Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Returpacks panttävling avgjord

https://www.klimatsmart.se/images/news/pantresan250x281.JPG

Returpacks skoltävling Pantresan, en utbildningsresa i återvinning och hållbar utveckling, har genomförts för sjätte året. Klass 3A från Månsaboskolan i Svalöv tog hem förstapriset i konkurrens med låg- och förskoleklasser från hela landet. Sammanlagt har omkring 40 000 elever deltagit i Pantresan de senaste sex åren. – Intresset för miljö- och återvinningsfrågor är stort bland lärare och elever. Det är vi naturligtvis glada över eftersom det skapar förutsättningar för ett hållbart samhälle. Barn är dessutom väldigt bra på att påverka sin omgivning när det handlar om beteenden som pantning, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack. Hittills har omkring 40 000 elever runt om i landet deltagit i Pantresan under de sex år som den har genomförts. I år har deltagarantalet varit extra stort vilket delvis kan bero på de miljömål som ingår i den nya läroplanen. Johan Samuelsson är lärare i vinnarklassen och har deltagit i Pantresan varje år. – Eleverna har gjort ett fantastiskt jobb med stort engagemang. Pantresan har både varit rolig och skapat en medvetenhet hos barnen kring hur de själva kan påverka miljön. Nu kan vi se fram emot en skolresa senare i vår, säger Johan. Vinnarbidraget presenteras i en film där man får följa klassens olika arbetsmoment kring återvinning. Juryns motivering löd: "Med ett genomarbetat bidrag har vinnarna lyckats visa upp hur en kreativ pantresa kan se ut. En traditionell sagoberättelse som sammanflätas med utbildande lek.” – Det var många inspirerande tävlingsbidrag i år och det är alltid lika roligt att få ta del av elevernas kreativitet. Det ger oss också många bra idéer till hur vi kan utveckla Pantresan och hur vi kan få ännu fler att panta ännu mer, säger Katarina. Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta, nästan nio av tio burkar och flaskor återvinns. Men Returpacks vision är att alla burkar och flaskor som säljs ska återvinnas. Pantresan är en av många aktiviteter som ingår i Returpacks kontinuerliga arbete för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. – Att panta är en enkel vardagshandling som gör stor skillnad för miljön. Genom att tillverka en burk av återvunnet aluminium sparar man 95 procent i energi, jämfört med nytillverkning. Man skulle kunna säga att vi på Returpack, tillsammans med alla pantare, ger burkar evigt liv, säger Katarina Lundell. Förstapriset är en klassresa, värd upp till 20 000 kronor. Utöver vinnarklassen belönas de 99 bästa bidragen med fina priser. För mer information, kontakta: Katarina Lundell, 011-19 19 82, 0705-645 375.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Returpacks panttävling avgjord

2012-03-16
Returpacks skoltävling Pantresan, en utbildningsresa i återvinning och hållbar utveckling, har genomförts för sjätte året. Klass 3A från Månsaboskolan i Svalöv tog hem förstapriset i konkurrens med låg- och förskoleklasser från hela landet. Sammanlagt har omkring 40 000 elever deltagit i Pantresan de senaste sex åren.

– Intresset för miljö- och återvinningsfrågor är stort bland lärare och elever. Det är vi naturligtvis glada över eftersom det skapar förutsättningar för ett hållbart samhälle. Barn är dessutom väldigt bra på att påverka sin omgivning när det handlar om beteenden som pantning, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack.

Hittills har omkring 40 000 elever runt om i landet deltagit i Pantresan under de sex år som den har genomförts. I år har deltagarantalet varit extra stort vilket delvis kan bero på de miljömål som ingår i den nya läroplanen. Johan Samuelsson är lärare i vinnarklassen och har deltagit i Pantresan varje år.

– Eleverna har gjort ett fantastiskt jobb med stort engagemang. Pantresan har både varit rolig och skapat en medvetenhet hos barnen kring hur de själva kan påverka miljön. Nu kan vi se fram emot en skolresa senare i vår, säger Johan.

Vinnarbidraget presenteras i en film där man får följa klassens olika arbetsmoment kring återvinning. Juryns motivering löd: "Med ett genomarbetat bidrag har vinnarna lyckats visa upp hur en kreativ pantresa kan se ut. En traditionell sagoberättelse som sammanflätas med utbildande lek.”

– Det var många inspirerande tävlingsbidrag i år och det är alltid lika roligt att få ta del av elevernas kreativitet. Det ger oss också många bra idéer till hur vi kan utveckla Pantresan och hur vi kan få ännu fler att panta ännu mer, säger Katarina.

Vi svenskar är bland de bästa i världen på att panta, nästan nio av tio burkar och flaskor återvinns. Men Returpacks vision är att alla burkar och flaskor som säljs ska återvinnas. Pantresan är en av många aktiviteter som ingår i Returpacks kontinuerliga arbete för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor.

– Att panta är en enkel vardagshandling som gör stor skillnad för miljön. Genom att tillverka en burk av återvunnet aluminium sparar man 95 procent i energi, jämfört med nytillverkning. Man skulle kunna säga att vi på Returpack, tillsammans med alla pantare, ger burkar evigt liv, säger Katarina Lundell.

Förstapriset är en klassresa, värd upp till 20 000 kronor. Utöver vinnarklassen belönas de 99 bästa bidragen med fina priser.

För mer information, kontakta:
Katarina Lundell, 011-19 19 82, 0705-645 375.
Källa: Returpack

Senaste nyheter