pressrum på Newsdesk: http://www.newsdesk.se/pressroom/ab_svenska_returpack För mer information kontakta: Katarina Lundell, marknadschef Returpack, 011-19 19 82, 0705-64 53 75, katarina.lundell@returpack.se, www.pantamera.nu Korta fakta om tävlingen: - Tävlingen vänder sig till alla förskole- och lågstadieklasser runtom i Sverige. - Anmälan görs på www.pantamera.nu. Här kan man även se tidigare års tävlingsbidrag. - Alla lärare får ett kostnadsfritt undervisningsmaterial bestående av DVD-filmer, broschyrer samt en lärarhandledning med förslag på lektionsupplägg. - Tävlingen startade den 2 februari och pågick till och med den 30 april. - Varje klass tävlar med ett gemensamt bidrag på temat "Varför ska man panta burkar och plastflaskor?"

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Returpacks skoltävling Pantresan avgjord

2009-05-19
Eleverna i klass 3A på Enöglaskolan i Enköping har vunnit ett hederspris i Returpacks skoltävling Pantresan. En tävling där omkring 8000 elever runt om i landet deltar årligen och som syftar till att öka miljömedvetenheten hos barn. Nu kan klassen se fram emot ett studiebesök på Returpacks fabrik i Norrköping samt en aktivitetscheck på 2000 kronor.

Enöglaskolans tävlingsbidrag handlade om att trycka miljöbudskap på burkarna för att konsumenterna ska bli uppmanade att panta och förstå miljövinsten. Eleverna hade tillverkat en mobil av burkar med påklistrade budskap.

- En mycket spännande idé som skulle kunna öka återvinningsgraden och som vi kommer att undersöka förutsättningarna för att göra verklighet av, säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.

Förstapriset i årets tävling gick till en skolklass i Mölndal som hade gjort en animerad rappmusikvideo. Förutom förstapriset och hederspriset delar Returpack ut tio andrapriser och hundra tredjepriser.

- Pantresan är en av de viktigaste aktiviteter som vi på Returpack genomför. Vi får ett fantastiskt gensvar och det märks att såväl elever som lärare är mycket engagerade i miljöfrågan. I år var det väldigt många bidrag som höll hög kvalitet och vi har fått in många idéer som vi kan använda i vårt arbete, säger Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.

Enkel vardagshandling som gör stor skillnad
Av alla burkar och plastflaskor som säljs i Sverige återvinns omkring 88 procent d v s cirka 1,4 miljarder burkar och flaskor. Med den siffran toppar Sverige statistiken i världen och är en förebild för många andra länder. Returpack, som ansvarar för det svenska pantsystemet, ser till att varje burk och flaska som pantas blir till en ny.

- Att panta är en enkel vardagshandling som gör stor skillnad för miljön. Vi jobbar ständigt för att vi ska bli ännu duktigare pantare i Sverige. Pantresan är en viktig del i det arbetet. Barnen är ju morgondagens pantare och om vi lär dem att göra rätt från början och samtidigt förstå miljövinsterna, då har vi vunnit mycket. Dessutom är barnen mycket duktiga på att påverka sin omgivning, avslutar Katarina Lundell, marknadschef på Returpack.

Vinnarbidragen finns tillgänglig på Returpacks pressrum på Newsdesk: http://www.newsdesk.se/pressroom/ab_svenska_returpack

För mer information kontakta:
Katarina Lundell, marknadschef Returpack, 011-19 19 82, 0705-64 53 75, katarina.lundell@returpack.se, www.pantamera.nu

Korta fakta om tävlingen:
- Tävlingen vänder sig till alla förskole- och lågstadieklasser runtom i Sverige.
- Anmälan görs på www.pantamera.nu. Här kan man även se tidigare års tävlingsbidrag.
- Alla lärare får ett kostnadsfritt undervisningsmaterial bestående av DVD-filmer, broschyrer samt en lärarhandledning med förslag på lektionsupplägg.
- Tävlingen startade den 2 februari och pågick till och med den 30 april.
- Varje klass tävlar med ett gemensamt bidrag på temat "Varför ska man panta burkar och plastflaskor?"
Källor:

Senaste nyheter