Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Rekordstort intresse för egen vindkraft

https://www.klimatsmart.se/images/news/kalmarenergi250x58pa.gif

Intresset för att äga sin egen elproduktion är rekordstort i Kalmar. Under drygt tre veckor såldes andelar till ett värde av 12,2 miljoner kronor. Det nya vindkraftverket ska placeras i Vannborga på Öland, i närhet av de befintliga som Kalmarsund Vind redan äger. Redan 2006 bildade Kalmar Energi en ekonomisk förening; Kalmarsund Vind, där ca 500 medlemmar tillsammans äger tre vindkraftverk genom andelar om 1 000 kWh per styck. Modellen att äga energiproduktion tillsammans med andra har blivit ett framgångskoncept där kunderna kan välja hur mycket vind-el man vill köpa, man får köpa upp till 4/5 av den el man använder. - Vi har äntligen fått tillstånd att bygga ytterligare ett vindkraftverk på Öland säger Staffan Larsson, marknadschef på Kalmar Energi. Det har varit en lång och utdragen process men när vi äntligen fick klartecken så gick försäljningen i en rasande takt. Priset på el från vindkraftverket är betydligt lägre än den vanliga elmarknadens priser. Eftersom andelsägarna själva står för investeringskostnaden genom andelar om á 6 900 kr får man en lägre produktionskostnad. Medlemspriset hos vindföreningen stannar på motsvarande 14 öre per kWh, jämfört med börsens rörliga pris på ca 40 öre, exklusive skatt och moms. - Jag tror att både det fördelaktiga elpriset samt miljönyttan bidrar till att intresset har varit så stort säger Staffan Larsson. Vi har inte kunnat sälja till alla som vill ha, därför har vi en ny kö dit man kan anmäla sig till nästa tillfälle. Vi hoppas kunna lämna besked om ytterligare ett vindkraftverk under april månad avslutar Staffan Larsson. Kalmar Energi avser att bygga fler vindkraftverk och sälja till privatpersoner om fler tillstånd för byggnation beviljas och om intresset från allmänheten fortsätter att vara stort . För mer information, kontakta: Staffan Larsson, 0480-451 130, 070-591 5194 Åsa Dahlin, 0480-451 135, 076-828 6878.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Rekordstort intresse för egen vindkraft

2012-04-12
Intresset för att äga sin egen elproduktion är rekordstort i Kalmar. Under drygt tre veckor såldes andelar till ett värde av 12,2 miljoner kronor. Det nya vindkraftverket ska placeras i Vannborga på Öland, i närhet av de befintliga som Kalmarsund Vind redan äger.

Redan 2006 bildade Kalmar Energi en ekonomisk förening; Kalmarsund Vind, där ca 500 medlemmar tillsammans äger tre vindkraftverk genom andelar om 1 000 kWh per styck. Modellen att äga energiproduktion tillsammans med andra har blivit ett framgångskoncept där kunderna kan välja hur mycket vind-el man vill köpa, man får köpa upp till 4/5 av den el man använder.

- Vi har äntligen fått tillstånd att bygga ytterligare ett vindkraftverk på Öland säger Staffan Larsson, marknadschef på Kalmar Energi. Det har varit en lång och utdragen process men när vi äntligen fick klartecken så gick försäljningen i en rasande takt.

Priset på el från vindkraftverket är betydligt lägre än den vanliga elmarknadens priser. Eftersom andelsägarna själva står för investeringskostnaden genom andelar om á 6 900 kr får man en lägre produktionskostnad. Medlemspriset hos vindföreningen stannar på motsvarande 14 öre per kWh, jämfört med börsens rörliga pris på ca 40 öre, exklusive skatt och moms.

- Jag tror att både det fördelaktiga elpriset samt miljönyttan bidrar till att intresset har varit så stort säger Staffan Larsson. Vi har inte kunnat sälja till alla som vill ha, därför har vi en ny kö dit man kan anmäla sig till nästa tillfälle. Vi hoppas kunna lämna besked om ytterligare ett vindkraftverk under april månad avslutar Staffan Larsson.

Kalmar Energi avser att bygga fler vindkraftverk och sälja till privatpersoner om fler tillstånd för byggnation beviljas och om intresset från allmänheten fortsätter att vara stort .

För mer information, kontakta:
Staffan Larsson, 0480-451 130, 070-591 5194
Åsa Dahlin, 0480-451 135, 076-828 6878.

Senaste nyheter