Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Regeringen klimatkompenserar 5 miljoner

https://www.klimatsmart.se/images/news/regeringskansliet147x64bh.gif

Regeringskansliet klimatkompenserar för flygresorna. På torsdagens gavs Energimyndigheten i uppdrag att beräkna och förvärva reduktionsenheter för att klara kompensationen för de klimatutsläpp som genereras vid tjänsteresor för ministrar och tjänstemän. Det sker till en kostnad av högst fem miljoner kronor. - Klimatkompensationen görs i avvaktan på att flyget inkluderas i systemet med utsläppshandel. Alla transportslag ska bära sina miljökostnader, men innan så sker kommer regeringen att klimatkompensera för flygresorna, säger miljöminister Andreas Carlgren. Klimatkompensationen ska utföras genom att Energimyndigheten köper certifierade utsläppsreduktionsenheter (s.k. CER) från CDM-projekt, sopm är en av Kyoto-protokollets projektbaserade mekanismer. Projekten ska registreras och godkännas av CDM-styrelsen (CDM Executive Board). Förmedling och kvalitetskontroll ska ske av Energimyndigheten. Regeringskansliet är en reseintensiv organisation, trots att telefon- och videokonferens används när det är möjligt. Många möten kräver närvaro på plats, t.ex. EU-möten i Bryssel och FN-möten i New York. Regeringskansliets resebyrå tar fram statistik på flygkilometer och destinationer. Sedan görs beräkningen av klimatkompensationen utifrån längd och antal mellanlandningar. Resepolicyn innebär att för inrikesresor ska i första hand tåg väljas vid korta eller medellånga resor. När det gäller taxiresor finns ett ramavtal som innebär att dessa klimatkompenseras. Den svenska regeringen är en av få i världen som klimatkompenserar för tjänsteresor. Kontakta Lennart Bodén, pressekreterare hos Andreas Carlgren på 070-950 22 45 för mer information.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Regeringen klimatkompenserar 5 miljoner

2010-10-08
Regeringskansliet klimatkompenserar för flygresorna. På torsdagens gavs Energimyndigheten i uppdrag att beräkna och förvärva reduktionsenheter för att klara kompensationen för de klimatutsläpp som genereras vid tjänsteresor för ministrar och tjänstemän. Det sker till en kostnad av högst fem miljoner kronor.

- Klimatkompensationen görs i avvaktan på att flyget inkluderas i systemet med utsläppshandel. Alla transportslag ska bära sina miljökostnader, men innan så sker kommer regeringen att klimatkompensera för flygresorna, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Klimatkompensationen ska utföras genom att Energimyndigheten köper certifierade utsläppsreduktionsenheter (s.k. CER) från CDM-projekt, sopm är en av Kyoto-protokollets projektbaserade mekanismer. Projekten ska registreras och godkännas av CDM-styrelsen (CDM Executive Board). Förmedling och kvalitetskontroll ska ske av Energimyndigheten.

Regeringskansliet är en reseintensiv organisation, trots att telefon- och videokonferens används när det är möjligt. Många möten kräver närvaro på plats, t.ex. EU-möten i Bryssel och FN-möten i New York. Regeringskansliets resebyrå tar fram statistik på flygkilometer och destinationer. Sedan görs beräkningen av klimatkompensationen utifrån längd och antal mellanlandningar.

Resepolicyn innebär att för inrikesresor ska i första hand tåg väljas vid korta eller medellånga resor. När det gäller taxiresor finns ett ramavtal som innebär att dessa klimatkompenseras. Den svenska regeringen är en av få i världen som klimatkompenserar för tjänsteresor.

Kontakta Lennart Bodén, pressekreterare hos Andreas Carlgren på 070-950 22 45 för mer information.

Senaste nyheter